Рецепти за маринован чесън с подправки (консервиран и за директна консумация)
Чесънът е предпочитана подправка в българската кухня, защото придава на ястията характерни вкус и аромат. Освен пресен, зеленчукът се изсушава или консервира в марината. Предлагаме ви няколко рецепти за маринован чесън. Пригответе си тази, която ви допада най-много, и ще разполагате с ароматна подправка през цялата зима. За най-нетърпеливите сме включили и рецепти за маринован чесън за директна консумация.
- Маринован чесън с дафинов лист
- Маринован чесън с цвекло
- Маринован чесън с грозде
- Маринован чесън с копър
- Маринован чесън в бяло вино и подправки за директна консумация
- Маринован чесън в доматен сос с риган и босилек (за директна консумация)
Маринован чесън с дафинов лист
Дафиновият лист е подправка, която често се използва при приготвянето на консервирани зеленчуци и чесънът не е изключение. За да го мариновате по тази рецепта, са ви необходими:
- 3 килограма чесън;
- 1,5 литра оцет (4,5%);
- 100 грама захар;
- 1 супена лъжица едра сол;
- 2 чаени лъжици нарязана на ситно червена люта чушка;
- 1 чаена лъжица сушен риган;
- 1/2 чаена лъжица семена целина;
- черен пипер на зърна;
- дафинов лист;
- кубчета лед.
Обелете чесъна, разделете главите на скилидки и сложете в тенджера с вода, в която ще ги бланширате. Вземете голяма купа, сложете кубчета лед и я напълнете до половината с вода. Чесънът трябва да престои точно 60 секунди във врящата вода, след което бързо я отцедете и изсипете скилидките в купата с леда. Когато се охладят напълно, ги извадете.
Налейте оцета в емайлиран съд, добавете захарта, солта и варете течността, докато всички съставки се разтворят.
Сложете по 3-4 зърна черен пипер и по 1 дафинов лист във всеки буркан, след което разпределете и чесъна в съдовете. Залейте го с врящата марината и затворете бурканите. След това сварете за 15 минути (за капак). След 12 часа проверете херметичността на капаците, натискайки ги в средата.
Чесънът ще е готов за консумация след месец. Колкото по-дълго време престои, толкова по-вкусен ще стане.
Маринован чесън с цвекло
Вкусен и цветен маринован чесън се получава, ако добавите цвекло в бурканите. Необходими са ви 600 грама чесън и 1 средно голяма глава цвекло. За маринатата (на 1 литър вода) си пригответе:
- 1/2 чаена чаша оцет 9%;
- 2 супени лъжици захар;
- 2 супени лъжици сол;
- 10 зърна черен пипер;
- 1 дафинов лист;
- 1 глава цвекло.
Почистете главите чесън (не ги разделяйте на скилидки) от най-горния слой люспи. Сложете в голям съд и залейте с ледена вода, оставете така за 2 часа.
Направете маринатата, като на всеки литър вода добавите съответното количество сол, захар, оцет, черен пипер и дафинови листа.
Варете комбинацията в продължение на 2 минути и оставете да престои час. След това отново поставете на огъня, нека течността заври още веднъж и премахнете от котлона.
Обелете цвеклото, нарежете го на тънки сламки.
Напълнете стерилизирани буркани с главите чесън и цвеклото, залейте с врящата марината, която може да прецедите, ако не искате подправките да попадат в съдовете.
Затворете бурканите и сварете за 10 минути. Обърнете ги с дъното нагоре и приберете на тъмно място за два дни. След това може да консумирате чесъна.
Маринован чесън с грозде
Комбинацията между чесън и грозде е много интересна. Количествата на двата продукта не са строго определени, но е важно плодовете да не бъдат презрели, за да се запазят вкусът и свежият им външен вид. Също така е добре да заложите на сортове бяло грозде без семена. Може да използвате и цариградско грозде.
За маринатата (на 1 литър вода):
- 2 супени лъжици (без връх) сол;
- 2 чаени лъжици (без връх) захар;
- 200 милилитра оцет (9%).
Измийте чесъна, почистете главите от най-горния слой люспи (не се престаравайте) и разрежете на две части всяка глава (ако са големи), за да може по-лесно да подредите в бурканите. Измийте и гроздето.
Стерилизирайте бурканите и капаците. Сложете чесъна в стъклените съдове а празните пространства запълнете с гроздовите зърна. Залейте с чиста вода и оставете така за 10 минути, след това отцедете течността.
>>> Шест начина за стерилизиране на бурканите
Направете маринатата. Сложете солта и захарта във водата. Поставете съда върху котлона. Когато течността заври, внимателно налейте оцета. Разпределете кипящата марината в бурканите и ги затворете.
Обърнете с дъната нагоре, докато съдържанието им се охлади напълно.
След 50-60 дни чесънът е готов за консумация.
Маринован чесън с копър
Копърът е подправка, която често се използва в комбинация с чесън. Тя придава характерен аромат на консервата. Необходими са ви:
- 1 килограм чесън;
- 1 литър вода;
- 1,5 супени лъжици сол;
- 1/2 чаена чаша захар;
- 3 супени лъжици оцет 9%;
- 3 стръка копър.
