Полента (качамак) със зеленчуци и пресен босилек
Ако намирате качамака за скучно и безвкусно ястие, то е защото не сте го опитвали в комбинация с ароматни печени зеленчуци. Можете дори да представите вкусното ястие като заместител на пицата и всички у дома ще останат доволни.
Необходими продукти:
- 1 литър зеленчуков бульон
- 1 1/3 чаена чаша царевичен грис за полентата
- 1 чаена чаша настърган пармезан
- 2 супени лъжици листенца мащерка
- 1/2 глава червен лук, нарязан на тънки полумесеци
- 1 тиквичка, нарязана на тънко
- 100 грама грилован патладжан - нарязан на тънки резени
- 100 грама мариновани печени пиперки
- 100 грама прясна моцарела (на топчета или нарязана на малки кубчета)
- малко зехтин за поливане
- 1/3 чаена чаша обезкостени маслини Каламата
- листенца босилек за украса
Начин на приготвяне:
Включете фурната на 200 градуса и намажете със зехтин тавичка с падащо дъно.
В тенджера сипете бульона и добавете 1 чаена чаша вода, поставете на котлона и го включете на средна степен. Когато започне да къкри, сипете полентата постепенно, като бъркате непрекъснато, за да се усвои. Гответе в продължение на 10-12 минути, докато консистенцията стане по-плътна, като не забравяйте да разбърквате от време на време.
Добавете пармезана и мащерката, изчакайте още няколко минути сиренето да се стопи и всички продукти да се комбинират до еднородна смес.
Пресипете в подготвената тавичка, изравнете и запечете за 20 минути, за да придобие полентата златист цвят.
Извадете от фурната и наредете отгоре зеленчуците - лука, патладжана, тиквичката, пиперките и моцарелата.
Подправете с няколко струйки зехтин и върнете във фурната за още 5-7 минути, за да се разтопи сиренето. Извадете от фурната и оставете да се охлади във формата.
Извадете от тавичката, поръсете с маслините и гарнирайте с няколко листенца пресен босилек.
Да ви е вкусно!
За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: taste.com.au
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от зърнени и бобови култури
- Полента със сушени домати и розмарин
- Полента с чери домати, кашкавал и козе сирене
- Полента с домати, моцарела и маслини
- Качамак със скариди, царевица и зеленчуци
- Пица с блат от качамак и плънка от бекон, лук и сирене
- Мини запеканки от качамак
- Пълнени чушки с качамак и гъби, запечени с кашкавал
- Качамак с пармезан и пипер
- Мини хапки от полента с тиква
- Пица с блат от качамак и плънка от гъби
Коментари към Полента (качамак) със зеленчуци и пресен босилек