Как се прави сирене по шопски – класическа рецепта и варианти с наденица и колбас
Сирене по шопски е традиционно ястие от националната ни кухня. То се приготвя от няколко продукта, с които българската домакиня може би винаги разполага у дома си – сирене, яйце и домат. Ястието е любимо на много хора, а вариантите за приготвянето му са различни, като за онези от вас, които предпочитат да има и месо, предлагаме варианти за сирене по шопски с наденица или колбас по избор
Сиренето по шопски, независимо дали използвате колбас/наденица или не, се запича в гювечета или в други подходящи съдове с капак.
Сирене по шопски – класическа рецепта
Необходими продукти (за 2 порции):
- 300-400 грама сирене
- 25-50 грама масло
- 1-2 домата
- 1-2 люти чушки
- 1/2 чаена лъжица смлян червен пипер
- 2 яйца
- пресни зелени подправки
Добавки по желание:
- 1 глава лук
- 1-2 сладки чушки
Начин на приготвяне:
Намажете с масло дъното и стените на две гювечета, в които ще приготвите ястието.
Нарежете сиренето, доматите и сладките чушки (ако ще използвате). Ако сиренето е солено, първо го сложете в студена вода или прясно мляко за известно време.
Лютите чушлета е добре да са малки, за да може да сложите цели в гювечетата.
Сложете на дъното на глинените съдове нарязани на тънки полукръгчета лук и сладки чушки (по желание), върху тях кръгчета домати.
Следва сиренето (добре е парчетата да не са по-дебели от сантиметър).
Покрийте с доматен слой и сложете лютите чушки.
Затворете съдовете с капаци и поставете в студена фурна, която включете на 180-200 градуса.
След 15-25 минути чукнете по едно яйце в двете гювечета, сложете по парченце масло във всяко, поръсете с малко червен пипер и върнете във фурната до желаната готовност на яйцата.
Поднесете с украса от листенца магданоз или други пресни зелени подправки.
Сирене по шопски с наденица
Необходими продукти за 4 порции:
- 800 грама сирене
- 600 грама домати
- 4 яйца
- 40 грама олио
- 1 чаена лъжица чубрица
- 4 парчета наденица
Начин на приготвяне:
Трябват ви 4 гювечета. Разделете сиренето на 4 равни части.
Обелете доматите, нарежете ги на ситно и разпределете в гювечетата. След това сложете сиренето, полейте с олио и поръсете с чубрица. Добавете наденицата и поставете гювечетата във фурната, нека наденицата и сиренето се запекат. След това извадете, чукнете по едно яйце във всеки съд и върнете във фурната до готовност на яйцето.
Сирене по шопски с колбас
Необходими продукти (за 1 порция):
- 100 грама плочка бяло саламурено сирене
- 50-60 грама колбас по избор
- 1/2 сладка чушка
- 2-3 супени лъжици доматено пюре
- 2 яйца
- масло
Как се приготвя сиренето по шопски
Намазнете дъното на гювече с масло, след което подредете продуктите последователно: плочката сирене, нарязания колбас, шушката, нарязана на парченца, доматеното пюре или домат на кръгчета и накрая чукнете яйцата (може да използвате и само едно).
След това сложете гювечето във фурната до готовност на яйцата.
Съвети и алтернативи за приготвяне на сирене по шопски
- Колбасът в рецептата може да замените с луканка, суджук, шунка, бекон, кренвирши или друг подобен продукт по ваш избор.
- Чушката може да бъде както печена, така и сурова.
- Вариант е да използвате пресен домат или консервиран вместо доматено пюре (зависи по кое време на годината приготвяте ястието).
- Ако предпочитате, запържете малко лук в масло и сложете на дъното на съда, преди да започнете да редите слоевете за ястието.
- По желание поръсете продуктите в гювечето с настърган кашкавал и тогава запечете.
- Подправките, които бихте могли да използвате при готвенето на сирене по шопски, са черен пипер, чубрица, риган, червен пипер, чесън, лук. Но не подсолявайте продуктите допълнително, защото сиренето и колбасите обикновено са достатъчно солени и рискувате готовото ястие да бъде прекалено солено.
- Ако изберете колбас, който изисква по-продължителна термична обработка и времето, за което яйцата ще бъдат готови, няма да е достатъчно за месния продукт, тогава първо запечете колбаса и след това добавете останалите продукти в гювечето.
- Плочката сирене може да натрошите.
- Вариант е да запечете сиренето, колбаса и зеленчуците и когато те бъдат готови, тогава чукнете яйцата и да върнете гювечето във фурната, докато стегнат.
- Ако обичате зеленчуците, бихте могли да обогатите ястието с такива, като добавите кисели краставички или моркови.
- Маслините и гъбите (заедно или поотделно) също са добро допълнение към стандартната рецепта.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Как се прави котидж сирене и за какво е полезно
- Пица от лаваш с 4 сирена (на тиган)
- Как да махнем неприятния дъх от масло, сирене или извара?
- Тиква "спагети" с чесън, сирена и сметана
- Вина и сирена - кое с какво?
- Бирена панировка за кашкавал и сирена
- Тутманик
- Картофени соленки със сирене, орехи и кимион
- Хапки от крема сирене и кашкавал със сушени домати и орехи
- Рецепти за сирене пане
Коментари към Как се прави сирене по шопски – класическа рецепта и варианти с наденица и колбас