Начало Хранене Рецепти Тестени изделия Разни Лазаня с пилешко, патладжани и млечен сос

Лазаня с пилешко, патладжани и млечен сос

Лазаня с пилешко, патладжани и млечен сос - изображение

Необходими продукти

За плънката:

  • 350 грама пилешки гърди без кожа
  • 1 патладжан със средна големина
  • 150 милилитра пилешки бульон
  • 2 глави лук
  • 1 морков
  • по 1/2 сладка червена и оранжева/жълта чушка
  • 1/2 чаена лъжица сол
  • 1/4 чаена лъжица черен пипер
  • 250 грама полутвърд кашкавал

За тестото:

  • 2 яйца
  • 200-250 грама брашно
  • 1 супена лъжица зехтин
  • щипка сол

За соса:

  • 70 грама краве масло
  • 1,5 супени лъжици брашно
  • индийско орехче на върха на ножа
  • щипка сушени зеленчуци по желание
  • 700 милилитра прясно мляко с масленост 3,6%


Начин на приготвяне:

Изсипете брашното в подходящ съд, направете вдлъбнатина в центъра и в нея чукнете яйцата. Добавете щипка сол и налейте зехтина. Замесете твърдо тесто (ако се лепи по ръцете, използвайте още брашно). Покрийте с кърпа или съд и оставете да си почива, докато направите плънката и соса.

тесто

В тиган с нагорещено олио задушете предварително обелените и нарязани зеленчуци, като ги прибавяте последователно: първо лука, след това моркова и накрая патладжана с чушките. Когато се запържат добре, налейте бульона, нарязаните на парчета пилешки гърди и всички подправки. Задушете продуктите за 5-7 минути и изключете котлона.

зеленчуци

Следва приготвянето на соса. Разтопете маслото в дълбок съд, добавете брашното и бързо разбъркайте с тел за разбиване на яйца. Налейте студеното прясно мляко, разбъркайте нека сместа заври на среден огън. Подправете.

 

Включете фурната да загрява на 200 градуса, а мсосеждувременно "сглобете" лазанята.

Подмажете с масло стъклена форма, на чието дъно налейте малко от соса.

сос

Тестото разделете на три части и разточете от тях тънки пластове. Сложете единия върху млечната основа, разпределете половината от плънката, поръсете с 1/3 от настъргания кашкавал, след което залейте със сос и повторете реденето в същата последователност. Оставете малко от кашкавала, за да поръсите с него лазанята в края на печенето.

лазаня

лазаня

Поставете съда във вече горещата фурна за 45 минути. Тогава извадете, поръсете с кашкавала и върнете за още 5 минути, за да се образува коричка на повърхността.

лазаня


Да ви е вкусно!

 

За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: eda-offline.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛюбопитноХрани и ястияЗдравни съветиДиетиБотаника