Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Основни ястия От риба и морски продукти Пълнен шаран с орехи в тесто

Пълнен шаран с орехи в тесто

от 04 дек 2012г., обновено на 07 дек 2020г.
Автор: Chef Framar
Пълнен шаран с орехи в тесто - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Шаранът е риба, която е сред любимите ястия на много от нас. Традиционно се приготвя за Никулден и обикновено се пълни с орехи. Интересна рецепта е и тази, при която шаранът се "облича" в тесто и се пече. Точно такъв вариант ви предлагаме, като се надяваме да ви допадне и редовно да включвате в менюто си.

Необходими продукти за пълнен шаран в тесто

  • 1 шаран с тегло около един килограм

За плънката:

  • 1 глава кромид лук
  • 150 грама орехи
  • 2 супени лъжици олио
  • сол и подходящи подправки на вкус

За тестото:

  • 180 грама брашно
  • 100 милилитра вода
  • 2 яйца (едното е за намазване на увитата в тестото риба)
  • 1 супена лъжица олио
  • сол на върха на ножа
Паметта на Свети Николай Чудотворец се почита на 06 декември – Никулден. Тъй като светецът е покровител на рибарите и моряците, на този ден задължително на трапезата се поднася ястие от риба, като най-често това е шаран. Обикновено се приготвя пълнен, а пълнежът е въпрос на вкус. Някои предпочитат лук, домати, гъби, ориз, но традиционната рецепта за сместа включва лук и орехи.

Как се приготвя пълненият шаран

Първо почистете рибата от люспите, перките и вътрешностите. Подправете я със сол и прясно смлян черен пипер.

След това се заемете с приготвянето на плънката. Нарежете лука на дребни кубчета и запържете в 2 супени лъжици предварително сгорещено олио. Смелете ореховите ядки ситно. Смесете съставките и разбъркайте добре. Подправете със сол и подправки, които предпочитате и са подходящи за овкусяване на риба.

Когато сместа е готова, напълнете с нея шарана и зашийте разреза.

Следващата стъпка е замесването на тестото. За целта смесете едното яйце, брашното, водата, солта и олиото. Направете тесто, което разточете. Трябва да се получи тънък лист.

Знаете ли, че месото на шарана е много полезно мозъка, храносмилателната и нервната системи на човека. То е нежно и сочно, вкусът му е сладникав. От тази риба се приготвят редица вкусни ястия, като тя може да се изпържи, да се изпече със зеленчуци, ябълки, гъби... Може също да се напълни с любими продукти или да се маринова. В немските и полските ресторанти се предлага задушен в бира шаран. В Унгария го приготвят с пушена сланина и червен пипер. Французите го пълнят с кайма от риба и гъби, след което го задушават в червено вино.

Увийте шарана в него и се опитайте да оформите глава на риба от тестото. Намажете повърхността с второто яйце, като първо го разбиете.

Внимателно поставете шарана в тава и сложете да се пече във фурната в продължение на около 1 час при температура 250 градуса или докато тестото придобие апетитен златист цвят.

Поднесете с резени лимон и лук, които може да сложите и преди печенето в предварително направени разрези в шарана. Поръсете с пресен копър по желание.

Посрещнете Никулден с вкусен шаран и добро настроение!

Още по темата:
  • Как да изчистим шаран бързо и лесно Как да изчистим шаран бързо и лесно
  • Рецепти за пълнен шаран с ориз и гъби Рецепти за пълнен шаран с ориз и гъби
  • Пържен шаран с чеснов сос Пържен шаран с чеснов сос
  • Шаран с гъби и маринован лук Шаран с гъби и маринован лук
5.0/5 3 оценки

Коментари към Пълнен шаран с орехи в тесто

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Пълнен шаран с орехи в тесто
    www.framar.bg 
    на 06 July 2025 в 14:15
    Коментирайте "Пълнен шаран с орехи в тесто"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Основни ястия
  • Ястия от риба и морски продукти
  • Рецепти за пълнен шаран с ориз и гъби
  • Шаран див
  • Пържен шаран с чеснов сос
  • Шаран с лук, гъби и кашкавал
  • Рецепти за пълнен шаран с кромид и с праз лук
  • Шаран с гъби и маринован лук
  • Печен шаран с картофи в сметанов сос с кашкавал
  • Никулден - традиции и обичаи
  • Печен шаран с моркови, див копър и праз
  • Маринован печен шаран с кисело зеле
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Готварски книги или рецепти от кулинарни страници в интернет използвате?

преди 2110 дни, 22 часа и 29 мин.

Интересни рецепти с ананас (сладки и солени)?

преди 2224 дни, 2 часа и 39 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Шампионат по колоездене "Зелените пирамиди", гр. Стара Загора - 06.07.2025 година

преди 2 дни, 2 часа и 16 мин.

Защо не трябва да пием кафе преди кръвни изследвания - всичко което трябва да знаете

преди 8 дни, 22 часа и 26 мин.

Безплатна консултация за деца с витилиго - Габрово, юли, 2025 година

преди 10 дни, 15 часа и 7 мин.

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 22 дни, 21 часа и 59 мин.
Всички

АНКЕТА

Какво би задържало младите лекари в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ЛЮКСЕОЛ МАСКА КЕРАТИН 200мл 337871

ЛЮКСЕОЛ МАСКА УКРЕПВАЩА 200мл 335570

ЛЮКСЕОЛ МАСКА П/В КОСОПАД 200мл 337222

КСИЛОМЕТАЗОЛИН капки за нос, разтвор 0.1 % 10 мл

СИНГУЛАР таблетки за дъвчене 4 мг * 28

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

СОДА ЗА ПИЕНЕ таблетки * 30 НИКСЕН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 04 юли 2025г. в 18:12:15

КЛАЦИД таблетки 250 мг * 10 МАЙЛАН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 04 юли 2025г. в 18:11:15

КЛАЦИД таблетки 250 мг * 10 МАЙЛАН

Коментар на: Нина Пламенова Димитрова от 04 юли 2025г. в 15:30:22

ДЖАРДИНС таблетки 10 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 04 юли 2025г. в 14:11:26

ТРИТИКО таблетки с удължено освобождаване 75 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 04 юли 2025г. в 12:06:50
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival