Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Предястия Топли Сирене по шопски – класическа рецепта и варианти с наденица и колбас

Как се прави сирене по шопски – класическа рецепта и варианти с наденица и колбас

от 23 юли 2014г., обновено на 26 юли 2021г.
Автор: Chef Framar
Как се прави сирене по шопски – класическа рецепта и варианти с наденица и колбас - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Сирене по шопски е традиционно ястие от националната ни кухня. То се приготвя от няколко продукта, с които българската домакиня може би винаги разполага у дома си – сирене, яйце и домат. Ястието е любимо на много хора, а вариантите за приготвянето му са различни, като за онези от вас, които предпочитат да има и месо, предлагаме варианти за сирене по шопски с наденица или колбас по избор

Сиренето по шопски, независимо дали използвате колбас/наденица или не, се запича в гювечета или в други подходящи съдове с капак.

Сирене по шопски – класическа рецепта

Необходими продукти (за 2 порции):

  • 300-400 грама сирене
  • 25-50 грама масло
  • 1-2 домата
  • 1-2 люти чушки
  • 1/2 чаена лъжица смлян червен пипер
  • 2 яйца
  • пресни зелени подправки

Добавки по желание:

  • 1 глава лук
  • 1-2 сладки чушки

Начин на приготвяне:

Намажете с масло дъното и стените на две гювечета, в които ще приготвите ястието.

Нарежете сиренето, доматите и сладките чушки (ако ще използвате). Ако сиренето е солено, първо го сложете в студена вода или прясно мляко за известно време.

Лютите чушлета е добре да са малки, за да може да сложите цели в гювечетата.

Сложете на дъното на глинените съдове нарязани на тънки полукръгчета лук и сладки чушки (по желание), върху тях кръгчета домати.

Следва сиренето (добре е парчетата да не са по-дебели от сантиметър).

Покрийте с доматен слой и сложете лютите чушки.

Затворете съдовете с капаци и поставете в студена фурна, която включете на 180-200 градуса.

След 15-25 минути чукнете по едно яйце в двете гювечета, сложете по парченце масло във всяко, поръсете с малко червен пипер и върнете във фурната до желаната готовност на яйцата.

Поднесете с украса от листенца магданоз или други пресни зелени подправки.

Сирене по шопски с наденица

Необходими продукти за 4 порции:

  • 800 грама сирене
  • 600 грама домати
  • 4 яйца
  • 40 грама олио
  • 1 чаена лъжица чубрица
  • 4 парчета наденица

Начин на приготвяне:

Трябват ви 4 гювечета. Разделете сиренето на 4 равни части.

Обелете доматите, нарежете ги на ситно и разпределете в гювечетата. След това сложете сиренето, полейте с олио и поръсете с чубрица. Добавете наденицата и поставете гювечетата във фурната, нека наденицата и сиренето се запекат. След това извадете, чукнете по едно яйце във всеки съд и върнете във фурната до готовност на яйцето.

наденица

Сирене по шопски с колбас

Необходими продукти (за 1 порция):

  • 100 грама плочка бяло саламурено сирене
  • 50-60 грама колбас по избор
  • 1/2 сладка чушка
  • 2-3 супени лъжици доматено пюре
  • 2 яйца
  • масло

Как се приготвя сиренето по шопски

Намазнете дъното на гювече с масло, след което подредете продуктите последователно: плочката сирене, нарязания колбас, шушката, нарязана на парченца, доматеното пюре или домат на кръгчета и накрая чукнете яйцата (може да използвате и само едно).

След това сложете гювечето във фурната до готовност на яйцата.

Съвети и алтернативи за приготвяне на сирене по шопски

  • Колбасът в рецептата може да замените с луканка, суджук, шунка, бекон, кренвирши или друг подобен продукт по ваш избор.
  • Чушката може да бъде както печена, така и сурова.
  • Вариант е да използвате пресен домат или консервиран вместо доматено пюре (зависи по кое време на годината приготвяте ястието).
  • Ако предпочитате, запържете малко лук в масло и сложете на дъното на съда, преди да започнете да редите слоевете за ястието.
  • По желание поръсете продуктите в гювечето с настърган кашкавал и тогава запечете.
  • Подправките, които бихте могли да използвате при готвенето на сирене по шопски, са черен пипер, чубрица, риган, червен пипер, чесън, лук. Но не подсолявайте продуктите допълнително, защото сиренето и колбасите обикновено са достатъчно солени и рискувате готовото ястие да бъде прекалено солено.
  • Ако изберете колбас, който изисква по-продължителна термична обработка и времето, за което яйцата ще бъдат готови, няма да е достатъчно за месния продукт, тогава първо запечете колбаса и след това добавете останалите продукти в гювечето.
  • Плочката сирене може да натрошите.
  • Вариант е да запечете сиренето, колбаса и зеленчуците и когато те бъдат готови, тогава чукнете яйцата и да върнете гювечето във фурната, докато стегнат.
  • Ако обичате зеленчуците, бихте могли да обогатите ястието с такива, като добавите кисели краставички или моркови.
  • Маслините и гъбите (заедно или поотделно) също са добро допълнение към стандартната рецепта.

