Рецепти за панирани и печени сърнели
Сърнелите са много вкусен вид ядливи гъби. Лесно могат да се объркат с някои отровни видове, затова внимателно трябва да се берат или да се закупят от сигурен източник. Добре е да се приготвят още докато са прясно набрани или закупени. Сърнелите имат приятен аромат на лешници. Могат да се изпържат, изпекат, панират или сготвят с други зеленчуци, месо или ориз. Много вкусни и приятно хрупкави са панирани, но и изпечени са ароматни и апетитни. Ето няколко рецепти как да си приготвите панирани и печени сърнели у дома.
Панирани сърнели
Необходими продукти за приготвянето на панирани сърнели:
- няколко пресни гъби сърнели
- 3 яйца
- 3 супени лъжици бяло брашно
- 1 супена лъжица царевично брашно
- 50 милилитра бира
- 50 милилитра готварска сметана
- 5 грама чесън на прах
- щипка сол
- 1 супена лъжица чили сос
- 100 грама едро смлени галета
- олио за пържене
Начин на приготвяне на панираните сърнели:
Почистете гъбите сърнели, нарежете ги и посолете.
За приготвянето на панировката смесете яйцата със сметаната, бирата, бялото и царевичното брашно. Овкусете с чесън на прах, сол и чили сос. Разбъркайте до получаването на гъста консистенция. Потопете гъбите в сместа, след което ги оваляйте в галетата и изпържете в сгорещена мазнина.
Извадете изпържените сърнели от тигана и ги поставете върху кухненска хартия, за да се отцедят от излишната мазнини.
Поднесете сърнелите топли, гарнирани със сос по избор.
Пълнени гъби сърнели на фурна
Печените гъби на фурна са много вкусни, а освен това и се приготвят бързо и лесно. Ястието е подходящо за поднасяне като лека закуска или основно ястие в комбинация със зеленчукова салата.
Необходими продукти за приготвяне на пълнени гъби сърнела:
- 2 големи гъби сърнела
- 1/2 глава червен лук
- 1 супена лъжица краве масло
- 1 супена лъжица синьо сирене
- 1 супена лъжица галета
- зехтин
- сол и черен пипер на вкус
- пресен магданоз
- кориандър
- копър
- мащерка
по желание:
- мента
- майорана
- див лук
Начин на приготвяне на пълнените гъби сърнели:
Включете фурната да загрява на 200 градуса.
Започнете с почистването на гъбите сарнели, като отстраните пънчетата им (нарежете ги и отделете настрана). Поставете гъбите в тавичка и сложете по половин супена лъжица краве масло върху всяка. Подправете със сол и прясно смлян черен пипер, поръсете със стрък прясна мащерка и изпечете във фурната за 10 минути.
Докато сърнелите се пекат, загрейте зехтин в тиган и запържете лука за около минута, след което добавете нарязаните дръжки на гъбите и пържете, докато омекнат. Нарежете на ситно пресните подправки.
Извадете изпечените гъби от фурната и ги напълнете със сместа от изпържен лук. Поръсете всяка гъба с наситнените пресни подправки (заделете половината за сервиране). Натрошете синьо сирене върху гъбите и поръсете с галета и зехтин. Поставете отново във фурната да се запекат за около 5 минути или докато сиренето се разтопи.
Сервирайте изпечените гъби сърнели и поръсете със заделените пресни подправки.
Добър апетит!
Снимка: freepik.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Бирена панировка за кашкавал и сирена
- Панирани пилешки хапки с паста Патафри
- Панирани зелени домати
- Панирани топченца катък
- Панирани кашкавалени хапки на фурна
- Хрупкави чушки Халапеньо с крема сирене
- Панирани смокини в сладка бирена паста
- Панирана тиква
- Панирани пилешки дробчета с корнфлейкс
- Пържено пиле в бирена панировка
Коментари към Рецепти за панирани и печени сърнели