Пиле фрикасе с гъби, лук и сметана
Необходими продукти:
- 600 грама пилешки пържоли от бут, без кожа
- 1 чаена лъжичка сол
- 1/2 чаена лъжичка смлян черен пипер
- 3 супени лъжици масло
- 2 големи глави жълт лук, нарязани на ситно
- 2 големи моркова, нарязани на кубчета
- 1 чаена чаша целина, нарязана на кубчета
- 250 грама гъби, нарязани на филийки
- 1/4 чаена чаша брашно
- 1 чаена чаша сухо бяло вино
- 1 1/2 чаени чаши пилешки бульон
- 1/4 чаена чаша пълномаслена сметана
- 2 чаени лъжички лимонов сок
- 2 супени лъжици пресен магданоз, нарязан на ситно
- 1 чаена лъжичка прясна мащерка, нарязана на ситно
Начин на приготвяне:
- Подправете пилешкото месо със сол и прясно смлян черен пипер.
- Разтопете 2 супени лъжици масло в голям тиган на средно силен огън.
- Запържете пържолите за около 2-4 минути от всяка страна, докато леко се зачервят. Прехвърлете в чиния.
- Добавете останалото масло в тигана и задушете лука, морковите и целината в продължение на 4-6 минути, докато омекнат. Бъркайте периодично.
- Прибавете гъбите и гответе още 8-10 минути.
- Добавете брашното, разбъркайте и след 1 минута прибавете виното.
- Оставете сосът да къкри в продължение около 1-2 минути, като бъркате непрекъснато.
- Добавете бульона, разпределете пилешките пържоли и гответе още 12-15 минути, докато сосът се сгъсти и месото е напълно готово.
- Прибавете сметаната и лимоновия сок, поръсете с пресен магданоз и мащерка и поднесете.
Приятен апетит!
Снимка: tablespoon.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Пиле фрикасе с гъби и зеленчуци
- Заешко фрикасе с бяло вино и чесън
- Чеснови макарони фрикасе с песто от кейл и магданоз
- Пиле фрикасе по стара рецепта
- Печено пиле фрикасе с гъби
- Заешко фрикасе с гъби, бяло вино и лук
- Пиле фрикасе с гъби и печени картофи
- Фрикасе с пилешко месо, праз и лимонов сок
Коментари към Пиле фрикасе с гъби, лук и сметана