Питки с колбас и сусам
Необходими продукти:
- около 450 грама брашно
- 2 супени лъжици грис
- 1,5 чаени лъжици суха мая
- 250 милилитра топла вода
- 3 супени лъжици майонеза (домашна)
- 1 яйце (жълтъкът е необходим за намазване на питките, а белтъкът е за тестото)
- 2 супени лъжици захар
- щипка сол
- около 15 резенчета колбас (300-350 грама общо тегло)
- сусам за поръсване
Начин на приготвяне:
Разбийте белтъка с майонезата, добавете захарта, солта и маята. Изсипете сместа в топлата вода и изчакайте маята да шупне.
Добавете брашното, гриса и замесете тесто със средна гъстота. Оставете го на топло място за час, за да втаса, след което омесете още веднъж.
Готовото тесто разделете на 28-30 топчета и разточете всяко с диаметър малко по-голям от този на кръгчетата колбас.
Върху всеки кръг тесто сложете по парче салам и покрийте с втори пласт от тестото.
Леко прищипете краищата на двете части тесто, за да се скрие плънката. След това направете по 4 разреза (зигзагообразно) и подредете питките в тава, предварително намазнена със студено масло или застелете с пергаментова хартия.
Оставете за 20 минути на топло място (тестото ще втаса отново), намажете повърхността на питките с жълтък, разбит със супена лъжица вода.
Поръсете със сусамови семена и изпечете закуските за около половин час (или до готовност) при температура на фурната от 190 градуса.
Да ви е вкусно!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: coocook.me
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Рулца от тортила питка с апетитка
- Банички от лаваш с плънка от яйце и кашкавал
- Цветни рулца от тортила питки
- Тутманик
- Ябълкова пита с кисело мляко
- Домашна месеница със сирене по бабина рецепта
- Усукана сладка питка с течен шоколад
- Фокача със сирене и лук
- Бързи питки без месене
- Турски питки Поача
Коментари към Питки с колбас и сусам