Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Личности в кухнята Преслава Велкова: Ръчният шоколад If You говори вместо вас

Преслава Велкова: Ръчният шоколад If You говори вместо вас

от 07 яну 2025г., обновено на 09 яну 2025г.
Автор: Ивайло Тончев
Преслава Велкова: Ръчният шоколад If You говори вместо вас - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

"Израснала съм с мириса на ванилия, печива и шоколад от малка, но никога не съм смятала, че ще се занимавам с нещо подобно. Родителите ми са сладкари и предприемачи. Занимават се със сладкарство от 35 години, а аз поех друг път.  Казах си „никога“ няма да бъда закотвена на едно място. Икономист съм по образование, пътешественик по душа и ценител на красивото и изящното по убеждение", разказва Преслава Велкова, част от екипа зад бранда за ръчен шоколад If You.

Както често се случва в подобни случаи, моето “никога” ме настигна. Малко на шега отворих сладкарница, станаха две: отстрани изглежда лесно, но не е.Постепенно се върнах в свят, който ми е познат и комфортен. Ванилия и какао, печива и кремове, но определено не е само това. Разбрах и тайната, че никой не влиза в сладкарницата, за да се наяде (в оня грубия материален смисъл). При нас идват, за да усетят комфорт, тишина, приятна музика, на която можеш с приятели да размениш новости, да се оплачеш, да се похвалиш. И когато комбинираш всичко това с чаша кафе и парче сладкиш, всичко е по-лесно.

Сблъсъкът ми с шоколада

Вече има на пазара и толкова много нови видове шоколад. Така дойде и сблъсъка ми с шоколада. Неслучайно използвам тази дума: СБЛЪСЪК!
Уж се познавахме добре, но сякаш се спрях в стена и ми се наложи да преосмисля всички убеждения, които имах до момента. Усещането да се докоснеш до шоколад, който тече като чешма, да го вземеш течен и след няколко часа да държиш в ръце изделие, което е с определена от теб форма и вид. Това е емоция, неописуема и вдъхновяваща.
Шоколадът е невероятен, опияняващ, пристрастяващ, една цяла вселена. Ако си имал шанса да опиташ различни шоколади, да присъстваш на сравнителна дегустация на шоколад, точно както на вино, страстта към шоколада е неоспорима – обожавам да пътувам и да изпробвам нови шоколадови изкушения, събирайки вдъхновение от всяко място, което посещавам.

В крайна сметка, разбрах и една от важните тайни. Шоколадът и сладките неща са по-малко храна, отколкото емоция, отношение, желание да кажеш нещо някому, да го накараш да те усети и ти да го усетиш. Това е нещото, което те връща и те кара да премрежваш очи, докато на върха на езика имаш усещане за нещо приятно, сладко, което те замисля и усмихва и те кара да мечтаеш.

Как би представила бранда If You?

Наблюдавайки тенденциите в света на лукса и изкуствата, аз започнах да мечтая за нещо по-различно, нещо уникално. Така се появи и If You - нещо повече от обикновен шоколад – той е история, вдъхновение и страст, събрани в уникален продукт, който обединява изкуството и кулинарията.

Името на бранда е вдъхновено от емблематичната песен "If You Leave Me Now" на Chicago – носител  на спомен, вдъхновение и дълбоки емоции. Тази философия е в основата на всеки шоколад, създаден от нас.

Всъщност, ние предлагаме ръчно правени шоколади, които гарантират на любителите на сладкото не само уникално гурме преживяване, но и качество, изтънченост и иновация. Всеки детайл е важен, затова отговаряме с ексклузивна минималистична опаковка, цветовете на бранда са лилаво и златисто, формата на изделията на If You е подобна на голям диамант. Цялостна концепция, подходяща за подарък, предложение, любов, признание. Понякога хората се смущават да говорят, нямат точните думи, нека да оставят If You да говори вместо тях. Той може да каже това, което ви е страх или срам да изречете.

Не очаквайте, че зад If You стои голяма фабрика със стотици работници, ние сме малък екип, който произвежда бутиков шоколад, пълен с екзотични съставки и емоция. Представете си моден дизайнер, който пробва своята фантазия и работи за тесен кръг от хора, които могат да го оценят.  Можем да разработим специален вкус само за вас, за вашите приятели, колеги, за вашето събитие. За всеки по-голям празник също ще предлагаме наша колекция от вкусове, най-доброто, което сме усетили за Коледа, Великден, за който и да е от големите дни, които ни събират и си разменяме усмивки и подаръци. Искате да изненадате някого, да му разкажете история – тук можем да ви съдействаме също.

