Начало Хранене Рецепти Десерти От плодове Лесни и здравословни кексчета с овесени ядки

Лесни и здравословни кексчета с овесени ядки

Лесни и здравословни кексчета с овесени ядки - изображение

Всички знаем колко е важно да се храним зравословно и да избягваме бялото брашно. Само че не винаги е лека задача да измислим как да го заменим като все пак да не се затрудняваме. Ето ви едно решение за лесни и здравословни кексчета с овесени ядки, идеални за следобедна закуска, или когато поискате да си похапнете с чиста съвест нещо сладко.

Необходими продукти:

  • 2 яйца
  • 1 1/2 чаена чаша прясно мляко
  • 1/2 чаена чаша плодово пюре по избор от ябълка, банан, тиква или друго
  • 2 супени лъжици разтопено безсолно масло или кокосово
  • 1/4 чаена чаша кленов сироп (или мед)
  • 1 супена лъжица ванилов екстракт
  • 3 чаени чаши овесени ядки
  • 1 чаена лъжица бакпулвер
  • 1 чаена лъжица канела
  • 1/2 чаена лъжица сол
  • 1/2 чаена чаша натрошени ядки или тиквени семки, шоколадов чипс и др.
  • 1/2 чаена чаша сушени плодове по избор - сушен банан, боровинки, стафиди и др.

Начин на приготвяне:

Със спрей за готвене напръскайте форми за мъфини.

В голяма купа смесете добре яйцето, прибавете млякото, след него плодовото пюре и маслото. Разбъркайте и сложете кленовия сироп и ванилията. Добавете и сухите съставки - овесените ядки и бакпулвера, подправете с канелата и солта и размесете добре с шпатула, докато получите еднородна смес.

кексчета с овесени ядки

Напълнете 2/3 от всяка формичка смес. Отгоре поръсете с ядките и сушените плодове.
Поставете тавата на средното ниво на предварително загрята фурна на 180 градуса за 25-30 минути.

Оставете да се охладят. Преди да ги извадите, минете с нож около всяко кексче, за да се отлепи.

Съвети за съхранение: Може да запазите мъфините до 5 дни в херметически затворен съд в хладилника.
Ако решите да замразите част от кексчетата, овийте по отделно всяко в салфетка и поставете в плътно затворена торбичка. Размразете ги за една нощ в хладилника, а след това, ако ги предпочитате топли, ги пуснете в микровълновата за 45 секунди.

 

За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: thekitchn.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЗдравни съвети