Начало Хранене Групи храни и ястия Мазнини, маргарин, олио Какаово масло

Какаово масло

Какаово масло - изображение

Какаовото масло се характеризира с аромат на шоколад. До температура от +25 градуса то е твърдо, а се топи при +33-36 градуса. Цветът му може да бъде светлокафяв, кремав или да има светложълт оттенък.

Продуктът намира приложение в козметиката, медицината, в хранителната и сладкарската промишлености. 


Употреба в кулинарията

Разбира се, най-често какаовото масло се използва за приготвяне на шоколад, на основата на растителната мазнина се произвеждат разнообразни сладкарски изделия (торти, кексове и други печива).

какаово масло

Състав, полезни и лечебни свойства

Разглеждайки съдържанието на полезни вещества в какаовото масло, на първо място се забелязват немного големи количества витамини, а малките дози не са в състояние да окажат особено големи здравни ползи за организма.

В продукта няма вредни транс мазнини, основата му е от мастни киселини - стеаринова, олеинова, също палмитинова и линолова. От тях олеиновата се съдържа в най-големи количества (почти в 50% от продукта) и е полезна с това, че може да понижи нивото на холестерола.

Освен мастните киселини, в продукта има още голямо количество танини, кофеин и ксантин. Тези полезни вещества повлияват много благоприятно състоянието на кожата, когато маслото се използва в козметиката за лице, коса и тяло.

Благодарение на мастните киселини в състава си, маслото от какао оказва изразено регенериращо действие върху кожата и е подходящо за всичките й типове (дори детската кожа не прави алергична реакция). Маслото премахва кожните дефекти (следи от белези, изгаряния, грапавини), бори се с тъмните петна и стриите. Продуктът помага при лечението на екземи, дерматити и други кожни проблеми.

Богатият минерален състав (магнезий, хром, желязо, калций, йод) позволява продуктът да се използва като профилактично и лечебно средство при редица здравословни неразположения:

  • укрепва стените на кръвоносните съдове, предотвратява развитието на варикоза, атеросклероза и други;
  • подобрява кръвообращението в главния мозък при редовна употреба;
  • значително намалява риска от инфаркт, онкологични заболявания, алергии и язви.

Учени доказват, че какаовото масло е по-ефективно при кашлица от много лекарствени средства, тъй като в него има теобромин. Продуктът действа меко и не предизвиква странични ефекти, което се случва след прием на синтетични препарати. Използва се още при:

  • ОРВИ (остри респираторни вирусни инфекции);
  • туберкулоза;
  • пневмония;
  • атеросклероза;
  • ангина;
  • холецистит.


Какаовото масло помага за:

  • нормализиране функциите на очите;
  • укрепване защитните сили на имунната система;
  • повишаване нивото на ендорфините, повдигане духа, подобряване настроението, борба с депресивните състояния, неспокойството и тревожността;
  • възстановяване на мускулите след тренировки;
  • подобряване на синтеза на колагена и овлажняване на кожата;
  • предотвратяване на окислителните процеси;
  • предпазване на сърдечния мускул от отслабване;

 какаово масло

Употреба в козметиката

Благодарение на антицелулитното и антиоксидантното си действия, какаовото масло може да се определи като отличен продукт за пълноценна козметична грижа. Маслото овлажнява, омекотява, изглажда бръчките, повишава еластичността на кожата, значително допринася за регенерирането на клетките.

Продуктът премахва сърбежа, зачервяването, паренето и подуването. Притежава заздравяващи раните свойства, помага отлично при изгаряния, предпазва от негативното въздействие на слънчевите лъчи, при което кожата не се изсушава, остава здрава и млада.

Масажът на тялото с какаовото масло помага на организма да се успокои и да се отпусне, нормализира работата на нервната система, премахва безсънието и допринася за отстраняване на стреса.

Маслото действа благоприятно върху косата, възстановява структурата и подхранва увредените, сухи и чупливи коси. То може да се втрива в корените, като преди това се затопли на водна баня.

Какаовият продукт идеално предпазва кожата от студ и вятър, грижи се за устните и клепачите. При постоянна употреба миглите и веждите укрепват, стават здрави, равни и гъсти.

 

Опасни и вредни свойства на какаовото масло

Продуктът не трябва да се приема, нито да се прилага външно при индивидуална непоносимост.

Трябва да се знае също, че при консумация на какаово масло под някаква форма е възможно да настъпят прекалена възбуда и безсъние, затова не се препоръчва приемът му вечер.


Негативни последици от употреба на продукта:

  • нарушена липидната обмяна и обмяната на веществата, в следствие на злоупотреба с количествата;
  • поява на акне, поради нарушената обмяна на веществата;
  • натрупване на излишно телесно тегло.

Маслото е противопоказно за хора, страдащи от:

  • захарен диабет;
  • затлъстяване;
  • нарушена обмяна на веществата;
  • за съвсем малки деца, поради наличието на неголеми количества кофеин.

 

Редактор: Радостина Райчева
Източници: edaplus.info; foodandhealth.ru; prodgid.ru
Снимки: prodgid.ru

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Мазнини99,9 гр.
Калории899 кал.

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиИсторияХрани и ястияЗдравни съветиЛайфстайлЛеченияЛюбопитноАлт. медицинаДиетиБотаникаСпорт