Добър апетит!

Още по темата:
  • Тутманик Тутманик
  • Хапки от крема сирене и кашкавал със сушени домати и орехи Хапки от крема сирене и кашкавал със сушени домати и орехи
  • Мус от крема сирене с краставици и копър Мус от крема сирене с краставици и копър
  • Пилешко филе с плънка от прошуто и сирене крема Пилешко филе с плънка от прошуто и сирене крема
5.0/5 5 оценки

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

ВИНО ДАРОБАС ТЕМПРАНИО ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.
14.70лв.

ВИНО ДАРОБАС ТЕМПРАНИО ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.

Коментари към Как се прави сирене по шопски – класическа рецепта и варианти с наденица и колбас

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Как се прави сирене по шопски – класическа рецепта и варианти с наденица и колбас
    www.framar.bg 
    на 12 May 2025 в 21:30
    Коментирайте "Как се прави сирене по шопски – класическа рецепта и варианти с наденица и колбас"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Предястия
  • Топли предястия
  • Как се прави котидж сирене и за какво е полезно
  • Тутманик
  • Хапки от крема сирене и кашкавал със сушени домати и орехи
  • Мус от крема сирене с краставици и копър
  • Синьо сирене
  • Пилешко филе с плънка от прошуто и сирене крема
  • Запеканка от спанак с картофи, чесън и сирена
  • Как да махнем неприятния дъх от масло, сирене или извара?
  • Картофени соленки със сирене, орехи и кимион
  • Козето сирене – особено полезна храна
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Натравяне с риба и сирене

преди 2209 дни, 23 часа и 18 мин.

Приготвяте ли хрупкаво панирано сирене?

преди 2855 дни, 12 часа и 8 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Какво представлява прозяването

преди 1 дни, 34 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 1 дни, 46 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 1 дни, 53 мин.

Промо код за онлайн отстъпки - търся/предлагам

преди 1 дни, 1 час
Всички

АНКЕТА

Как ще ни повлияе приемане на еврото?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Как се прави краве сирене и какви ползи за здравето има Как се прави краве сирене и какви ползи за здравето има

Как се прави краве сирене и какви ползи за здравето има

от 23 фев 2024г. Прочети повече
Търкаляне на сирене от хълма Купър Търкаляне на сирене от хълма Купър

Търкаляне на сирене от хълма Купър

от 28 май 2015г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ДЖАРОУ ФОРМУЛАС ЛУТЕИН капсули 20 мг * 60

ДЖАРОУ ФОРМУЛАС ПАНТОТЕНОВА КИСЕЛИНА (ВИТАМИН B5) капсули 500 мг * 100

ДЖАРОУ ФОРМУЛАС РЕДУЦИРАН ГЛУТАТИОН капсули 500 мг * 60

ВИТАМИН B КОМПЛЕКС HI POTENCY капсули 50 мг * 60 НАТУРАЛ ФАКТОРС

ДЖАРОУ ФОРМУЛАС АРГИНИН + ЦИТРУЛИН СЪСТЕЙН таблетки * 120

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ДОКСИЦИКЛИН АКТАВИС капсули 100 мг * 6 ТЕВА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 12 май 2025г. в 17:27:30

ФЛОКСАЛ 3 мг/г маз за очи

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 12 май 2025г. в 17:23:04

МИЛГАММА N капсули * 50 WORWAG PHARMA

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 12 май 2025г. в 17:10:42

УРОБИОТИК ФОРТЕ саше * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 12 май 2025г. в 17:10:18

МИЛГАММА N капсули * 50 WORWAG PHARMA

Коментар на: Retkit Retkit от 12 май 2025г. в 16:51:10
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival