Лазаня с пилешко, патладжани и млечен сос
Необходими продукти
За плънката:
- 350 грама пилешки гърди без кожа
- 1 патладжан със средна големина
- 150 милилитра пилешки бульон
- 2 глави лук
- 1 морков
- по 1/2 сладка червена и оранжева/жълта чушка
- 1/2 чаена лъжица сол
- 1/4 чаена лъжица черен пипер
- 250 грама полутвърд кашкавал
За тестото:
- 2 яйца
- 200-250 грама брашно
- 1 супена лъжица зехтин
- щипка сол
За соса:
- 70 грама краве масло
- 1,5 супени лъжици брашно
- индийско орехче на върха на ножа
- щипка сушени зеленчуци по желание
- 700 милилитра прясно мляко с масленост 3,6%
Начин на приготвяне:
Изсипете брашното в подходящ съд, направете вдлъбнатина в центъра и в нея чукнете яйцата. Добавете щипка сол и налейте зехтина. Замесете твърдо тесто (ако се лепи по ръцете, използвайте още брашно). Покрийте с кърпа или съд и оставете да си почива, докато направите плънката и соса.
В тиган с нагорещено олио задушете предварително обелените и нарязани зеленчуци, като ги прибавяте последователно: първо лука, след това моркова и накрая патладжана с чушките. Когато се запържат добре, налейте бульона, нарязаните на парчета пилешки гърди и всички подправки. Задушете продуктите за 5-7 минути и изключете котлона.
Следва приготвянето на соса. Разтопете маслото в дълбок съд, добавете брашното и бързо разбъркайте с тел за разбиване на яйца. Налейте студеното прясно мляко, разбъркайте нека сместа заври на среден огън. Подправете.
Включете фурната да загрява на 200 градуса, а междувременно "сглобете" лазанята.
Подмажете с масло стъклена форма, на чието дъно налейте малко от соса.
Тестото разделете на три части и разточете от тях тънки пластове. Сложете единия върху млечната основа, разпределете половината от плънката, поръсете с 1/3 от настъргания кашкавал, след което залейте със сос и повторете реденето в същата последователност. Оставете малко от кашкавала, за да поръсите с него лазанята в края на печенето.
Поставете съда във вече горещата фурна за 45 минути. Тогава извадете, поръсете с кашкавала и върнете за още 5 минути, за да се образува коричка на повърхността.
Да ви е вкусно!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: eda-offline.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Джоб пица с кори за лазаня
- Лазаня с тортила, чедър и кайма
- Лесна лазаня с патладжан и рикота
- Лазаня със спанак и тиквички
- Домашни кори за лазаня (класическа рецепта)
- Лазаня с кайма, гъби и сос Бешамел
- Лазаня с плънка от пилешко и зеленчуци
- Лазаня с пилешко и блатове от картофи с бекон
- Кето лазаня с телешка кайма
- Лазаня с пармезан, пилешко, спанак и гъби
Коментари към Лазаня с пилешко, патладжани и млечен сос