Ризото с тиквички и бяло вино
Необходими продукти:
250 грама ориз
1 глава лук (около 100 грама)
2 тиквички (около 500 грама)
1 голяма скилидка чесън
кората на 1 лимон
100 милилитра сухо бяло вино
1 литър зеленчуков бульон (може да разтворите кубче)
масло
сол, черен пипер и други подправки на вкус
кашкавал и/или магданоз за поръсване
Начин на приготвяне:
Сгорещете маслото и в него изпържете нарязаната на плочки скилидка чесън до златисто, след което извадете от мазнината. В същия съд сложете нарязания лук, настърганата лимонова кора, тиквичките (нарязани на малки кубчета), подправките и задушете, докато
намалят обема си. Тогава налейте виното и приготвяйте до изпаряване на течността.
Когато това стане, изсипете ориза в съда и разбъркайте. Наливайте постепенно горещия бульон (задължително да бъде горещ) и наблюдавайте - течността трябва да се попива напълно от зърната (до готовност).
Гарнитурата поднесете, поръсвайки с нарязан пресен магданоз и/или настърган кашкавал.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Гарнитури
- Гарнитури със зърнени храни и варива
- Ризото с морски дарове и пармезан
- Миланско ризото с шафран
- Ризото с пилешко, царевица, бяло вино и кашкавал
- Ризото с кюфтенца, домати и спанак
- Ризото с миди, бяло вино и пармезан
- Ризото с джоджен и лек сос
- Гъбено ризото с чесън и пармезан
- Ризото с тиква и индийско орехче
- Ризото със запечени домати и босилек
- Ризото с киселец
Коментари към Ризото с тиквички и бяло вино