Постни сарми с гъби, просо и зеленчукова запръжка
Необходими продукти:
- 10-15 пресни зелеви листа
- 1 чаена чаша просо
- 300 грама печурки
- 2 глави лук
- 2 моркова
- няколко скилидки чесън (на вкус)
- 3 пресни домата, 2 супени лъжици доматено пюре или 1 чаена чаша доматен сок
- олио, подправки, сол
Начин на приготвяне:
Измийте няколко пъти просото (до прозрачна вода) и го сварете за 20 минути (до готовност).
Отстранете плътната сърцевина на зелевите листа и ги сложете във вода с щипка сол и 0,5-1 чаена лъжица оцет, за да омекнат и да ви бъде лесно и удобно да ги навиете, без да ги скъсате.
Запържете в олио наситнените лук, чесън и моркови, добавете доматеното пюре (сок или настъргани пресни домати) и задушете зеленчуците за още 5-10 минути.
Нарежете гъбите на малки парчета, които запържете в олио на среден огън за 10-15 минути. Смесете ги със свареното просо и зеленчуковата запръжка, подправете.
Слагате от плънката върху зелевите листа и оформете сарми. Подредете ги в тенджера, чието дъно предварително покрийте с две листа прясно зеле. Останалото количество от зеленчуците изсипете върху сармите.
Налейте малко вода или използвайте част от течността, в която сварихте листата по-рано. Количеството трябва да бъде толкова, колкото да се покрият сармите.
Поставете тенджерата върху котлона, включен на средна температура, оставете ястието да се задушава в продължение на 20 минути. Когато бъде готово, може да украсите с накълцан магданоз и да поднесете със заквасена сметана или любим подходящ сос.
Добър апетит!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: idealina.ru
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Подправки, подходящи за използване при приготвянето на гъби
- Гъби портобело
- Едра орешарка, Едра миризливка
- Свинско с гъби в сметана
- Пържени гъби със сметана и лук
- Мариновани гъби (без предварително варене)
- Колко време да варим различните видове гъби?
- Как да съхраняваме печурките - част 1
- Гъби с лук в доматен сос
- Полската сърнела
Коментари към Постни сарми с гъби, просо и зеленчукова запръжка