Начало Хранене Рецепти Предястия Топли Постни мързеливи сарми с гъби в доматен сос

Постни мързеливи сарми с гъби в доматен сос

Постни мързеливи сарми с гъби в доматен сос - изображение

Необходими продукти:

  • 1 чаена чаша (250 милилитра) ориз
  • 300 грама зеле
  • 1 морков
  • 1 средно голяма лук кромид
  • 4-5 печурки (около 150 грама общо)
  • 150 грама доматено пюре
  • 1,5 чаени чаши гореща вода (за разреждане на доматеното пюре)
  • 2-3 супени лъжици олио
  • 2-3 супени лъжици брашно
  • сол, черен пипер, захар на вкус


Начин на приготвяне:

Измийте ориза под течаща вода, изсипете го в тенджера и залейте с вряща вода, като съотношението със зърната да бъде 2:1 (вода:ориз). Варете около 20-25 минути. Ако за това време оризът не е готов, долейте още малко вода. Оставете го да се охлади.

Обелете лука и моркова. Моркова настържете на средно ренде, лука нарежете на дребни кубчета. Изсипете ги в нагорещеното в тиган олио и пържете на умерен огън около 5-8 минути, докато омекнат.

Измийте печурките, подсушете ги, обелете ги, ако желаете. След това нарежете ситно и прибавете при останалите продукти. Разбъркайте и пържете около 5 минути.

Измийте и подсушете зелевите листа, нарежете ги на тънки сламки, добавете в тигана и разбъркайте. Пържете около 10 минути, за да омекне и охладете съдържанието на съда до стайна температура.

Изсипете доматеното пюре в дълбок съд, разредете с врящата вода и разбъркайте до еднородност. Подправете с черен пипер, захар и сол на вкус.

Смесете сварения ориз и изпържените зеленчуци с гъбите. Разбъркайте.

В зависимост от гъстотата на сместа, прибавете 2-3 супени лъжици брашно, за да се получи необходимата гъстота.

Оформете "сарми", подредете ги в тава, залейте с доматения сос и изпечете във фурната (30-40 минути на 180 градуса са достатъчни).

Поднесете с пресни зеленчуци.

Да ви е вкусно!


За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: nakormi.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецепти