Крем супа от патладжани с чесън, домати и лимонова кора
Необходими продукти:
- 2 средни патладжана
- 2 средни домата
- 2-3 скилидки чесън
- 3 чаени чаши готварска сметана с 10% масленост
- 60 милилитра зехтин
- 1 чаена лъжица настъргана лимонова кора
- 4 зрънца карамфил
- 1/4 чаена лъжица люспи чили пипер
- прясно смлян черен пипер и сол
- кисело мляко или заквасена сметана за поднасяне
- зехтин за поднасяне
- малко зелен лук и магданоз за украса на готовата супа
Начин на приготвяне:
Покрийте дъното на тава с фолио, върху което подредете патладжаните, доматите и чесъна. Изпечете ги в загрята до 200 градуса фурна.
Обръщайте зеленчуците периодично, докато обвивките им се надуят, потъмнеят и омекнат.
Доматите и патладжаните сложете в найлонов плик, затворете ги и нека съдържанието му се задуши за 10-15 минути.
След това обелете зеленчуците, включително чесъна, и смелете заедно всичко с кухненски робот или блендер до получаването на гладко пюре.
Към него на тънка струя налейте зехтина, разбъркайте добре, подправете и добавете сметаната.
Прехвърлете супата в купа, поръсете с настърганата цитрусова кора и зрънцата карамфил.
Покрийте съда с найлоново фолио и приберете в хладилника за поне 2 часа.
Поднесете студената супа с лъжица кисело мляко или заквасена сметана във всяка купа, напръскайте със зехтин и украсете със ситно нарязани пресни зелен лук и магданоз.
Добър апетит!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: gastronom.ru
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Супи
- Зеленчукови супи
- Крем супа от броколи и карфиол с топено сирене
- Крем супа от карфиол с картофи, лук и чесън
- Крем супа от грах
- Постна крем супа от карфиол, кокосово мляко и кашу
- Крем супа от броколи и синьо сирене
- Зеленчукова супа с праз и пилешко месо
- Карфиолена крем супа със сирене чедър
- Диетична крем супа от броколи
- Карфиолена крем супа с червени картофи, аспержи и грах
- Крем супа от броколи и кейл
Коментари към Крем супа от патладжани с чесън, домати и лимонова кора