Начало Хранене Рецепти Предястия Топли Постни сарми с гъби, просо и зеленчукова запръжка

Постни сарми с гъби, просо и зеленчукова запръжка

Постни сарми с гъби, просо и зеленчукова запръжка - изображение

Необходими продукти:

  • 10-15 пресни зелеви листа
  • 1 чаена чаша просо
  • 300 грама печурки
  • 2 глави лук
  • 2 моркова
  • няколко скилидки чесън (на вкус)
  • 3 пресни домата, 2 супени лъжици доматено пюре или 1 чаена чаша доматен сок
  • олио, подправки, сол


Начин на приготвяне:

Измийте няколко пъти просото (до прозрачна вода) и го сварете за 20 минути (до готовност).

Отстранете плътната сърцевина на зелевите листа и ги сложете във вода с щипка сол и 0,5-1 чаена лъжица оцет, за да омекнат и да ви бъде лесно и удобно да ги навиете, без да ги скъсате.

Запържете в олио наситнените лук, чесън и моркови, добавете доматеното пюре (сок или настъргани пресни домати) и задушете зеленчуците за още 5-10 минути.

Нарежете гъбите на малки парчета, които запържете в олио на среден огън за 10-15 минути. Смесете ги със свареното просо и зеленчуковата запръжка, подправете.

Слагате от плънката върху зелевите листа и оформете сарми. Подредете ги в тенджера, чието дъно предварително покрийте с две листа прясно зеле. Останалото количество от зеленчуците изсипете върху сармите.

Налейте малко вода или използвайте част от течността, в която сварихте листата по-рано. Количеството трябва да бъде толкова, колкото да се покрият сармите.

Поставете тенджерата върху котлона, включен на средна температура, оставете ястието да се задушава в продължение на 20 минути. Когато бъде готово, може да украсите с накълцан магданоз и да поднесете със заквасена сметана или любим подходящ сос.

сарми

Добър апетит!


За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: idealina.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияСнимкиЛюбопитноДиетиНовиниСъставкиБотаникаПсихологияПроизводителиЛайфстайлЗдравни съветиИсторияАлт. медицинаКлинични пътеки