Начало Хранене Рецепти Супи Зеленчукови Крем супа от патладжани с чесън, домати и лимонова кора

Крем супа от патладжани с чесън, домати и лимонова кора

Крем супа от патладжани с чесън, домати и лимонова кора - изображение

Необходими продукти:

  • 2 средни патладжана
  • 2 средни домата
  • 2-3 скилидки чесън
  • 3 чаени чаши готварска сметана с 10% масленост
  • 60 милилитра зехтин
  • 1 чаена лъжица настъргана лимонова кора
  • 4 зрънца карамфил
  • 1/4 чаена лъжица люспи чили пипер
  • прясно смлян черен пипер и сол
  • кисело мляко или заквасена сметана за поднасяне
  • зехтин за поднасяне
  • малко зелен лук и магданоз за украса на готовата супа

 

Начин на приготвяне:

Покрийте дъното на тава с фолио, върху което подредете патладжаните, доматите и чесъна. Изпечете ги в загрята до 200 градуса фурна.

Обръщайте зеленчуците периодично, докато обвивките им се надуят, потъмнеят и омекнат.

Доматите и патладжаните сложете в найлонов плик, затворете ги и нека съдържанието му се задуши за 10-15 минути.

След това обелете зеленчуците, включително чесъна, и смелете заедно всичко с кухненски робот или блендер до получаването на гладко пюре.

Към него на тънка струя налейте зехтина, разбъркайте добре, подправете и добавете сметаната.

Прехвърлете супата в купа, поръсете с настърганата цитрусова кора и зрънцата карамфил.

Покрийте съда с найлоново фолио и приберете в хладилника за поне 2 часа.

Поднесете студената супа с лъжица кисело мляко или заквасена сметана във всяка купа, напръскайте със зехтин и украсете със ситно нарязани пресни зелен лук и магданоз.

Добър апетит!

 

За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: gastronom.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияРецептиЗдравни съветиДиетиЛюбопитноБотаника