Крутони със сусам и мак
Хрупкави крутони със сусам и мак, перфектно допълнение към супи, сосове, салати или като приятно лакомство за гледане на филм. Изпробвайте тази рецепта за крутони и ще я повторите със сигурност.
Необходими продукти:
- 3 чаени чаши стар хляб
- 1 белтък
- 2 супени лъжици зехтин
- 1/2 супена лъжица семена кимион
- 1/2 супена лъжица синап
- 1 супена лъжица маково семе
- 2 супени лъжици бял сусам
- 1 супена лъжица черен сусам
- 1/2 чаена лъжица червен пипер
- 1-4 чаена лъжица лют кайен пипер (повече или по-малко на вкус)
- 1/2 чаена лъжица морска сол или 1/4 чаена лъжица обикновена сол
Начин на приготвяне:
В голяма купа разбийте белтъка, за да се получи кремообразна консистенция.
Към нея прибавете 1 супена лъжица зехтин и разбъркайте отново. Сложете и втората лъжица зехтин, разбъркайте, за да се получи смес, подобна на майонеза.
Нарежете хляба на кубчета и ги изсипете в белтъка, внимателно разбъркайте.
Включете фурната да се загрее на 170 градуса.
Смелете семената кимион и синап в кафемелачка, или ги счукайте с хаванче.
В купичка смесете смлените семена с останалите и подправете. Поръсете с получената смес влажните крутони.
Разпръснете ги в голяма тава, застлана с хартия за печене.
Запечете ги за 20-25 минути, докато станат златисти и хрупкави.
Оставете ги да изстинат напълно в тавата, след което ги приберете и съхранявайте на стайна температура в добре затворен съд.
Ако искате да ги запазите за по-дълго време, може да ги приберете във фризера до няколко месеца. Преди употреба ги извадете за няколко часа на стайна температура, за да се отпуснат.
Съвети:
Крутоните могат да се приготвят в най-различни форми, като за целта използвайте нож или метални формички за сладки.
Има много варианти за овкусяване на крутоните, а дори само със зехтин стават чудесно хрупкаво лакомство.
Приготвянето им може да стане в тиган с мазнина или запечени във фурна.
Крутоните могат да се сервират към супи, в сосове, салати или да се поднесат като предястие.
Може да се направят от почти всички видове хляб - бял, пълнозърнест, типов или друг и да се овкусят с най-различни подправки, според предпочитанията. Една много добра комбинация е нарязан хляб на малки хапки, овкусен със зехтин, сол, черен пипер, червен пипер, чубрица и семена.
food52.com
Коментари към Крутони със сусам и мак