Кои са основните вкусове, с които стартира If You?

Работим с истински белгийски шоколад Belkolade, който се произвежда само в Белгия, с дългогодишни традиции и качество на производство, от селектирани какаови зърна. Вкусът му е в резултат от процеса на ферментация на какаовите зърна, само тогава се разкрива ароматът им. Избрахме да работим с най-добрите, защото ни гарантират качество, постоянство. За нас човечността в бизнеса е водещ момент, а Cacao Trace - кампанията за опазване на дребните фермери и шоколадови плантации, изцяло кореспондира с нашите разбирания. Тази програма подкрепя образованието, достъпа до вода в третия свят и добиване на какао без детски труд.

Първите If You вкусове

  • Първият шоколад – "Rachel's Secret" (Рачел с индрише)

Рачел с индрише е уникална комбинация, която съчетава сладкия и плодово - кисел вкус на рачел с пикантния, ароматен привкус на индрише. Този шоколад ще бъде истинско преживяване за сетивата – с топяща се текстура и изненадваща нотка на пикантност. Инспириран е от желанието да приложим продукт типичен за България, свързан е емоционално с детството ни. Кой не обича отново да е дете? Не открихме в световен мащаб, някой друг да е направил шоколад с рачел.

    • Втори шоколад от серията - "Midnight  RED"

Този шоколад  включва тъмно шоколадово ядро, редукция от пламтящо червено вино и меден вкус, което добавя още една дълбочина на вкусовете, които се развиват в устата, ароматни подправки, черен пипер, кардамон, канела, звездовиден анасон, подсилено с нотки на малини и черен пипер. Фин слой лешникова пралина. Това е наситен и интригуващ вкус, който предлага баланс между сладко и пикантно, създавайки усещането за вечерна мистерия и лукс.
"A taste that lingers long after the night has ended." (Вкус, който остава дълго след като нощта е свършила.)  
Тъмно червено, бордо и лилави тонове ще създадат усещане за нощна елегантност и мистерия. Може да се добавят златни или сребърни акценти, които да символизират лукса и да привлекат вниманието. Вкусът на "Midnight Red" с греяно червено вино, анасон, кардамон, пипер и канела звучи невероятно – като смесица от зимни уютни моменти, страст и топлина, с една малка пикантна изненада! Това е комбинация, която ще привлече любителите на по-сложни и многопластови вкусове.
Бяхме привлечени от възможността да експериментираме и да затворим греяно червено вино. И успяхме.

  • Трети шоколад от серията - "Smoky Crown" - нещо познато, но с елемент на изненада

Той звучи като шоколад, който съчетава неочаквани елементи – сладостта на карамела с пушен аромат и хрупкави частици. Това е истинско удоволствие за любителите на шоколади с уникални вкусове и текстури.
Карамел: Това е основната сладка съставка, която носи мекота и топлина, с леко пушен  вкус, който да балансира сладостта, и  придава на шоколада по-богат и дълбок вкус.
Хрупкави частици: Тези частици са хрупкави зърнени ядки, които добавят текстура и правят шоколада не само вкусен, но и интересен за преживяване. Това добави контраст в усещането при всяка хапка.
Пушен аромат: Пушената нотка идва от добавянето на пушена сол и леко димно пушено масло.

Колко време отнема разработката на един вкус?

Най-важното е вдъхновението, а след това - експериментите. Да знаете, шоколадът проявява характер и не се дава така лесно. Не очаквайте, че ще съберете две стихии и ще им бъде така лесно да съжителстват заедно. Има моменти, в които разработката ни отнема дни, седмици. Просто невинаги се случва, колкото и сърце да вложиш. Но опитваш пак и търсиш начин. Често работилницата ни прилича на научна лаборатория, а лицата ни са сериозни - нещата се получават и изискват внимание. Освен, че е стихия и има характер, шоколадът си е и суетен и иска да го обичаш.Преслава и Лора от If You

Какъв е вкусът на българския шоколад?

