Начало Хранене Рецепти Консерви Плодове Къпинов конфитюр с дафинов лист

Къпинов конфитюр с дафинов лист

Къпинов конфитюр с дафинов лист - изображение

Необходими продукти:

  • 500 грама къпини
  • 300 грама сготвени ябълки, обелени, нарязани на ситно
  • 3 дафинови листа
  • сокът на 1 лимон
  • 1 килограм желираща захар

Начин на приготвяне:

Сложете една чиния във фризера (това ще ви помогне да прецените по-късно, дали сладкото е с правилната консистенция).

Плодовете сложете в тенджера, добавете дафиновия лист, лимоновия сок и 50 милилитра вода. Сложете на котлон да къкри 10-15 минути, докато боровинките омекнат и се разпукат. С преса за картофи ги притеснете няколко пъти, за да се получат големи парченца от плодовете.

Сложете захарта и гответе, като разбърквате от време на време - за около 5 минути, докато кристалчетата се разтопят.

Свалете от котлона и сложете 1 чаена лъжица от сладкото върху замръзналата чиния. Оставете за минута, след това внимателно прокарайте пръст по сладкото. Ако се набръчка, значи е готово, ако ли не - върнете го на котлона и го загрейте още веднъж и варете 3-5 минути, след което пробвайте пак (през това време върнете чинията във фризера). Ако имате дигитален термометър за храна, той трябва да достигне 105 градуса.

Оставете сладкото за 1 час да се охлади (проверявайте го, за това време трябва да се охлади, но все още трябва да бъде топло).

Междувременно стерилизирайте буркани - измийте ги добре с топла вода. Стоплете фурната до най-ниската степен и ги сложете там да изсъхнат с гърлото надолу за 15 минути.

Разбъркайте все още топлото сладко и го насипете в бурканите и затворете с капачките. Охладете напълно.

За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: deliciousmagazine.co.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЗдравни съветиХрани и ястияЛюбопитноБотаника