Не изхвърляйте течността, в която сте варили различни продукти или зимнина
Всички искаме да сме високоефективни в кухнята и да не изхвърляме излишно продукти. Много домакини не осъзнават, че в коша заминават голяма част от полезните течности, които могат да използват, и чрез тях да обогатят храната си. Мътната саламура на сирената, сока от консервите и водата от пастата – всичко може да влезе в употреба. Затова не изхвърляйте течността, в която сте варили различни продукти, а вижте как може да я използвате.
Водата от пастата
Добавянето на този нишестен компонент може да съживи иначе скучните макарони. Спомага на соса да се свърже с тестения продукт и придава перфектна копринена консистенция. Останалата вода от варенето на пастата може да бъде замразена и добавяна към супи, ризото и дори към сосове.
Саламурата от сиренето
Това, което много хора не осъзнават, е че саламурата е пълна с протеин. Може спокойно да използвате течността за марината на месо, яхнии, супи или домашно приготвени хлябове, тесто за пица. Добавете към ориз, като сложите още вода и подправки.
Водата от киселите краставички
След като сте изяли всички вкусни краставички, дори и не си помисляйте да изпращате солена течност в канализацията. Добавете я в маринатата, за да стане месото ви супер крехко, или я използвайте при замесването на хляб или фокача.
Сокът от плодовите консерви
Когато купувате плодове в консерва, често употребявате само плодовете и изхвърляте сока. Замразете го във форми за лед и използвайте кубчетата при поднасяне на коктейли и сиропи. Овкусете месото, като обливате по време на печенето. Накрая вашето месо ще добие глазиран вид, а вкусът ще е много наситен.
Водата от варенето на картофи
Също както водата от пастата, тази от сварените картофи съдържа много нишесте. Запазете останалата течност при следващото варене, само се уверете, че добре сте измили картофите, преди да ги сложите на котлона. Водата използвайте за по-пухкаво картофено пюре, крем супи или в тестото за ароматни бисквити.
Течността от варенето на нахут
Никога повече не изхвърляйте соса, останал в консервата ви от нахут или водата след варенето. Не само че може да го използвате като заместител на яйцата, ако сте на веган диета, но можете да я добавите към различни кремове и домашната майонеза, за да е по-пухкава. Течността се удвоява, което я прави добър заместител на белтъка в коктейли, като например в уиски сауър.
За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: myrecipes.com
Снимки: commonsenseevaluation.com;
cdn-img.health.com;food.fnr.sndimg.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- Сочни пуешки гърди в ароматна марината
- Маринована сиврия (консервирана и за бърза консумация)
- Мариновани свински уши
- Използвайте сок от кисели краставици, за да направите месото по-крехко
- Мариновани цели моркови с чесън и оцет
- Мариновано козе сирене с маслини, сушени домати, чесън и билки
- Мариновани сушени пилешки гърди с подправки
- Мариновани чушки Халапеньо с мащерка и риган
- Глазирани свински ребра с мед, горчица и бира
- Гриловани брюкселски зелки в ароматна марината
Коментари към Не изхвърляйте течността, в която сте варили различни продукти или зимнина