Българите все повече ценят качеството и преживяването, свързано с консумацията на шоколад. В търсенето на идеалния продукт, те се ориентират към следните аспекти: все по-често избират шоколад с високо съдържание на какао и без излишни добавки като палмово масло или изкуствени подсладители, богатият и балансиран вкус, смесица от класически варианти, като млечен и черен шоколад, така и по-екзотичните с морска сол, лют пипер или цитрусови нотки.
В магазините има огромно многообразие от какво ли не, но ако българинът търси нещо по-специално, той залага на малките брандове, които предлагат персонализирани и ръчно направени продукти.
Ценен е балансът – шоколад, който комбинира качеството на съставките, удоволствието от вкуса и усещането за специално отношение.

Класически вкусове

  1. Млечен шоколад – Нежният и сладък вкус на млечния шоколад е предпочитан от всички възрасти.
  2. Черен шоколад – Особено с около 70% какао, който предлага балансиран горчив вкус.
  3. Бял шоколад – Сладостта и кремообразната текстура го правят популярен сред любителите на десерти.

Комбинации с ядки и семена

  1. Лешници, бадеми и орехи са класика, която винаги се търси.
  2. Слънчогледови и тиквени семки, особено в комбинация с черен шоколад, също са предпочитани.

Плодови вкусове

  1. Сушени плодове – Стафиди, червени боровинки и портокалови кори често се комбинират с шоколад.
  2. Цитрусови нотки – Портокал или лимон се възприемат като свежи и приятни добавки.

Традиционни български влияния

  1. Шоколад с роза – Благодарение на българската розова индустрия, този вкус е уникален и се харесва на традиционалисти и туристи.
  2. Мед и орехи – Напомня на традиционните български десерти.
  3. Канела и карамфил – Тези подправки, свързани с традиционната кухня, често се комбинират с шоколад за уютен вкус.

Вкусове от детството

  1. Карамел – Класически карамелен вкус, познат от различни десерти.

Екзотични, но приемливи добавки

  1. Морска сол – Балансът между сладко и солено е все по-предпочитан.
  2. Кафе – Особено в комбинация с черен шоколад.
  3. Мента – Лек и освежаващ вкус, който се харесва на мнозина.


Българите се придържат към класическите вкусове, но все повече експериментират с леко екзотични или локални добавки. Традицията и познатите вкусове остават водещи, но иновациите са добре приети, когато носят баланс и автентичност.

Рецепта за лесно начало за начинаещи, която може да се експериментира

Вярваме, че след толкова много разговор за шоколад, ние ще вдъхновим читателите да опитат. Ето една лесна рецепта за домашен шоколад, идеална за начинаещи.

Рецепта за домашен шоколад

Домашен шоколад с 3 съставки

Необходими продукти

  • 100 г кокосово масло
  • 50 г какао на прах (неподсладено)
  • 2-3 с.л. мед или кленов сироп (според вкуса)

Допълнително по желание:
Ядки, сушени плодове или щипка морска сол за украса

Инструкции:

1. Разтопете кокосовото масло
Загрейте кокосовото масло на водна баня или в микровълнова, докато се втечни напълно.
2. Смесете какаото и подсладителя
Добавете какаото на прах към разтопеното масло и разбъркайте, докато сместа стане гладка. След това добавете меда или кленовия сироп и отново разбъркайте добре.
3. Подгответе форма
Изсипете сместа във форма за лед, малки силиконови формички или покрита с хартия за печене тавичка. Ако желаете, добавете ядки, сушени плодове или поръсете с морска сол.
4. Охладете
Поставете формата в хладилник или фризер за около 1-2 часа, докато шоколадът стегне напълно.
5. Сервирайте
Извадете шоколада от формите и се насладете! Съхранявайте в хладилник, защото кокосовото масло се топи на стайна температура.
Тази рецепта е бърза, лесна и позволява добавяне на различни вкусове според предпочитанията ви.

Още по темата:
  • Крем-десерт с маскарпоне и бисквитки в шоколад Крем-десерт с маскарпоне и бисквитки в шоколад
  • Десерт от бисквити в шоколад с крем от маскарпоне и ликьор Десерт от бисквити в шоколад с крем от маскарпоне и ликьор
  • Брауни с орехи Брауни с орехи
  • Усукана сладка питка с течен шоколад Усукана сладка питка с течен шоколад
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

