Шунка

Шунката се приготвя, предимно, от осолен (понякога опушен) преден или заден свински бут. Тя може да бъде с и без кост. Тази без кост съдържа витамин РР, калий, магнезий, фосфор, желязо, йод, натрий.
Продуктът е калоричен, увеличава апетита, има отлични вкусови качества и присъства често на трапезата ни. Но сушените и пушени меса допринасят за развитието на хронични обструктивни заболявания на белите дробове, ако се злоупотребява с консумацията им. Американски учени установяват, че хората, предпочитащи шунка, пушени колбаси, бекон и кренвирши, са предразположени към емфизема и хронични болести на бронхите.
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 53.5 мл. |
Белтък | 22.6 гр. |
Мазнини | 20.9 гр. |
Въглехидрати | 0.0 гр. |
Калории | 279 кал. |
Витамини и минерали
калий, магнезий, фосфор, желязо, йод, натрий |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ХИП БИО ПЮРЕ МАКАРОНИ С ШУНКА И ЗЕЛЕНЧУЦИ 220 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Консервирано и пушено месо
- Медици: Ограничавайте яденето на колбаси от какъвто и да е вид!
- Лаваш с плънка от шунка и кашкавал
- Парти хапки от хляб, шунка, кашкавал и маслини
- Милфьой от тиквички с шунка и кашкавал
- Рулца от хляб с шунка и кашкавал
- Ветрило от тиквички с кашкавал, масло и колбас
- Бутер банички с шунка и кашкавал
- Пита с шунка, кашкавал и лук
- Български учени направиха салам, предпазващ от рак
- Банички с шунка, кашкавал и маслини
Коментари към Шунка