Пилешки крилца със зелен лук и лимон

Богато овкусени крилца с хрупкава коричка и цитрусов сос - ястие точно за уикенда. Придружете ги с чаша хубаво вино, препечен хляб и им се насладете!
Необходими продукти:
- 800 грама пилешки крилца с кожата
- 1 супена лъжица рапично масло/олио
- 1 връзка зелен лук
- 1 глава чесън - необелена
- 2 скилидки чесън - пресовани
- 2 супени лъжици лимонов сок
- 1 цял лайм
- 1 супена лъжица соев сос
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Започнете с овкусяването на месото със сол и черен пипер.
Загрейте рапичното масло в дълбок тиган на средна степен на котлона. След като мазнината се е стоплила, сложете крилцата с външната страна надолу в тигана и гответе 8-10 минути. Обърнете и запържете за още 4-6 минути.
Междувременно нарежете на ситно 2 стръка от зеления лук и оставете настрана.
Разрежете главата чесън напречно през средата. Сложете двете половинки в тигана при пилето. Прибавете останалия лук, без да го режете. Подправете със сол и черен пипер, и гответе, докато омекне и леко покафенее (3 минути). Добавете смачканите скилидки чесън и разбъркайте. Пържете около минута, чесънът не трябва да прегаря.
По желание може да оставите половинките чесън в ястието или да ги отстраните.
Налейте в тигана лимоновия сок, соевия сос и 1 чаена чаша вода. Задушете под капак за около 15-20 минути, докато пилешкото месо напълно се сготви, а сосът се редуцира и остане 1/3 от течността.
Поръсете с нарязания зелен лук и настържете кората на един лайм в ястието, а самият плод разрежете на четвъртинки и поднесете.
Добър апетит!
За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: cooking.nytimes.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Пържени пилешки трътки с подправки
- Пилешки крилца на фурна с хрупкава коричка
- Пилешки крилца в пикантен карамел
- Пилешки крилца с доматено-чеснова глазура
- Хрупкави пилешки крилца на фурна
- Ирландски печени крилца
- Глазирани пилешки крилца с чеснов сос
- Пилешки крилца в портокалова марината и сметанов сос
- Пилешки крилца в бърбън сос на фурна
- Фалшиви бутчета от парено тесто с топено сирене и пилешко
Коментари към Пилешки крилца със зелен лук и лимон