Шунка
Шунката се приготвя, предимно, от осолен (понякога опушен) преден или заден свински бут. Тя може да бъде с и без кост. Тази без кост съдържа витамин РР, калий, магнезий, фосфор, желязо, йод, натрий.
Продуктът е калоричен, увеличава апетита, има отлични вкусови качества и присъства често на трапезата ни. Но сушените и пушени меса допринасят за развитието на хронични обструктивни заболявания на белите дробове, ако се злоупотребява с консумацията им. Американски учени установяват, че хората, предпочитащи шунка, пушени колбаси, бекон и кренвирши, са предразположени към емфизема и хронични болести на бронхите.
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 53.5 мл. |
Белтък | 22.6 гр. |
Мазнини | 20.9 гр. |
Въглехидрати | 0.0 гр. |
Калории | 279 кал. |
Витамини и минерали
калий, магнезий, фосфор, желязо, йод, натрий |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Консервирано и пушено месо
- Лаваш с плънка от шунка и кашкавал
- Парти хапки от хляб, шунка, кашкавал и маслини
- Бутер банички с шунка и кашкавал
- Хляб-сандвич с шунка, кашкавал и зеленчуци на фурна
- Соя
- Тръбички от лаваш със сирене, маслини и шунка
- Как да направим плато с колбаси, сирена и плодове
- Домашна пилешка шунка с маслини
- Домашен пилешки колбас с чесън и желатин
- Макаронена запеканка с шунка, царевица и кашкавал
Коментари към Шунка