Начало Хранене Рецепти Основни ястия От месо Пилешко с лук, гъби и винен сос

Пилешко с лук, гъби и винен сос

Пилешко с лук, гъби и винен сос - изображение

Необходими продукти:

  • 1 1/2 килограм пилешко месо по избор (с кожа)
  • сол
  • 1 чаена чаша сушена манатарка
  • 1 чаена чаша вряла вода
  • 1 супена лъжица масло от гроздови семки
  • 1 супена лъжица зехтин
  • 250 грама гъби печурки
  • 50 милилитра червен вермут
  • 2 чаени чаши нарязан на ситно лук
  • 1 малък морков, настърган
  • 3 чаени чаши обелени и нарязани домати
  • 1 супена лъжица доматена паста (концентрат)
  • 1 чаена чаша сухо червено вино
  • 1 щипка лют пипер на люспи
  • 3 супени лъжици микс свежи зелени подправки - магданоз, мащерка, чубрица и др.

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 170 градуса.

Пилешкото месо подсушете и го подправете със сол.

Манатарките покрийте с гореща вода и оставете да се накиснат, докато омекнат.

Извадете гъбите и ги изстискайте от водата, след това ги нарежете на ситно и оставете настрана.

Прецедете течността от гъбите през цедка и я запазете.

Затоплете двата видео масла в тенджера с дебело дъно и изпържете в сгорещената мазнина пилешкото месо, докато покафенее. Извадете го в чиния и отлейте мазнината от съда (запазете съвсем малко).

Печурките запържете до златисто, като към тях прибавите манатарките и вермута. Гответе, докато течността се изпари и прехвърлете в чиния.

Запържете лука в същата тенджера (ако има нужда добавете мазнина), подправете с малко сол. Когато омекне добавете моркова и разбъркайте, сложете доматите, доматената паста, лютивия пипер, виното и водата от накиснатите гъби. Разбъркайте и оставете да заври.

Разбъркайте пресните подправки с гъбите и върнете в тенджерата при лука. Добавете пилешкото месо, както и всичко сокове, които са се отделили от него в съда. Гответе за 1 час докато месото се свари напълно, а сосът сгъсти.

Сервирайте с качамак или картофено пюре.

За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: food52.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиНовиниЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиХрани и ястияЛюбопитноВидеоАлт. медицинаЕ-тата в хранитеПроизводителиИсторияБотаникаХранене при...ДиетиАнкети