Разделете главите чесън на скилидки и ги обелете. Изсипете ги в гевгир, залейте с вряща вода, след което охладете в купа със студена.
Сложете водата върху котлона да заври, след което добавете солта, захарта и оцета. Нека кипне още веднъж (солта и захарта трябва да се разтопят).
Стерилизирайте буркани, в тях сложете измитите стръкове копър, след това скилидките чесън и залейте с врящата марината. Стерилизирайте за 5 минути, но не затваряйте и не покривайте бурканите с капаци. Направете го след това и обърнете съдовете обратно. Увийте ги в одеяло и оставете така, докато изстинат.
Маринованият чесън и готов. Съхранявайте на хладно място.
Маринован чесън в бяло вино и подправки за директна консумация
Може да си направите маринован чесън, който се консумира веднага след приготвянето. Необходими са ви:
- 5 средно големи глави чесън;
- 3 супени лъжици зехтин;
- 1 чаена лъжица подправки: розмарин, мащерка, босилек, градински чай, риган, чубрица;
- 500 милилитра вода;
- сол на вкус;
- 3 дафинови листа;
- пресен магданоз;
- 30 милилитра сухо бяло вино.
Налейте половин литър вода в тенджера и поставете върху котлона, за да кипне.
Разделете главите чесън на скилидки, изсипете ги във врящата вода за 30 секунди, след което отцедете течността и залейте чесъна със студена вода. Обелете скилидките.
Сгорещете три супени лъжици зехтин в подходящ съд и сложете чесъна в него. Когато чуете характерното "цвърчене", намалете котлона до минимум.
Тогава прибавете билките и подправките при чесъна и пържете всичко в продължение на 25-30 минути, като разклащате съда и не допускате прегаряне на скилидките. Температурата на котлона трябва да бъде минимална през цялото време.
Когато чесънът е готов, увеличете температурата на котлона до максималната и налейте виното в съда с останалите продукти. Гответе до пълното му изпаряване на алкохола и подсолете по желание.
Прехвърлете скилидките в чиния, отстранете дафиновия лист, поръсете с пресен нарязан магданоз и може да поднесете чесъна както топъл, така и студен. Сервира се като предястие, гарнитура към печено месо, добавка към салата или супа.
Маринован чесън в доматен сос с риган и босилек (за директна консумация)
За нетърпеливите почитатели на пиперливия зеленчук предлагаме още един вариант за мариноване, който позволява чесънът да се консумира веднага след приготвянето.
Необходими продукти:
- 4 глави чесън;
- 1 сладка червена чушка;
- 200 милилитра доматен сок;
- 3 супени лъжици зехтин;
- 2 супени лъжици ябълков оцет 6%;
- 1 чаена лъжица захар;
- 1 чаена лъжица сол;
- смлян червен пипер на вкус;
- смлян черен пипер на вкус;
- сушени босилек и риган на вкус.
Начин на приготвяне
Разделете главите чесън на скилидки, обелете ги. Чушката нарежете на малки кубчета, изсипете в купа и добавете останалите продукти. Поставете съда в микровълновата за 2 минути, след което извадете, разбъркайте, сложете за още 2 минути при максимална мощност (или нека сместа се приготвя на котлона в продължение на 4 минути).
След като всичко се охлади до стайна температура, затворете съда с капак или покрийте с фолио, приберете в хладилника и оставете за минимум 3 дни.
Получава се хрупкав и вкусен чесън, който е много подходящ за допълнение към месо.
Да ви е вкусно!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
МИЛВА ШАМПОАН С ЧЕСЪН И ХИНИН ЗА УСКОРЕН РАСТЕЖ НА КОСАТА 200 мл
ГРЕВИЯ БИОПЕРИН + ЧЕСЪН + КВЕРЦЕТИН + ВИТАМИН К1 + ЦИНК таблетки * 90
ОСТРОВИТ ИМУН ЕЙД капсули * 90
МАТИСЪН ЧЕРВЕН ОРИЗ (ДРОЖДИ) + ЧЕСЪН И КОЕНЗИМ Q10 капсули * 90 MT2033
НовБОТАЛАЙФ ШАМПОАН С МАСЛО ОТ ЧЕСЪН 300 мл.
БИОНДА МАСКА ЗА ПОВРЕДЕНА КОСА С ЧЕСЪН И КЕРАТИН 1000 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Консерви
- Зеленчуци
- Домашно лечение на синузит с чесън и мед
- 10 причини да консумирате прясното мляко с чесън
- Гарнитура от задушени моркови с чесън, риган и лимон
- Как да излекувате гъбичките по ноктите за седмица с чесън
- Втривайте чесън в скалпа, за да удължите и сгъстите косата
- Масло от чесън - ползи и употреба
- Направете си домашен антивирусен оксимел с мощно действие против грип
- Тиква "спагети" с чесън, сирена и сметана
- Чесън - състав, полезни свойства и противопоказания
- 5 вреди от честото консумиране на чесън
Коментари към Рецепти за маринован чесън с подправки (консервиран и за директна консумация)