Плодовете и зеленчуците са по-полезни в замразен вид
Всички ние знаем, че плодовете и зеленчуците са най-полезни за организма, когато се приемат без каквато и да било термична или друга кулинарна обработка. Схващането обаче се разбива от британски учени, според които това невинаги е така. Проведено е изследване, което показва, че плодовете и зеленчуците са по-полезни в замразен вид, отколкото пресни, защото в тях се съдържат повече витамини и хранителни вещества. Освен това, трябва да споменем и антиоксидантите, предпазващи от развитието на ракови заболявания: лутеин, витамин С, бета-каротин, антоцианин.
На практика, всички замразени плодове и зеленчуци са показали по-високо съдържание на полезни микроелементи, в сравнение със същите продукти в сурово състояние. Например, в замразените моркови се оказва, че има три пъти повече лутеин и бета-каротин, отколкото в пресните. При броколите учените установяват високо ниво на витамин С и на бета-каратин.
В действителност, свежестта на зеленчуците може да бъде измамна, ако са закупени от супермаркета. Напълно възможно е те да се съхраняват дълго време в складовете, губейки ценните си свойства.
Коментари към Плодовете и зеленчуците са по-полезни в замразен вид