Пилешко с лук, гъби и винен сос
Необходими продукти:
- 1 1/2 килограм пилешко месо по избор (с кожа)
- сол
- 1 чаена чаша сушена манатарка
- 1 чаена чаша вряла вода
- 1 супена лъжица масло от гроздови семки
- 1 супена лъжица зехтин
- 250 грама гъби печурки
- 50 милилитра червен вермут
- 2 чаени чаши нарязан на ситно лук
- 1 малък морков, настърган
- 3 чаени чаши обелени и нарязани домати
- 1 супена лъжица доматена паста (концентрат)
- 1 чаена чаша сухо червено вино
- 1 щипка лют пипер на люспи
- 3 супени лъжици микс свежи зелени подправки - магданоз, мащерка, чубрица и др.
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 170 градуса.
Пилешкото месо подсушете и го подправете със сол.
Манатарките покрийте с гореща вода и оставете да се накиснат, докато омекнат.
Извадете гъбите и ги изстискайте от водата, след това ги нарежете на ситно и оставете настрана.
Прецедете течността от гъбите през цедка и я запазете.
Затоплете двата видео масла в тенджера с дебело дъно и изпържете в сгорещената мазнина пилешкото месо, докато покафенее. Извадете го в чиния и отлейте мазнината от съда (запазете съвсем малко).
Печурките запържете до златисто, като към тях прибавите манатарките и вермута. Гответе, докато течността се изпари и прехвърлете в чиния.
Запържете лука в същата тенджера (ако има нужда добавете мазнина), подправете с малко сол. Когато омекне добавете моркова и разбъркайте, сложете доматите, доматената паста, лютивия пипер, виното и водата от накиснатите гъби. Разбъркайте и оставете да заври.
Разбъркайте пресните подправки с гъбите и върнете в тенджерата при лука. Добавете пилешкото месо, както и всичко сокове, които са се отделили от него в съда. Гответе за 1 час докато месото се свари напълно, а сосът сгъсти.
Сервирайте с качамак или картофено пюре.
За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: food52.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
FUN WINE МОСКАТО ЯГОДА 5.5% 750 мл
ВИНО БАРБЕРА СУПЕРИОРЕ ЧЕРВЕНО 750 мл.
АРОНИАДА ЕСТЕСТВЕНА ВИТАМИНОЗНА НАПИТКА ОТ ПЛОД АРОНИЯ 5 % 500 мл.
FUN WINE ШАРДОНЕ КОКОС 5.5% 750 мл
ВИНО БАРБЕРА ДАСТИ ЧЕРВЕНО 750 мл.
ВИНОМЕР
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Мандраке, Мандрагора
- Пилешко месо – хранителен състав, ползи и вреди за здравето
- Пиле със зеленчуци по мексикански (пиле фахитас)
- Лечебен ефект на алкохолните напитки
- Това пиле е черно дори в костите, месото и органите си!
- Месо на токачка
- Класическа испанска сангрия
- Пилешки късчета, запечени със сладки картофи и броколи
- Лекува ли пилешката супа простуда и настинка
- Задушено пилешко с лук и моркови (на фурна)
Коментари към Пилешко с лук, гъби и винен сос