Начало Хранене Рецепти Тестени изделия Разни Мини хамбургери с ананас, сос Терияки, авокадо и сьомга

Мини хамбургери с ананас, сос Терияки, авокадо и сьомга

 Мини хамбургери с ананас, сос Терияки, авокадо и сьомга - изображение

Ако сте почитатели на бързото хранене, сигурно обичате и хамбургери. Има начин да включите и по-разнообразни и по-здравословни продукти, когато приготвяте любимите сандвичи. Ето едно предложение за експлозия от вкусове!

Необходими продукти:

За глазурата:

  • 2 чаени чаши кафява захар
  • 1 1/2 чаена чаша сол от ананас
  • 1 чаена чаша вода
  • 1/2 чаена чаша сос Терияки
  • 2 супени лъжици соев сос
  • 2 супени лъжици оризов оцет
  • 1/2 глава лук (нарязан на ситно)
  • 4 скилидки чесън (смачкани)
  • 2 супени лъжици нарязан на ситно корен от джинджифил

За бургера от сьомга:

  • 600 грама филе от сьомга (без кожа)
  • 2 супени лъжици майонеза
  • 2 стръка зелен лук – използвайте само зелената част
  • 2 броя авокадо
  • Сол и черен пипер
  • 6 резена ананас
  • 12 малки питки
  • 1 1/2 чаена чаша кресон
  • 3 супени лъжици зехтин или олио

Начин на приготвяне:

В голяма касерола смесете захарта и сока от ананас, долейте водата, соса Терияки и соевия сос, загрейте на средна степен и изчакайте захарта да се стопи. Усилете котлона, докато заври сместа, след което го намалете и добавете оцета, лука, чесъна и джинджифила. Продължете да готвите в продължение на 30 минути, докато течността намалее наполовина. Внимавайте да не усилите твърде много котлона, трябва да се образуват малки мехурчета, а не сосът да ври силно. Когато глазурата се е редуцирала, свалете от котлона и оставете да се охлади.

Нарежете сьомгата на парченца и сложете половината от нея в купата на кухненския робот. С няколко пулсиращи движения разрежете сьомгата на малки парченца (около 5 пулса), след което добавете майонезата и останалите парчета сьомга. Продължете да пулсирате, докато се смесят добре, но не прекалявайте, трябва да се усещат късчета от рибата.

Смесете сьомгата с нарязаните на ситно пера зелен лук и оформете 12 малки бургери. Сложете ги в тава, застлана с хартия за печене и ги приберете в хладилника, докато сте готови да продължите.

В купичка смесете авокадото и го посолете.

Загрейте незалепващ тиган на средна температура и добавете 2 супени лъжици мазнина. Сложете резените ананас и ги намажете с четка с глазурата, която сте приготвили. Обърнете ги и ги намажете и от другата страна със соса, завъртете ги още веднъж. Извадете ги в чиния и ги оставете настрана.

Добавете останалата 1 лъжица мазнина в тигана. Подправете кюфтетата от сьомга със сол и черен пипер и ги запържете в тигана. Пържете ги 2 минути от всяка страна, докато станат златисти. Намажете ги от всяка страна със соса и запечете за още 1 минута от двете страни. Ако предпочитате да са по-добре изпечени, увеличете времето за готвене с още 1 минута при всяко обръщане.

Сглобете хамбургера в следната последователност: разделете хлебчетата на две, най-отдолу сложете кресон, бургера от сьомга, пюрето от авокадо, глазирания ананас и затворете хамбургера с другата половина на хлебчето.

Забодете с дълга клечка и сервирайте!

Вижте как сами да си приготвите сос Терияки!

За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: seriouseats.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛайфстайлЛюбопитноНовиниХрани и ястияХранене при...