Пилешко с нахут и лук

Необходими продукти:
- 4 супени лъжици масло
- 1/2 чаена лъжица джинджифил на прах
- 1/2 чаена лъжица прясно смлян черен пипер
- 1 пиле с тегло около 1,5 килограма
- 1/4 чаена лъжица шафран на прах
- 1 пръчка канела
- 420 грама консервиран нахут (1 консерва)
- 1/4 чаена чаша магданоз (ситно нарязан)
- резени лимон за поднасяне
Начин на приготвяне:
Разтопете маслото в тенджера с дебело дъно, сложете 1/3 от лука и го пържете на среден огън 5 минути (трябва да омекне). След това добавете джинджифила, черния пипер и пилето. Нека последното се задушава 2-3 минути, но не го запържвайте (обръщайте го от всички страни). Тогава сложете останалия лук, налейте 1 1/4 вода, подправете с шафрана и 1 чаена лъжица сол, прибавете и пръчката канела.
Щом течността кипне, намалете температурата до минимална, затворете съда с капак и оставете пилето да се задушава 45 минути.
През това време, отцедете течността от консервата нахут и сложете зърната в голяма купа. Залейте ги със студена вода. Загребвайте по малко от тях с шепа и стрийте между дланите си, за да се отстрани най-горният им слой.
Върнете нахута обратно във водата, долейте още малко, изчакайте люспите да изплуват на повърхността и ги отстранете. По този начин трябва да почистите напълно нахута.
След като пилето се е задушавало вече 45 минути, добавете зърната при него, сложете магданоза, разбъркайте старателно, затворете тенджерата с капак и нека всичко се задушава още 15 минути или до желаната готовност на месото.
Вземете малко от мазнината в ястието и я налейте в тиган. Сгорещете и в нея запържете пилето на силен огън. Междувременно увеличете температурата на котлона, върху който е съда с бульона и нахута. Оставете соса да ври известно време.
Поднесете пилето с ароматната течност с нахута, резени лимон и пресен магданоз.
Добър апетит!
Източник: sonulya.livejournal.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Салата с нахут, мента, репички, сирене и зеленчуци
- Панирани пилешки крокети в тесто с топено сирене и царевица
- Печено пиле с ябълки, сушени сини сливи и мед
- Палачинки от нахут с лук и сушени домати
- Картофени хармоники
- Пълнено пиле с пикантен ориз и спанак
- Пилешки терин със зеленчуци
- Мариновани пилешки хапки
- Хрупкави пилешки пръчици с бадеми
- Пилешко с боб и босилек
Коментари към Пилешко с нахут и лук