Начало Хранене Рецепти Основни ястия От риба и морски продукти Пълнени калмари със спанак и ориз

Пълнени калмари със спанак и ориз

Пълнени калмари със спанак и ориз - изображение

Необходими продукти:

  • 1 килограм почистени калмари (пресни или замразени)
  • 400 милилитра зеленчуков бульон
  • 100 милилитра зехтин
  • сок от 1 лимон
  • сол
  • черен пипер

За плънката:

  • 3 супени лъжици зехтин
  • 3 стръка зелен лук
  • 500 грама спанак
  • 150 грама кръглозърнест ориз
  • 1 супена лъжица ситно накълцан копър
  • 200 милилитра бяло вино или зеленчуков бульон
  • сок от 1 лимон
  • щипка индийско орехче (настъргано)
  • черен пипер
  • сол


Начин на приготвяне:

Отрежете пипалата на калмарите, накълцайте ги ситно, ще са необходими за плънката.

Поръсете отвътре и отвън със сол и смлян черен пипер почистените калмари. Включете фурната да загрява на 180 градуса.

Сгорещете в тиган зехтина и в него задушете накълцаните пипала за 1-2 минути, след това прибавете зеления лук, спанака, подправете и задушете сместа за 5 минути на среден огън. Тогава изсипете при нея ориза, поръсете с щипка индийско орехче, разбъркайте и гответе още 3 минути.

Налейте виното (или зеленчуков бульон), лимоновия сок, отново разбъркайте и оставете комбинацията върху котлона до изпаряване на течността.

Щом това стане, отстранете съда от огъня и добавете наситнения копър в плънката.

Напълнете с нея 3/4 от калмарите, чиито краища закрепете с клечки за зъби.

Подредете в дълбока тава, а върху тях разпределете останалата плънка. Залейте с горещия бульон, лимоновия сок и зехтина.

Изпечете във фурната за 45 минути.

Поднесете горещи или топли.

Добър апетит!

 

За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: koolinar.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияЗдравни съветиХранене при...ЛюбопитноСнимкиДиетиНовиниБотаникаЛайфстайлВидеоЛечения