Преслава Велкова: Ръчният шоколад If You говори вместо вас
"Израснала съм с мириса на ванилия, печива и шоколад от малка, но никога не съм смятала, че ще се занимавам с нещо подобно. Родителите ми са сладкари и предприемачи. Занимават се със сладкарство от 35 години, а аз поех друг път. Казах си „никога“ няма да бъда закотвена на едно място. Икономист съм по образование, пътешественик по душа и ценител на красивото и изящното по убеждение", разказва Преслава Велкова, част от екипа зад бранда за ръчен шоколад If You.
Както често се случва в подобни случаи, моето “никога” ме настигна. Малко на шега отворих сладкарница, станаха две: отстрани изглежда лесно, но не е.Постепенно се върнах в свят, който ми е познат и комфортен. Ванилия и какао, печива и кремове, но определено не е само това. Разбрах и тайната, че никой не влиза в сладкарницата, за да се наяде (в оня грубия материален смисъл). При нас идват, за да усетят комфорт, тишина, приятна музика, на която можеш с приятели да размениш новости, да се оплачеш, да се похвалиш. И когато комбинираш всичко това с чаша кафе и парче сладкиш, всичко е по-лесно.
Сблъсъкът ми с шоколада
Вече има на пазара и толкова много нови видове шоколад. Така дойде и сблъсъка ми с шоколада. Неслучайно използвам тази дума: СБЛЪСЪК!
Уж се познавахме добре, но сякаш се спрях в стена и ми се наложи да преосмисля всички убеждения, които имах до момента. Усещането да се докоснеш до шоколад, който тече като чешма, да го вземеш течен и след няколко часа да държиш в ръце изделие, което е с определена от теб форма и вид. Това е емоция, неописуема и вдъхновяваща.
Шоколадът е невероятен, опияняващ, пристрастяващ, една цяла вселена. Ако си имал шанса да опиташ различни шоколади, да присъстваш на сравнителна дегустация на шоколад, точно както на вино, страстта към шоколада е неоспорима – обожавам да пътувам и да изпробвам нови шоколадови изкушения, събирайки вдъхновение от всяко място, което посещавам.
В крайна сметка, разбрах и една от важните тайни. Шоколадът и сладките неща са по-малко храна, отколкото емоция, отношение, желание да кажеш нещо някому, да го накараш да те усети и ти да го усетиш. Това е нещото, което те връща и те кара да премрежваш очи, докато на върха на езика имаш усещане за нещо приятно, сладко, което те замисля и усмихва и те кара да мечтаеш.
Как би представила бранда If You?
Наблюдавайки тенденциите в света на лукса и изкуствата, аз започнах да мечтая за нещо по-различно, нещо уникално. Така се появи и If You - нещо повече от обикновен шоколад – той е история, вдъхновение и страст, събрани в уникален продукт, който обединява изкуството и кулинарията.
Името на бранда е вдъхновено от емблематичната песен "If You Leave Me Now" на Chicago – носител на спомен, вдъхновение и дълбоки емоции. Тази философия е в основата на всеки шоколад, създаден от нас. |
Всъщност, ние предлагаме ръчно правени шоколади, които гарантират на любителите на сладкото не само уникално гурме преживяване, но и качество, изтънченост и иновация. Всеки детайл е важен, затова отговаряме с ексклузивна минималистична опаковка, цветовете на бранда са лилаво и златисто, формата на изделията на If You е подобна на голям диамант. Цялостна концепция, подходяща за подарък, предложение, любов, признание. Понякога хората се смущават да говорят, нямат точните думи, нека да оставят If You да говори вместо тях. Той може да каже това, което ви е страх или срам да изречете.
Не очаквайте, че зад If You стои голяма фабрика със стотици работници, ние сме малък екип, който произвежда бутиков шоколад, пълен с екзотични съставки и емоция. Представете си моден дизайнер, който пробва своята фантазия и работи за тесен кръг от хора, които могат да го оценят. Можем да разработим специален вкус само за вас, за вашите приятели, колеги, за вашето събитие. За всеки по-голям празник също ще предлагаме наша колекция от вкусове, най-доброто, което сме усетили за Коледа, Великден, за който и да е от големите дни, които ни събират и си разменяме усмивки и подаръци. Искате да изненадате някого, да му разкажете история – тук можем да ви съдействаме също.
Кои са основните вкусове, с които стартира If You?
Работим с истински белгийски шоколад Belkolade, който се произвежда само в Белгия, с дългогодишни традиции и качество на производство, от селектирани какаови зърна. Вкусът му е в резултат от процеса на ферментация на какаовите зърна, само тогава се разкрива ароматът им. Избрахме да работим с най-добрите, защото ни гарантират качество, постоянство. За нас човечността в бизнеса е водещ момент, а Cacao Trace - кампанията за опазване на дребните фермери и шоколадови плантации, изцяло кореспондира с нашите разбирания. Тази програма подкрепя образованието, достъпа до вода в третия свят и добиване на какао без детски труд.
Първите If You вкусове
- Първият шоколад – "Rachel's Secret" (Рачел с индрише)
Рачел с индрише е уникална комбинация, която съчетава сладкия и плодово - кисел вкус на рачел с пикантния, ароматен привкус на индрише. Този шоколад ще бъде истинско преживяване за сетивата – с топяща се текстура и изненадваща нотка на пикантност. Инспириран е от желанието да приложим продукт типичен за България, свързан е емоционално с детството ни. Кой не обича отново да е дете? Не открихме в световен мащаб, някой друг да е направил шоколад с рачел.
• Втори шоколад от серията - "Midnight RED"
Този шоколад включва тъмно шоколадово ядро, редукция от пламтящо червено вино и меден вкус, което добавя още една дълбочина на вкусовете, които се развиват в устата, ароматни подправки, черен пипер, кардамон, канела, звездовиден анасон, подсилено с нотки на малини и черен пипер. Фин слой лешникова пралина. Това е наситен и интригуващ вкус, който предлага баланс между сладко и пикантно, създавайки усещането за вечерна мистерия и лукс.
"A taste that lingers long after the night has ended." (Вкус, който остава дълго след като нощта е свършила.)
Тъмно червено, бордо и лилави тонове ще създадат усещане за нощна елегантност и мистерия. Може да се добавят златни или сребърни акценти, които да символизират лукса и да привлекат вниманието. Вкусът на "Midnight Red" с греяно червено вино, анасон, кардамон, пипер и канела звучи невероятно – като смесица от зимни уютни моменти, страст и топлина, с една малка пикантна изненада! Това е комбинация, която ще привлече любителите на по-сложни и многопластови вкусове.
Бяхме привлечени от възможността да експериментираме и да затворим греяно червено вино. И успяхме.
- Трети шоколад от серията - "Smoky Crown" - нещо познато, но с елемент на изненада
Той звучи като шоколад, който съчетава неочаквани елементи – сладостта на карамела с пушен аромат и хрупкави частици. Това е истинско удоволствие за любителите на шоколади с уникални вкусове и текстури.
Карамел: Това е основната сладка съставка, която носи мекота и топлина, с леко пушен вкус, който да балансира сладостта, и придава на шоколада по-богат и дълбок вкус.
Хрупкави частици: Тези частици са хрупкави зърнени ядки, които добавят текстура и правят шоколада не само вкусен, но и интересен за преживяване. Това добави контраст в усещането при всяка хапка.
Пушен аромат: Пушената нотка идва от добавянето на пушена сол и леко димно пушено масло.
Колко време отнема разработката на един вкус?
Най-важното е вдъхновението, а след това - експериментите. Да знаете, шоколадът проявява характер и не се дава така лесно. Не очаквайте, че ще съберете две стихии и ще им бъде така лесно да съжителстват заедно. Има моменти, в които разработката ни отнема дни, седмици. Просто невинаги се случва, колкото и сърце да вложиш. Но опитваш пак и търсиш начин. Често работилницата ни прилича на научна лаборатория, а лицата ни са сериозни - нещата се получават и изискват внимание. Освен, че е стихия и има характер, шоколадът си е и суетен и иска да го обичаш.
Какъв е вкусът на българския шоколад?
Българите все повече ценят качеството и преживяването, свързано с консумацията на шоколад. В търсенето на идеалния продукт, те се ориентират към следните аспекти: все по-често избират шоколад с високо съдържание на какао и без излишни добавки като палмово масло или изкуствени подсладители, богатият и балансиран вкус, смесица от класически варианти, като млечен и черен шоколад, така и по-екзотичните с морска сол, лют пипер или цитрусови нотки.
В магазините има огромно многообразие от какво ли не, но ако българинът търси нещо по-специално, той залага на малките брандове, които предлагат персонализирани и ръчно направени продукти.
Ценен е балансът – шоколад, който комбинира качеството на съставките, удоволствието от вкуса и усещането за специално отношение.
Класически вкусове
- Млечен шоколад – Нежният и сладък вкус на млечния шоколад е предпочитан от всички възрасти.
