Пълнен шаран със сушени плодове и ядки
Необходими продукти:
1 шаран около 1,5 килограма
6-7 малки домата (чери)
100 грама стафиди
100 грама сушени кайсии
100 грама сушени сини сливи
100 грама орехи
100 грама бадеми
2 супени лъжици зехтин
1/2 лимон
подправки на вкус: сол, къри, черен, червен и бял пипер
олио за пържене
Начин на приготвяне:
Измийте шарана, почистете люспите, отрежете главата и отстранете вътрешностите.
Нарежете на парчета, които оваляйте в смес от сол и различните видове смлян пипер. Напръскайте вътрешната им част с лимонов сок и изпържете до полуготовност в нагорещено олио.
Измийте сушените сливи и кайсии, стафидите, подсушете ги и изпечете заедно със счуканите бадеми и орехи, като сложите в съда 1 супена лъжица зехтин. Прибавете къри, смлян бял пипер, червен пипер.
С получената смес от плодове и ядки напълнете парчетата риба и ги подредете в тава, чието дъно сте покрили с пергамент и подмазали с олио. Слагайте шарана с разреза нагоре. Изпечете във фурната при температура от 250 градуса.
Измийте доматите, продупчете ги на няколко места с помощта на вилица и ги изпържете цели в останалия зехтин.
Малко преди рибата да бъде напълно готова, извадете от фурната и около нея подредете доматите.
Върнете шарана да се пече до готовност.
Вкусна плънка бихте могли да си направите и от парченца пресни ябълки, смесени с нарязан зелен лук и сврени яйца. Вариант е да си направите каша от елда с пържени гъби, тиквички или маслини.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от риба и морски продукти
- Пържен шаран с чеснов сос
- Рецепти за пълнен шаран с ориз и гъби
- Шаран
- Шаран със зеленчуци и майонеза на фурна
- Шаран с лук, гъби и кашкавал
- Рецепти за пълнен шаран с кромид и с праз лук
- Шаран с гъби и маринован лук
- Печен шаран с картофи в сметанов сос с кашкавал
- Печен шаран с моркови, див копър и праз
- Маринован печен шаран с кисело зеле
Коментари към Пълнен шаран със сушени плодове и ядки