ОСТРОВИТ СОС ШОКОЛАД И ЧЕРЕША 350 мл
7.95лв. / 4.06€

ОСТРОВИТ СОС ШОКОЛАД И ЧЕРЕША 350 мл

ПРОТЕИНОВ БАР ПАУЪР КРЪНЧИ ТРОЕН ШОКОЛАД 50 г * 12 FITSPO
38.28лв. / 19.57€

ПРОТЕИНОВ БАР ПАУЪР КРЪНЧИ ТРОЕН ШОКОЛАД 50 г * 12 FITSPO

Нов
СОУ СИМПЪЛ ПАРФЮМНО ОЛИО №28 ЧЕРЕН ШОКОЛАД И РОЗА 50 мл
35.00лв. / 17.90€

СОУ СИМПЪЛ ПАРФЮМНО ОЛИО №28 ЧЕРЕН ШОКОЛАД И РОЗА 50 мл

ОРИЗОВ БАР БЕЗ ДОБАВЕНА ЗАХАР ТЪМЕН ШОКОЛАД И ПОРТОКАЛ 18 г * 20 RICE UP!
21.80лв. / 11.15€

ОРИЗОВ БАР БЕЗ ДОБАВЕНА ЗАХАР ТЪМЕН ШОКОЛАД И ПОРТОКАЛ 18 г * 20 RICE UP!

Нов
ОСТРОВИТ СОС ШОКОЛАД 350 мл
7.95лв. / 4.06€

ОСТРОВИТ СОС ШОКОЛАД 350 мл

ПРОТЕИНОВ БАР ДИЛАЙТ КРЪНЧИ ШОКО БРАУНИ 60 г * 12 FITSPO
50.28лв. / 25.71€

ПРОТЕИНОВ БАР ДИЛАЙТ КРЪНЧИ ШОКО БРАУНИ 60 г * 12 FITSPO

Нов

Коментари към Преслава Велкова: Ръчният шоколад If You говори вместо вас

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Преслава Велкова: Ръчният шоколад If You говори вместо вас
    www.framar.bg 
    на 23 December 2025 в 11:30
    Коментирайте "Преслава Велкова: Ръчният шоколад If You говори вместо вас"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Личности в кухнята
  • Крем-десерт с маскарпоне и бисквитки в шоколад
  • Десерт от бисквити в шоколад с крем от маскарпоне и ликьор
  • Брауни с орехи
  • Усукана сладка питка с течен шоколад
  • Шоколадов ганаш - перфектната глазура!
  • Ограничаване на консумацията на шоколад
  • Черният шоколад понижава кръвното налягане
  • Черният шоколад има положителен ефект върху черния дроб
  • Мокър шоколадов сладкиш без яйца
  • Шоколадови кексчета с ванилов крем маскарпоне
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Билки и билкови рецепти при хроничен бронхитБилки и билкови рецепти при хроничен бронхит

Билки и билкови рецепти при хроничен бронхит

от 23 дек 2025г.Прочети повече
Операция чудо спасява живота на 2-годишно момче със счупен вратОперация чудо спасява живота на 2-годишно момче със счупен врат

Операция чудо спасява живота на 2-годишно момче със счупен врат

от 23 дек 2025г.Прочети повече
Билки и билкови рецепти при воден плевритБилки и билкови рецепти при воден плеврит

Билки и билкови рецепти при воден плеврит

от 22 дек 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Да си поговорим честно за ПМС, хормоните и "онези дни"...

преди 12 дни, 22 часа и 30 мин.

Биомаркерите са ключът към правилното лечение на рака на белия дроб

преди 53 дни, 27 мин.
Всички

АНКЕТА

Оставяте ли децата сами у дома?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ЕЛ КОМПРА ОБЛЕПИХА ПЛОД 100 г

ЕЛ КОМПРА ЧЕРЕН КИМИОН 100 г

КОНОПЕНО МАСЛО 100 мл ЗДРАВНИЦА

ЖИВАСЕПТ S ТЕЧЕН ПРЕПАРАТ ЗА ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА РЪЦЕ И КОЖА С ПОМПА БЕЗ ОТМИВАНЕ 1 л

ЕЛ КОМПРА ЖЕНСКО БИЛЕ КОРЕН 100 г

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ИМУНОБОР БРОНХО капсули * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 23 дек 2025г. в 11:27:02

Д-р Петьо Иванов Братоев

Коментар на: Марин Маринов от 22 дек 2025г. в 15:27:53

ИМУНОБОР БРОНХО капсули * 30

Коментар на: Иван от 22 дек 2025г. в 15:21:46

ЕФИРА таблетки 5 мг * 28 ТЕВА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 22 дек 2025г. в 12:42:22

ДУСПАТАЛИН капсули 200 мг * 30 МАЙЛАН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 22 дек 2025г. в 12:04:14
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival