Начало Хранене Рецепти Предястия Топли Редена запеканка с картофи, сирена и бекон

Редена запеканка с картофи, сирена и бекон

Редена запеканка с картофи, сирена и бекон - изображение

Необходими продукти:

  • 5-7 червени картофа, средни по големина
  • 2 чаени лъжици сол
  • 1 чаена лъжица черен пипер
  • 2 чаени чаши сметана за готвене
  • 2 супени лъжици масло
  • 8 жълти картофа, средни по големина
  • 10 слайса чедър
  • 6 слайса бекон, запържен
  • 1/4 чаена чаша ситно нарязан зелен лук
  • 1 лист бутер тесто

за соса:

  • 1 чаена лъжица лук на прах
  • 1 чаена лъжица чесън на прах
  • 1/4 чаена чаша пармезан

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса.

Нарежете червените картофи на тънко с помощта на ренде. В голяма купа сложете картофите, поръсете със сол, черен пипер и сметаната.

картофи

Намажете обилно с масло дълбока метална купа. Наредете резените червени картофи по формата. Уверете се, че всеки резен е добре долепен до стените на съда. Следвайте кръглата форма, като започнете от центъра и продължите нагоре.

запеканка

Пресипете и жълтите картофи в сместа със сметана, след като сте наредили всички червени картофи. След като се мариноват, сложете два-три реда от картофите по дъното на съда. Отгоре подредете 2 реда чедър.

запеканка

След това отново 3 реда картофи и сложете целия бекон, като наредите резените плътно един до друг. Следват още два реда картофи. Поръсете с нарязания зелен лук и подредете още два слоя картофи. Сложете останалия чедър и отново два реда картофи.

запеканка

Покрийте с бутер тестото, изрязано спрямо диаметъра на последния ред картофи.

Печете във фурната в продължение на 1 час и 30 минути, ако тестото или картофите започнат да прегарят, покрийте с фолио. Оставете готовото ястие да се охлади напълно във формата.

Докато се пече ястието, пригответе соса:

Използвайте сметаната, останала от мариноването на картофите. Към нея добавете чесъна на прах, настъргания пармезан и лука на прах. Гответе на средна степен на котлона, докато сосът се сгъсти. Оставете настрана за сервиране.

зепаканка

Когато печивото се е охладило, го обърнете върху решетка. Запечете на 200 градуса за още 10 минути, докато картофите станат златисти и хрупкави. Сервирайте ястието със соса и поръсете с малко зелен лук.

запеканка

За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: tasty.co

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиСнимки