Медена нуга с кокос и шамфъстък
Необходими продукти:
- 2 листа оризова хартия (ядлива)
- 1 чаена чаша захар на кристали
- 1/2 чаена чаша мед
- 1 чаена лъжица глюкозен сироп
- 2 белтъка
- 1 чаена лъжица екстракт от ванилия
- 1 1/4 чаена чаша шамфъстък
- 1/2 чаена чаша кокосови стърготини
- 1 1/2 чаена чаша сушени червени боровинки
Начин на приготвяне:
В правоъгълна тавичка с размери 18 на 28 сантиметра сложете лист алуминиево фолио, така че да покрива и стените на съда. На дъното поставете единия лист оризова хартия.
Сложете захарта, меда и глюкозния сироп в малка тенджера. Поставете на слаб огън и бъркайте в продължение на 5-7 минути, докато кристалчетата захар се разтворят. Увеличете температурата и изчакайте сместа да започне да кипи. Оставете на котлона без да бъркате, докато сместа достигне 155 градуса (използвайте термометър). Свалете от котлона.
Разбийте белтъците до твърди върхове с миксер, след което на тънка струя добавете медената смес. Продължавайте да разбивате, докато сместа се охлади (около 5 минути). Прибавете ванилията, шамфъстъка, кокосовите стърготини и боровинките. Разбъркайте.
Работете бързо и разстелете сместа в приготвената тавичка. Отгоре сложете втория лист оризова хартия и с ръце притиснете, за да се изравни сместа и да се разпредели равномерно.
Оставете, докато се охлади напълно, след което нарежете на квадратчета.
За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: taste.com.au
Коментари към Медена нуга с кокос и шамфъстък