Погача с ябълки и мед
Необходими продукти:
- 1 1/2 чаена чаша хладка вода
- 1 пакетче инстантна мая
- 1 чаена лъжичка захар
- 1 яйце
- 3 жълтъка
- 3/4 чаена чаша течен мед
- 3 супени лъжици рапично олио
- 2 чаени лъжички ванилия
- 2 чаени лъжички сол
- 5-7 чаени чаши брашно
- 3 средно големи ябълки
- 1/4 чаена чаша захар
- 1/2 чаена лъжичка канела
За намазване:
- 1 яйце
- 1 супена лъжица вода
- 1/2 чаена лъжичка сол
Начин на приготвяне:
- В дълбока купа смесете 1/4 чаена чаша хладка вода с маята. Разбъркайте и оставете сместа да престои около 10 минути.
- Добавете останалото количество вода, захарта, яйцето, жълтъците, меда, рапичното олио, ванилията и солта. Разбъркайте.
- Постепенно добавете брашното и омесете гладко, еластично тесто, като добавите още брашно, ако е необходимо.
- Прехвърлете тестото в чиста купа, която предварително сте подмазали с рапично олио и го покрийте с чиста памучна кърпа.
- Сложете купата с тестото в средната част на фурната, а на дъното й поставете тенджера с вряла вода без капак.
- Затворете фурната и оставете тестото да втаса в продължение на 1 час.
- Извадете тестото от купата, ударете го няколко пъти върху чиста повърхност, за да се освободят въздушните мехурчета и го оставете да втасва още 1 час.
- През това време почистете, обелете и нарежете ябълките на малки кубчета. Поставете ги в голяма купа със студена вода и 1/2 чаена лъжичка сол.
- Когато тестото е готово, отцедете водата, внимателно подсушете ябълките с кухненска хартия и ги поръсете с 1/4 чаена чаша захар и 1/2 чаена лъжичка канела.
- Набрашнете чиста и гладка повърхност и леко омесете тестото върху нея.
- Разделете го на 8 равни части и от всяка оформете правоъгълник с помощта на точилка.
- Разпределете ябълките по тяхната дължина и затворете ръбчетата, оформяйки руло.
- Леко разточете с ръце до приблизителна дължина 40-45 сантиметра и оформете заострени краища. Повторете с останалото тесто.
- Сплетете погачата така, както е показано на снимките и я прехвърлете в тавичка, покрита с хартия за печене.
- Намажете обилно със сместа от яйце, сол и вода и печете в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 45 минути. По средата на печенето отново я намажете.
- Когато погачата придобие златисто кафяв цвят, я покрийте с фолио и отново я върнете във фурната.
- Оставете я да се охлади напълно, преди да я поднесете.
Да ви е сладко!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ХРАНИТЕЛНА МАЯ ЛЮСПИ 100 г БИОНИА
АМИКС ГРИЙН ДЕЙ Б-КОМПЛЕКС ЛАЙФ ФОРТЕ+ капсули * 60
МАЯ ОТ ЧЕРВЕН ОРИЗ таблетки * 90 ХЕЛТ ЕЙД
ЗОЯ ХРАНИТЕЛНА МАЯ + ВИТАМИН Б 12 100 гр.
НЕАКТИВНА ХРАНИТЕЛНА МАЯ КЛАСИК 100 гр
НЕАКТИВНА ХРАНИТЕЛНА МАЯ ВЕГАНА B12 100 г
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Лечение при ангина (остър тонзилит)
- Компрес с мед срещу кашлица при деца
- Диета с ябълки за 7 дни
- Домашно лечение на синузит с чесън и мед
- Ябълков оцет - лечебни свойства и приложения
- Хранителна мая – състав, ползи и противопоказания
- Печени дюли с мед, орехи и стафиди
- Рулца от тортила питка с апетитка
- Отслабване с мед и канела
- Бърз лек със сода и мед срещу болезнените афти
Коментари към Погача с ябълки и мед