Какао на прах – ползи за здравето и противопоказания
Какаото представлява зърна на какаово дърво. В състава му влизат около 300 вещества, които действат по различен начин върху човешкия организъм. Самите зърна нямат специфичен мирис, финият аромат се появява при обработката им.
Ползата и вредата на какаото като продукт са тема за чести спорове, затова следва да обърнем внимание както на ползите, така и на вредите за организма, които са следствие от приема на какао на прах под една или друга форма.
За да се насладите напълно на вкуса на какаовата напитка, е необходимо тя да се пие от дебелостенна чаша заедно с несладки бисквити |
Полезни свойства на какаото на прах
- Приятната напитка, която се приготвя от какаото, стимулира производството на хормона на щастието. Биологично активните вещества, съдържащи се в продукта, повишават значително работоспособността и действат положително върху умствената дейност на човека.
- Известно е, че какаото стимулира мозъчните функции, премахва напрежението и подобрява настроението.
- При редовна употреба на какао се подпомага предотвратяването на развитие на склероза, слабоумие и диабет.
- Какаовите зърна са много полезни за хората, страдащи от хипертония. Наличието на полифеноли в тях допринасят много за стабилизиране на кръвното налягане, процианидините ефективно премахват стреса. Освен това, последните притежават изключителни свойства, подмладяващи кожата на лицето и повишаващи нейната еластичност. Споменатите вещества често се използват при производството на кремове против бръчки, много SPA центрове предлагат вани и маски за тяло на основата на какао на прах.
- Какаото е полезно за и за сърдечносъдовата система.
Състав на какаото
Основните съставки на какаото на прах са кофинът (действа тонизиращо) и теоброминът (подобрява кръвообращението). Освен тях в продукта се съдържат още:
- растителни белтъчини, мазнини, въглехидрати, хранителни влакна, органични киселини, нишесте, захари, наситени мастни киселини, дъбилни вещества;
- витамини А, Е, РР, от група В, бета-каротин;
- минерали: калций, магнезий, натрий, калий, фосфор, хлор, сяра, желязо, цинк, мед, манган, флуор, молибден.
Някои важни за здравето елементи се съдържат в какаото в по-големи количества, отколкото в други продукти. Например желязо и цинк. За да получи организмът необходимата доза цинк, може да се изпиват по няколко чашки какао седмично и да се изяждат по 2-3 парченца качествен черен шоколад всеки ден.
Както древните ацтеки, така и в Европа в перода XIV-XVII век, какаото се е смятало за "любовна напитка", подобряваща потентността. То е уважавано и от императора на ецтеките Монтесума, в чийто харем имало 600 жени, и от легендарния Казанова. |
Кофеинът в какаото
Вече споменахме, че една от основните съставки в какаото на прах е кофеинът. Той е и причина за редица въпроси по отношение на полезността на какаовите продукти. Знаем, че кофеинът стимулира тялото, но тава е така само при консумация на умерени количества. Изпивайки малка чаша какаова напитка, ще ободрите организма си, защото съдържанието на кофеин в такава доза е около 5 милиграма. Ако се приемат големи количества, ефектът е възможно да бъде обратен.
За приготвянето на 1 килограм какао на прах са необходими 40 плода от шоколадовото дърво или 1200 какаови зърна. |
Вреда и противопоказания за консумация на какао и какаови продукти
При толкова положителни за човешкото здраве действия, вероятно си мислите, че какаото не би могло да навреди на организма. Но се оказва, че при определени условия е възможно да се наблюдават негативни последствия от употребата на продукта.
В състава на какаовите зърна влизат пурини, които са незаменими компоненти на нуклеиновите киселини, отговорни за съхранение и предаване на генетична информация. При прекомерно постъпване в организма те допринасят за натрупване на пикочна киселина в тялото, за отлагане на соли в ставите, както и за развитие на заболявания на бъбреците и пикочния мехур.
Какаови продукти не трябва да се употребяват от хора, диагностицирани с:
- подагра;
- захарен диабет;
- склероза;
- атеросклероза;
- диария;
- бъбречно-каменна болест.
Високото съдържание на дъбилни вещества в състава на какаото прави продукта неподходящ и за тези, които страдат от запек.
Какаото е продукт с висока калоричност – в 100 грама зърна се съдържат 400 ккал. Това го прави неподходящ за прием от хора с наднормено тегло. Малка порция във вид на напитка пренасища, но трябва да кажем, че в търговската мрежа вече може да се намерят и обезмаслени прахообразни алтернативи.
Друг минус, освен високата калоричност, е пристрастяването към напитката. Това може да се случи, ако ежедневно приемате повече от 3 чаши.
Бременните жени, хората с повишена нервна възбуда, склонни към панически пристъпи и тревожност, както страдащите от подагра следва да се въздържат от употребата на продукта.
Трябва да кажем също, че употребата на какао може да доведе до появата на алергични реакции.
mnogoedi.ru; www.edimdoma.ru; 24health.by
Снимки: pixabay.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЕКВИЛИБРА АНТИЦЕЛУЛИТЕН КРИО - ГЕЛ С АЛОЕ ВЕРА 200 мл
БИО ЧАЙ ЙОГИ ФИЛТЪР В ПОДКРЕПА НА ИМУНИТЕТА * 17
ЕКОБЛЕС НАТУРАЛЕН АНТИ - ЕЙДЖ КРЕМ ЗА ЛИЦЕ 65 мл
ЕЛФЕЯ БОТАНИКАЛ ШЕЙК ФЕМИЛИ БАЛСАМ 200 мл
МИКОНАТУР ЕНЕРДЖИ МИКС ОТ БИО СУПЕРХРАНИ прах 180 г
ХРИСТИНА ХИДРАТИРАЩ КРЕМ ЗА ЛИЦЕ 100 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Бобови
- Какаово дърво
- Черен шоколад - изкушение или лекарство
- Ограничаване на консумацията на шоколад
- Щипка какао в кафето – вълшебната комбинация за изумителна тренировка
- Лешников крем за мазане
- Бисквитени бонбони с масло, какао и ядки
- С маска от кисело мляко и какао ще придадете уникален обем на косата си
- Двойно шоколадово брауни с хрупкава коричка
- Елиминирайте белезите по кожата с какаово масло
- Мъфини с грис
Коментари към Какао на прах – ползи за здравето и противопоказания