Питка с плънка

Необходими продукти:
500 грама брашно
1 яйце и 4 жълтъка (за тестото)
75-90 грама захар (ако питката няма да бъде сладка, захарта трябва да е 2 пъти по-малко)
150 грама размекнато масло
7 грама суха мая
100 мл прясно мляко
щипка сол
1 яйце за намазване
сусам за поръсване (по желание)
За плънката: шоколад, мармалад, сладко, кайма, шунка, сирене, кашкавал - изборът е ваш.
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното и смесете със солта. Затоплете половината от млякото и разтворете в него маята. Изсипете я в брашното, добавете яйцето, жълтъците, маслото и останалото мляко. Замесете меко еластично тесто (ако е необходимо, добавете още малко брашно или топло мляко). Оставете тестото на топло място за 1 час (за това време то трябва да увеличи двойно обема си). Накъсайте го на малки топки, сплесквайки с ръце, оформете като палачинки и във всяка от тях сложете предпочитаната плънка (примерно по 1 ч. л.). Затворете всички краища към средата на палачинките и оформете кръгли питки. Подредете ги в тава, подмазана с масло с "шева" надолу.
Нека постоят 30-40 минути, за да втасат (трябва да се увеличат двойно). След това намажете с разбито яйце и поръсете със сусам. Изпечете при 200 градуса, докато се зачервят (около 20-25 минути).
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
МИЛАН ТЕСТО ЗА МОДЕЛИРАНЕ 10 ЦВЯТА 85 г
МИЛАН ТЕСТО ЗА МОДЕЛИРАНЕ С БЛЕСТЯЩ ЕФЕКТ 5 ЦВЯТА 142 г
МИЛАН ТЕСТО ЗА МОДЕЛИРАНЕ FUNNY FACES 4 ЦВЯТА 116 г
МИЛАН ИНСТРУМЕНТИ И ТЕСТО ЗА МОДЕЛИРАНЕ КУКИНГ ТАЙМ 8 ЦВЯТА 59 г
МИЛАН ИНСТРУМЕНТИ И ТЕСТО ЗА МОДЕЛИРАНЕ ICE CREAM AND WAFFLES 6 ЦВЯТА 59 г
МИЛАН ТЕСТО ЗА МОДЕЛИРАНЕ 16 ЦВЯТА 30 г
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Цветни рулца от тортила питки
- Домашно пълнозърнесто тесто за пица
- Царевичен хляб с кашкавал и зелен лук
- Хрупкави домашни солети
- Гулаб Джамун
- Млечни питки с цедено мляко и чесново масло
- Тутманик
- Пълнени макарони с кайма и кашкавал на тиган
- Гужери с чеснов сос
- За да се пукне цирея, наложете върху него тесто от сапун и белтък
Коментари към Питка с плънка