Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Отровните плодове и зеленчуци, които консумираме всеки ден - Втора част

Отровните плодове и зеленчуци, които консумираме всеки ден - Втора част

Отровните плодове и зеленчуци, които консумираме всеки ден - Втора част - изображение

Във втората част на "Отровните плодове и зеленчуци, които консумираме всеки ден" продължаваме с интересни и полезни факти за още няколко хранителни продукта, чести гости на трапезата ни.

Индийско орехче

В него се съдържа психоактивното вещество миристицин. Приемът на прекалено голямо количество от него може да предизвика повръщане, изпотяване, световъртеж, халюцинации и главоболие. Но не бива да се тревожите, защото количествата, които се използват при приготвянето на ястията, не могат да предизвикат всички тези неразположения.

Напоследък индийско орехче се употребява в качеството си на лек наркотик от младежи, което често води до не особено добри последици.

 

Гъби - отровни и ядливи

В много страни по света гъбите са деликатес, отглеждат се с търговска цел. Както всички знаем, има и семейство отровни гъби. Според много хора такива видове се разпознават ясно по пръстена на стъблата, яркото обагряне, по неприятния мирис. Разбира се, трябва да сте доказани познавачи и да знаете много за гъбите, за да рискувате да приготвите ястие с тях, ако сте си ги набавили сами.

Признаците за отравяне могат да се появят до час - два след консумацията на гъби, а понякога след 8 - 12 часа и се изразяват в: стомашна болка, гадене, повръщане, диария. Натравяне може да има и след консумация на неправилно приготвени и нагнили/развалени ядливи видове.

 

Шоколад

Сигурно се чудите защо любимото на много от нас изкушение присъства в този списък. Бързаме да ви успокоим, тъй като шоколадът не е отровен за хората, а за кучетата и котките. Такъв го прави съдържащото се в него вещество теобромин. Само 40 грама от продукта са достатъчни, за да се натрови сериозно животното.

Въпреки че количеството теобромин, влизащо в състава на шоколада, е много малко, някои възрастни хора не понасят добре продукта.

 

Картофи. Зелен картоф

Картофите са едни от най-разпространените зеленчуци в световен мащаб. Също като доматите, те съдържат гликоалкалоиди в листата и стъблата. Самите клубени не са опасни за консумация, ако не са позеленели и не са покълнали. Зеленият картоф съдържа соланин, появяващ се под въздействието на ултравиолетовата светлина.

След прием на големи количества от веществото се наблюдават следните признаци на отравяне: гадене, повръщане, диария, стомашна болка, а при тежки случаи може да стигне до изпадане в състояние на кома и дори смърт. Именно затова картофите трябва да се съхраняват правилно - на прохладно и тъмно място.

 

Ябълки

Всъщност ябълките са в този списък заради семената си. Те, също и тези на вишните и бадемите, съдържат малки количества цианид. За да се натровите, трябва да сте изяли голяма доза от семената. Ако случайно погълнете няколко от тях цели, това няма да се отрази на здравословното ви състояние, защото организмът ни може да се справи с малки количества от въпросното вещество. Но сдъвкването на семената ги прави опасни особено за малки деца и домашни любимци.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиХранене при...ИсторияАлт. медицинаНовиниДиетиЛеченияБотаникаОткритияКлинични пътекиСпециалистиПсихологияХрани и ястияАнкети