Пресовани свински уши по китайски
Необходими продукти:
350 грама свински уши
2 кръгчета джинджифил
бялата част на 2 стръка зелен лук
2-3 звездички анасон
3 дафинови листа
3 червени сушени чили чушки
1 чаена лъжица сечуански пипер
1/4 чаена лъжица натриев глутамат
1 чаена лъжица захар
1 супена лъжица сух гранулиран пилешки бульон
1 супена лъжица шаосинско вино (или използвайте друго подходящо)
1 супена лъжица светъл соев сос
1 супена лъжица тъмен соев сос
1 супена лъжица фъстъчено масло
Начин на приготвяне:
Почистете свинските уши, измийте ги и попарете с вряща вода.
След това изрежете мазните участъци и сложете ушите в тенджера. Залейте с вода и поставете съда на котлона. Докато течността кипне, загрейте фъстъченото масло в уок тиган и запържете в него кръгчетата джинджифил и бялата част на зеления лук.
Щом ушите започнат да се варят, отстранете образувалата се пяна и в бульона прибавете джинджифила, лука, целите чили чушки, дафиновите листа, анасона, тъмния соев сос, сечуанския пипер, виното и сухия пилешки бульон.
Когато ароматната смес кипне отново, намалете котлона и нека ушите се варят до готовност (40-60 минути) - кожата трябва да омекне, а белият хрущял да остане твърд и еластичен. Може да използвате клечка за зъби, за да проверите дали са готови.
Извадете ги в отделен съд, в който ще ги пресовате. Може да използвате две стъклени квадратни салатиери за пресоването. В едната сложете ушите, другата поставете върху тях, а във втората съд с вода. Нека ушите се охладят.
Отлейте част от бульона в друга тенджера и го прецедете. Към него добавете светлия соев сос, захарта, натриевия глутамат и намачкани скилидки чесън по желание.
Налейте течността в съда при ушите, тя трябва да е достатъчно, за да ги покрие. Отново поставете другите съдове върху тях. Приберете в хладилника за една нощ.
Когато извадите ушите заедно с образувалото се желе, нарежете ги на тънки ивици, които подредете красиво в подходяща чиния.
Полейте обилно с пикантно чили олио, поръсете с бял сусам и кръгчета зелен лук.
Изчакайте 15 минути, преди да поднесете.
Добър апетит!
Снимки: kungpao.ru
Коментари към Пресовани свински уши по китайски