Мини хамбургери с ананас, сос Терияки, авокадо и сьомга
Ако сте почитатели на бързото хранене, сигурно обичате и хамбургери. Има начин да включите и по-разнообразни и по-здравословни продукти, когато приготвяте любимите сандвичи. Ето едно предложение за експлозия от вкусове!
Необходими продукти:
За глазурата:
- 2 чаени чаши кафява захар
- 1 1/2 чаена чаша сол от ананас
- 1 чаена чаша вода
- 1/2 чаена чаша сос Терияки
- 2 супени лъжици соев сос
- 2 супени лъжици оризов оцет
- 1/2 глава лук (нарязан на ситно)
- 4 скилидки чесън (смачкани)
- 2 супени лъжици нарязан на ситно корен от джинджифил
За бургера от сьомга:
- 600 грама филе от сьомга (без кожа)
- 2 супени лъжици майонеза
- 2 стръка зелен лук – използвайте само зелената част
- 2 броя авокадо
- Сол и черен пипер
- 6 резена ананас
- 12 малки питки
- 1 1/2 чаена чаша кресон
- 3 супени лъжици зехтин или олио
Начин на приготвяне:
В голяма касерола смесете захарта и сока от ананас, долейте водата, соса Терияки и соевия сос, загрейте на средна степен и изчакайте захарта да се стопи. Усилете котлона, докато заври сместа, след което го намалете и добавете оцета, лука, чесъна и джинджифила. Продължете да готвите в продължение на 30 минути, докато течността намалее наполовина. Внимавайте да не усилите твърде много котлона, трябва да се образуват малки мехурчета, а не сосът да ври силно. Когато глазурата се е редуцирала, свалете от котлона и оставете да се охлади.
Нарежете сьомгата на парченца и сложете половината от нея в купата на кухненския робот. С няколко пулсиращи движения разрежете сьомгата на малки парченца (около 5 пулса), след което добавете майонезата и останалите парчета сьомга. Продължете да пулсирате, докато се смесят добре, но не прекалявайте, трябва да се усещат късчета от рибата.
Смесете сьомгата с нарязаните на ситно пера зелен лук и оформете 12 малки бургери. Сложете ги в тава, застлана с хартия за печене и ги приберете в хладилника, докато сте готови да продължите.
В купичка смесете авокадото и го посолете.
Загрейте незалепващ тиган на средна температура и добавете 2 супени лъжици мазнина. Сложете резените ананас и ги намажете с четка с глазурата, която сте приготвили. Обърнете ги и ги намажете и от другата страна със соса, завъртете ги още веднъж. Извадете ги в чиния и ги оставете настрана.
Добавете останалата 1 лъжица мазнина в тигана. Подправете кюфтетата от сьомга със сол и черен пипер и ги запържете в тигана. Пържете ги 2 минути от всяка страна, докато станат златисти. Намажете ги от всяка страна със соса и запечете за още 1 минута от двете страни. Ако предпочитате да са по-добре изпечени, увеличете времето за готвене с още 1 минута при всяко обръщане.
Сглобете хамбургера в следната последователност: разделете хлебчетата на две, най-отдолу сложете кресон, бургера от сьомга, пюрето от авокадо, глазирания ананас и затворете хамбургера с другата половина на хлебчето.
Забодете с дълга клечка и сервирайте!
Вижте как сами да си приготвите сос Терияки!
За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: seriouseats.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ОЛ НУТРИШЪН БУРГЕР ВЕГЕТАРИАНСКИ 100 г
БИОФОРМ РИБЕНО МАСЛО ОТ НОРВЕЖКА СЬОМГА 200 мл 1542
НовАБОФАРМА ОМЕГА 3 МАСЛО ОТ СЬОМГА капсули 500 мг * 120
БИОФОРМ АРКТИК СЬОМГА ОМЕГА 3 капсули * 120 2359
НовЖАН Д'АРСЕЛ CAVIAR ОКОЛООЧЕН ГЕЛ С ЕКСТРАКТ ОТ ХАЙВЕР 30 мл
ДИВА СЬОМГА (МАСЛО) ОТ АЛЯСКА + РИБЕНО МАСЛО капсули * 220 УЕБЪР НАТУРАЛС 3398
НовРЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Базови съвети за приготвяне на сьомга
- Какви са здравословните ползи на хайвера от сьомга
- Сьомга с броколи, кашкавал и сметана
- Сьомга на фурна с хрупкава коричка
- Пурички от кори за баница със спанак, сьомга и фета
- Печена сьомга в хрупкава коричка от семена
- Ориз със сьомга
- Класически сос за хамбургери
- Предястие от пушена сьомга с топено сирене и чесън
- Тарт от сьомга, краставица и манго
Коментари към Мини хамбургери с ананас, сос Терияки, авокадо и сьомга