Пълнен шаран с орехи в тесто

Шаранът е риба, която е сред любимите ястия на много от нас. Традиционно се приготвя за Никулден и обикновено се пълни с орехи. Интересна рецепта е и тази, при която шаранът се "облича" в тесто и се пече. Точно такъв вариант ви предлагаме, като се надяваме да ви допадне и редовно да включвате в менюто си.
Необходими продукти за пълнен шаран в тесто
- 1 шаран с тегло около един килограм
За плънката:
- 1 глава кромид лук
- 150 грама орехи
- 2 супени лъжици олио
- сол и подходящи подправки на вкус
За тестото:
- 180 грама брашно
- 100 милилитра вода
- 2 яйца (едното е за намазване на увитата в тестото риба)
- 1 супена лъжица олио
- сол на върха на ножа
Паметта на Свети Николай Чудотворец се почита на 06 декември – Никулден. Тъй като светецът е покровител на рибарите и моряците, на този ден задължително на трапезата се поднася ястие от риба, като най-често това е шаран. Обикновено се приготвя пълнен, а пълнежът е въпрос на вкус. Някои предпочитат лук, домати, гъби, ориз, но традиционната рецепта за сместа включва лук и орехи. |
Как се приготвя пълненият шаран
Първо почистете рибата от люспите, перките и вътрешностите. Подправете я със сол и прясно смлян черен пипер.
След това се заемете с приготвянето на плънката. Нарежете лука на дребни кубчета и запържете в 2 супени лъжици предварително сгорещено олио. Смелете ореховите ядки ситно. Смесете съставките и разбъркайте добре. Подправете със сол и подправки, които предпочитате и са подходящи за овкусяване на риба.
Когато сместа е готова, напълнете с нея шарана и зашийте разреза.
Следващата стъпка е замесването на тестото. За целта смесете едното яйце, брашното, водата, солта и олиото. Направете тесто, което разточете. Трябва да се получи тънък лист.
Знаете ли, че месото на шарана е много полезно мозъка, храносмилателната и нервната системи на човека. То е нежно и сочно, вкусът му е сладникав. От тази риба се приготвят редица вкусни ястия, като тя може да се изпържи, да се изпече със зеленчуци, ябълки, гъби... Може също да се напълни с любими продукти или да се маринова. В немските и полските ресторанти се предлага задушен в бира шаран. В Унгария го приготвят с пушена сланина и червен пипер. Французите го пълнят с кайма от риба и гъби, след което го задушават в червено вино. |
Увийте шарана в него и се опитайте да оформите глава на риба от тестото. Намажете повърхността с второто яйце, като първо го разбиете.
Внимателно поставете шарана в тава и сложете да се пече във фурната в продължение на около 1 час при температура 250 градуса или докато тестото придобие апетитен златист цвят.
Поднесете с резени лимон и лук, които може да сложите и преди печенето в предварително направени разрези в шарана. Поръсете с пресен копър по желание.
Посрещнете Никулден с вкусен шаран и добро настроение!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от риба и морски продукти
- Шаран див
- Шаран с лук, гъби и кашкавал
- Рецепти за пълнен шаран с кромид и с праз лук
- Шаран с гъби и маринован лук
- Печен шаран с картофи в сметанов сос с кашкавал
- Никулден - традиции и обичаи
- Печен шаран с моркови, див копър и праз
- Маринован печен шаран с кисело зеле
- Пържен цял шаран с лук
- Желиран шаран с мед и стафиди
Коментари към Пълнен шаран с орехи в тесто