Лучена супа с кашкавалени пръчици
Необходими продукти
За супата:
3 големи глави лук
1 супена лъжица брашно
150 милилитра сухо бяло вино
1 литър пилешки или зеленчуков бульон
4 филии бял хляб
сол на вкус
100 грама швейцарско сирене (или друго подходящо)
3 скилидки чесън
3 супени лъжици масло
За кашкавалените пръчици:
0,5 чаена чаша прясно мляко
100 грама швейцарско сирене (или друго подходящо)
150 грама брашно
75 грама масло
0,5 чаена лъжица набухвател
0,5 чаена лъжица сол
0,5 чаена лъжица червен пипер
Начин на приготвяне:
Обелете лука и го нарежете на тънки полукръгчета, чесъна обелете и накълцайте на ситно. В тенджера с дебело дъно, в която ще приготвяте супата, загрейте маслото, изсипете лука и оставете на бавен огън за 25 минути, разбърквайки непрекъснато. След това добавете чесъна и брашното, нека всичко се приготвя още 3 минути, като продължавате да бъркате.
Налейте виното и когато заври, сложете горещия бульон. Овкусете със сол и пипер, намалете температурата и варете при затворен капак в продължение на 10 минути.
Изрежете корите на филиите. Нагорещете 1 супена лъжица олио в подходящ съд и изпържете хляба до образуването на румена коричка (по около 2 минути от всяка страна). Настържете сиренето на едро и прибавете половината от него в супата. Разбъркайте и веднага свалете от котлона.
Разпределете супата в малки гърненца (гювечета). Във всяко от тях сложете по парче изпържен хляб, поръсете с настъргано сирене и поставете в загрята до 200 градуса фурна или в микровълновата за 3 минути.
Кашкавалените пръчици
Загрейте фурната до 200 градуса, настържете сиренето на ситно, маслото затоплете до стайна температура. Смесете двата продукта в купа, прибавете млякото, солта и червения пипер. Разбъркайте, след което добавете брашното, набухвателя, замесете тесто и го приберете в хладилника за 30 минути.
Разточете тестото тънко върху посипан с брашно плот, изрежете неравностите по краищата, оформяйки голям правоъгълник и разрежете на ивици с дължина 10 см и ширина 1,5 см. Навийте ги спираловидно и подредете в тава, подмазана с олио. Изпечете във фурната за 15 минути.
Поднесете ги горещи заедно със супата.
Добър апетит!
Коментари към Лучена супа с кашкавалени пръчици