Пилешко с нахут и лук
![Пилешко с нахут и лук - изображение](https://static.framar.bg/thumbs/6/recepies/170323145915pileshko-s-nahut.jpg)
Необходими продукти:
- 4 супени лъжици масло
- 1/2 чаена лъжица джинджифил на прах
- 1/2 чаена лъжица прясно смлян черен пипер
- 1 пиле с тегло около 1,5 килограма
- 1/4 чаена лъжица шафран на прах
- 1 пръчка канела
- 420 грама консервиран нахут (1 консерва)
- 1/4 чаена чаша магданоз (ситно нарязан)
- резени лимон за поднасяне
Начин на приготвяне:
Разтопете маслото в тенджера с дебело дъно, сложете 1/3 от лука и го пържете на среден огън 5 минути (трябва да омекне). След това добавете джинджифила, черния пипер и пилето. Нека последното се задушава 2-3 минути, но не го запържвайте (обръщайте го от всички страни). Тогава сложете останалия лук, налейте 1 1/4 вода, подправете с шафрана и 1 чаена лъжица сол, прибавете и пръчката канела.
Щом течността кипне, намалете температурата до минимална, затворете съда с капак и оставете пилето да се задушава 45 минути.
През това време, отцедете течността от консервата нахут и сложете зърната в голяма купа. Залейте ги със студена вода. Загребвайте по малко от тях с шепа и стрийте между дланите си, за да се отстрани най-горният им слой.
Върнете нахута обратно във водата, долейте още малко, изчакайте люспите да изплуват на повърхността и ги отстранете. По този начин трябва да почистите напълно нахута.
След като пилето се е задушавало вече 45 минути, добавете зърната при него, сложете магданоза, разбъркайте старателно, затворете тенджерата с капак и нека всичко се задушава още 15 минути или до желаната готовност на месото.
Вземете малко от мазнината в ястието и я налейте в тиган. Сгорещете и в нея запържете пилето на силен огън. Междувременно увеличете температурата на котлона, върху който е съда с бульона и нахута. Оставете соса да ври известно време.
Поднесете пилето с ароматната течност с нахута, резени лимон и пресен магданоз.
Добър апетит!
Източник: sonulya.livejournal.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
АУРА ХЕРБАЛС ВИТАМИН D3 + K2 ВЕГАН капки 50 мл 613406
НовТОГЕДЪР ХЕЛТ ВИТАМИНЕН КОМПЛЕКС БРЕМЕННОСТ капсули * 60
АНСЕСТРАЛ СУПЕРФУДС CHIEFTAIN МИКС ЗА МЪЖА 200 г
БИОХЕРБА НАТУРАЛНО БРАШНО ОТ НАХУТ 300 г
НАХУТ ЗЪРНО 450 г ЗДРАВЕ ЗА ВАС
НАХУТЕНО БРАШНО 500 г ЗДРАВЕ ЗА ВАС
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- 12 ползи за здравето от нахута – едно от първите култивирани от човека растения
- Това пиле е черно дори в костите, месото и органите си!
- Пилешко месо – хранителен състав, ползи и вреди за здравето
- Веган майонеза от нахут
- Леблебия, Нахут, Сланутък
- Ползи за здравето от брашното от нахут
- Аквафаба – натуралният заместител на яйца
- Спанак с нахут и оризова гарнитура
- Задушено пилешко с лук и моркови (на фурна)
- Пържени пилешки трътки с подправки
Коментари към Пилешко с нахут и лук