Постни мързеливи сарми с гъби в доматен сос
Необходими продукти:
- 1 чаена чаша (250 милилитра) ориз
- 300 грама зеле
- 1 морков
- 1 средно голяма лук кромид
- 4-5 печурки (около 150 грама общо)
- 150 грама доматено пюре
- 1,5 чаени чаши гореща вода (за разреждане на доматеното пюре)
- 2-3 супени лъжици олио
- 2-3 супени лъжици брашно
- сол, черен пипер, захар на вкус
Начин на приготвяне:
Измийте ориза под течаща вода, изсипете го в тенджера и залейте с вряща вода, като съотношението със зърната да бъде 2:1 (вода:ориз). Варете около 20-25 минути. Ако за това време оризът не е готов, долейте още малко вода. Оставете го да се охлади.
Обелете лука и моркова. Моркова настържете на средно ренде, лука нарежете на дребни кубчета. Изсипете ги в нагорещеното в тиган олио и пържете на умерен огън около 5-8 минути, докато омекнат.
Измийте печурките, подсушете ги, обелете ги, ако желаете. След това нарежете ситно и прибавете при останалите продукти. Разбъркайте и пържете около 5 минути.
Измийте и подсушете зелевите листа, нарежете ги на тънки сламки, добавете в тигана и разбъркайте. Пържете около 10 минути, за да омекне и охладете съдържанието на съда до стайна температура.
Изсипете доматеното пюре в дълбок съд, разредете с врящата вода и разбъркайте до еднородност. Подправете с черен пипер, захар и сол на вкус.
Смесете сварения ориз и изпържените зеленчуци с гъбите. Разбъркайте.
В зависимост от гъстотата на сместа, прибавете 2-3 супени лъжици брашно, за да се получи необходимата гъстота.
Оформете "сарми", подредете ги в тава, залейте с доматения сос и изпечете във фурната (30-40 минути на 180 градуса са достатъчни).
Поднесете с пресни зеленчуци.
Да ви е вкусно!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: nakormi.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Зелеви сарми с кайма, ориз и гъби
- Сарми в доматен сос
- Зелеви сарми в гювеч с пушен бекон, ребра и кайма
- Рецепти за лозови сарми с булгур
- Сарми с боб и кайма в зеленчуков сос
- Мързеливи сарми с прясно зеле
- Зелеви сарми с киноа и леща в доматен сос
- Панирани сарми с кайма и ориз
- Мусака с кайма, ориз и лозови листа
- Риба в зелеви листа (рибени сарми)
Коментари към Постни мързеливи сарми с гъби в доматен сос