- Черен шоколад – Особено с около 70% какао, който предлага балансиран горчив вкус.
- Бял шоколад – Сладостта и кремообразната текстура го правят популярен сред любителите на десерти.
Комбинации с ядки и семена
- Лешници, бадеми и орехи са класика, която винаги се търси.
- Слънчогледови и тиквени семки, особено в комбинация с черен шоколад, също са предпочитани.
Плодови вкусове
- Сушени плодове – Стафиди, червени боровинки и портокалови кори често се комбинират с шоколад.
- Цитрусови нотки – Портокал или лимон се възприемат като свежи и приятни добавки.
Традиционни български влияния
- Шоколад с роза – Благодарение на българската розова индустрия, този вкус е уникален и се харесва на традиционалисти и туристи.
- Мед и орехи – Напомня на традиционните български десерти.
- Канела и карамфил – Тези подправки, свързани с традиционната кухня, често се комбинират с шоколад за уютен вкус.
Вкусове от детството
- Карамел – Класически карамелен вкус, познат от различни десерти.
Екзотични, но приемливи добавки
- Морска сол – Балансът между сладко и солено е все по-предпочитан.
- Кафе – Особено в комбинация с черен шоколад.
- Мента – Лек и освежаващ вкус, който се харесва на мнозина.
Българите се придържат към класическите вкусове, но все повече експериментират с леко екзотични или локални добавки. Традицията и познатите вкусове остават водещи, но иновациите са добре приети, когато носят баланс и автентичност.
Рецепта за лесно начало за начинаещи, която може да се експериментира
Вярваме, че след толкова много разговор за шоколад, ние ще вдъхновим читателите да опитат. Ето една лесна рецепта за домашен шоколад, идеална за начинаещи.
Домашен шоколад с 3 съставки
Необходими продукти
- 100 г кокосово масло
- 50 г какао на прах (неподсладено)
- 2-3 с.л. мед или кленов сироп (според вкуса)
Допълнително по желание:
Ядки, сушени плодове или щипка морска сол за украса
Инструкции:
1. Разтопете кокосовото масло
Загрейте кокосовото масло на водна баня или в микровълнова, докато се втечни напълно.
2. Смесете какаото и подсладителя
Добавете какаото на прах към разтопеното масло и разбъркайте, докато сместа стане гладка. След това добавете меда или кленовия сироп и отново разбъркайте добре.
3. Подгответе форма
Изсипете сместа във форма за лед, малки силиконови формички или покрита с хартия за печене тавичка. Ако желаете, добавете ядки, сушени плодове или поръсете с морска сол.
4. Охладете
Поставете формата в хладилник или фризер за около 1-2 часа, докато шоколадът стегне напълно.
5. Сервирайте
Извадете шоколада от формите и се насладете! Съхранявайте в хладилник, защото кокосовото масло се топи на стайна температура.
Тази рецепта е бърза, лесна и позволява добавяне на различни вкусове според предпочитанията ви.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
МУЛТИ ШОКО ЗА ВЪЗРАСТНИ блокчета * 20 НАТУРФАРМА
ПРЕГНАКО ПРОТЕИН ЗА СЛЕД РАЖДАНЕ С КАКАО И ВКУС НА ШОКОЛАД 300 г
АЛДА АРОМАТИЗАТОР ШОКОЛАД 100 мл
АМИКС УЕЙ ПРО ФЮЖЪН ПРОТЕИН ОВКУСЕН 2300 г
Безплатна доставка за България!МЛЕКОВИТА ПРОТЕИНОВ ШЕЙК ШОКОЛАД 350 г
ВЪЗСТАНОВЯВАЩ ШАМПОАН РОЗОВА ВОДА, ЙОГУРТ И ШОКОЛАД NATURE OF AGIVA FRUIT SALAD 200 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Личности в кухнята
- Крем-десерт с маскарпоне и бисквитки в шоколад
- Черният шоколад понижава кръвното налягане
- Черен шоколад - изкушение или лекарство
- Усукана сладка питка с течен шоколад
- Сладък кравай с шоколадова глазура
- Десерт от бисквити в шоколад с крем от маскарпоне и ликьор
- Мокър шоколадов сладкиш без яйца
- Бренди с шоколадов ликьор и сметана
- Какви са ползите от консумацията на млечен шоколад
- Шоколадът и червеното вино са тайната за борба с бръчките, според науката
Коментари към Преслава Велкова: Ръчният шоколад If You говори вместо вас