Начало Хранене Рецепти Основни ястия От зърнени и бобови Полента (качамак) със зеленчуци и пресен босилек

Полента (качамак) със зеленчуци и пресен босилек

Полента (качамак) със зеленчуци и пресен босилек - изображение

Ако намирате качамака за скучно и безвкусно ястие, то е защото не сте го опитвали в комбинация с ароматни печени зеленчуци. Можете дори да представите вкусното ястие като заместител на пицата и всички у дома ще останат доволни.

Необходими продукти:

  • 1 литър зеленчуков бульон
  • 1 1/3 чаена чаша царевичен грис за полентата
  • 1 чаена чаша настърган пармезан
  • 2 супени лъжици листенца мащерка
  • 1/2 глава червен лук, нарязан на тънки полумесеци
  • 1 тиквичка, нарязана на тънко
  • 100 грама грилован патладжан - нарязан на тънки резени
  • 100 грама мариновани печени пиперки
  • 100 грама прясна моцарела (на топчета или нарязана на малки кубчета)
  • малко зехтин за поливане
  • 1/3 чаена чаша обезкостени маслини Каламата
  • листенца босилек за украса

Начин на приготвяне:

Включете фурната на 200 градуса и намажете със зехтин тавичка с падащо дъно.

В тенджера сипете бульона и добавете 1 чаена чаша вода, поставете на котлона и го включете на средна степен. Когато започне да къкри, сипете полентата постепенно, като бъркате непрекъснато, за да се усвои. Гответе в продължение на 10-12 минути, докато консистенцията стане по-плътна, като не забравяйте да разбърквате от време на време.

Добавете пармезана и мащерката, изчакайте още няколко минути сиренето да се стопи и всички продукти да се комбинират до еднородна смес.

Пресипете в подготвената тавичка, изравнете и запечете за 20 минути, за да придобие полентата златист цвят.

Извадете от фурната и наредете отгоре зеленчуците - лука, патладжана, тиквичката, пиперките и моцарелата.

Подправете с няколко струйки зехтин и върнете във фурната за още 5-7 минути, за да се разтопи сиренето. Извадете от фурната и оставете да се охлади във формата. 

Извадете от тавичката, поръсете с маслините и гарнирайте с няколко листенца пресен босилек.

Да ви е вкусно!

За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: taste.com.au

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецепти