Печени картофи в пикантен доматен сос с чесън и бяло вино
Необходими продукти:
- 1 килограм картофи
- 5 супени лъжици зехтин
- сол на вкус
- 1 глава кромид лук
- 3 нарязани скилидки чесън
- 100 милилитра бяло вино
- 2 супени лъжици доматено пюре
- 400 грама консервирани домати
- 2 чаени лъжици сос Табаско
- 1 чаена лъжица смлян червен пипер
- 1 чаена лъжица сол (за соса)
- 1 чаена лъжица захар
Начин на приготвяне:
Сгорещете фурната до 200 градуса.
Обелените и нарязани картофи подсолете, полейте с 3 лъжици от зехтина, разбъркайте и прехвърлете в тава (разпределете ги на един ред) изпечете до златисто (около 50 минути).
Докато картофите се приготвят, заемете се със соса.
Сгорещете останалия зехтин (2 супени лъжици) на среден огън, изсипете наситнения лук и запържете за 4-5 минути, като бъркате непрекъснато, докато краищата започнат да покафеняват. Тогава прибавете чесъна и пържете още 2 минути.
Налейте бялото вино в тенджерата и нека се вари на силен огън. Щом количеството остане на половина, добавете доматеното пюре и разбъркайте добре. След това изсипете доматите (от консерва), соса Табаско, солта, захарта и червения пипер. Отново разбъркайте и намалете температурата на котлона. Нека сосът къкри на слаб огън, докато картофите се изпекат.
По желание може да пюрирате готовия сос, за да придобие еднородна консистенция.
Изсипете готовите картофи в соса и задушете заедно за около 10 минути.
Може да поднесете като гарнитура или като предястие.
Да ви е вкусно!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: ivona.bigmir.net
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от картофи
- Печени картофи с подправки
- Рецепти за картофи на фурна с розмарин и чесън
- Печени картофи в патешка мас с чесън и мащерка
- Печени картофи с крема сирене
- Печени картофи с чесън, масло и пармезан
- Печени картофи с броколи и соев сос
- Цели печени картофи с млечен сос
- Печени картофи в хрупкава кашкавалена панировка с чесън
- Запечени картофи с див чесън, сирене и сметана
- Печени картофи със сос от авокадо и чесън
Коментари към Печени картофи в пикантен доматен сос с чесън и бяло вино