Печена сьомга с пармезан и лимоново-сметанов сос
Необходими продукти:
- 1/2 сьомга /около 1 1/2 килограма/
- 4 супени лъжици дижонска горчица
За пармезановата коричка:
- 1 чаена чаша галета
- зехтин
- 3 супени лъжици разтопено масло
- 1/3 чаена чаша настърган пармезан
- 2 супени лъжици пресен магданоз, нарязан на ситно
- 2 супени лъжици пресен копър, нарязан на ситно
- кората на 1 лимон, настъргана на ситно
- 1/2 чаена лъжичка сол
- прясно смлян черен пипер
За соса:
- 2 супени лъжици масло
- 1 1/2 чаени лъжички чесън, пресован
- 1 1/4 чаени чаши бяло вино
- 1 1/2 чаени чаши сметана
- 1 супена лъжица дижонска горчица
- 2 1/2 супени лъжици лимонов сок
- 1/2 чаена лъжичка захар
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Извадете сьомгата от хладилника и я оставете да престои на стайна температура в продължение на 15-20 минути.
- Загрейте фурната до 180 градуса с функция вентилатор или до 200 градуса, ако не използвате такава.
- Разпределете галетата в тава, поръсете с малко зехтин и запечете до златисто кафяв цвят. Прехвърлете в купа.
- Добавете маслото, разбъркайте, след което добавете пармезана, магданоза, копъра, лимоновата кора и солта.
- Подправете с прясно смлян черен пипер и разбъркайте добре.
- Покрийте голяма тава с фолио и поставете филето от сьомга.
- Намажете го с дижонската горчица и поръсете с пармезановата смес. Леко притиснете с пръсти, за да прилепне плътно.
- Печете в продължение на 20 минути и прехвърлете върху плато. По всяка вероятност кожата ще остане залепена за фолиото.
- Докато сьомгата се пече, пригответе лимоново-сметановия сос, като разтопите маслото в тенджера на средно силен огън.
- Добавете чесъна и гответе около 2 минути.
- Прибавете виното и оставете сосът да ври в продължение на 5 минути.
- Намалете силата на котлона и добавете сметаната, захарта, солта и черния пипер.
- Прибавете лимоновия сок и горчицата, разбъркайте и оставете сосът да къкри в продължение на 2-3 минути, докато се сгъсти.
- Подправете с допълнително сол, прясно смлян черен пипер и лимонов сок, тъй като сьомгата не е овкусена.
- Отдръпнете от котлона и оставете да се охлади за около 10 минути.
- Поднесете печената сьомга, гарнирана с лимонови резени, репички, пресен копър и щедро полята с лимоново-сметановия сос.
Приятен апетит!
Снимки: recipetineats.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ПЕЧЕНА СОЯ 200 г ЗДРАВЕ ЗА ВАС
БИОТЕЧ ПРОТЕИНОВ МИКС ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА БРАУНИ 600 г
ДИВА СЬОМГА ОТ АЛЯСКА капсули 1300 мг * 90 НАТУРАЛ ФАКТОРС
ОМЕГА 3 ФОРТЕКС капсули 1000 мг * 90 1 + 1 ФОРТЕКС
ПРОМОДИВА СЬОМГА МАСЛО капсули 1000 мг * 90 НАТУРАЛ ФАКТОРС
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ СЬОМГА И ЗЕЛЕНЧУЦИ 190 г
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от риба и морски продукти
- Печени дюли с мед, орехи и стафиди
- Базови съвети за приготвяне на сьомга
- Сочни пуешки гърди в ароматна марината
- Какви са здравословните ползи на хайвера от сьомга
- Крият ли рискове за здравето печените чушки
- Печени моркови с чесън и пармезан
- Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
- Сьомга на фурна с хрупкава коричка
- Сьомга с броколи, кашкавал и сметана
- Печени круши с мед, канела и ванилия
Коментари към Печена сьомга с пармезан и лимоново-сметанов сос