Кюфтета от сладки картофи с наденица и сос от тахан
Необходими продукти:
- 1 глава чесън - необелена
- 100 милилитра зехтин
- 500 грама сладки картофи, настъргани
- по 1 чаена лъжица кимион, кориандър и люспи лют червен пипер
- 1 чаена чаша бадемово брашно
- 2 яйца
- 1/2 чаена чаша тахан
- 2 лимона - единият на сок, другия нарязан за сервиране
- 2 сурови пикантни наденици, обелени и нарязани
Начин на приготвяне:
Застелете тава с алуминиево фолио и сложете цялата глава чесън, полейте с 1 лъжица зехтин и опечете за 1 час, докато стане много мека. Изстискайте скилидките в купа и оставете настрана.
Комбинирайте сладките картофи с бадемите и яйцата. Подправете. Загрейте останалия зехтин в тиган. Сложете 1/3 чаена чаша от картофената смес и притиснете с шпатула, за да оформите плоско кюфте.
Пържете за 2-3 минути от всяка страна, след което отцедете върху хартия. Пригответе всички кюфтенца по същия начин, а готовите приберете в топла фурна, за да не изстиват. Ако е необходими по време на пърженето добавете още мазнина в тигана.
Към печения чесън сложете тахана, лимона и 60 милилитра студена вода и пасирайте, подправете със сол и пипер.
Опържете наденицата в тиган без мазнина, до готовност - около 8-10 минути - постарайте се да раздробите наденицата на малки трохи.
Сервирайте кюфтенцата с хрупкавите наденички и соса, гарнирайте по желание.
За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: delicious.com.au
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Картофени кюфтета със спанак и чесън
- Кюфтета от картофи, тиквички, сирене и морков
- Картофени кюфтета с елда на фурна
- Картофени кюфтета с овесени ядки и чесън
- Картофени кюфтета с ориз и чесън
- Кюфтета от нахут и картофи с кимион, джинджифил и лют пипер
- Кюфтета от боб и картофи
- Картофени кюфтета с извара
- Картофени кюфтета с рукола и куркума
- Картофени кюфтета с плънка от кашкавал, зелен лук и магданоз
Коментари към Кюфтета от сладки картофи с наденица и сос от тахан