Кекс с лешници и шоколад
Необходими продукти:
6 яйца
200 грама брашно
1 пакетче ванилова захар
1 ч. л. бакпулвер
200 грама захар
200 грама масло + 20 грама за глазурата
щипка сол
200 грама лешници (печени)
3 с. л. мляко
100 грама шоколад
2 с. л. сметана
Начин на приготвяне:
Смесете захарта с маслото и ваниловата захар, добавете щипка сол. Разбийте с миксер.
Отделете жълтъците от белтъците. Прибавете жълтъците към маслото и захарта и разбийте малко. След това сложете и млякото, разбъркайте. Пресейте брашното и го прибавете към сместа заедно с бакпулвера. Бъркайте, докато се получи еднородна маса.
Натрошете лешниците и ги смесете с тестото (оставете малко от тях за поръсване), разбъркайте.
Разбийте белтъците на пяна и ги прибавяйте постепенно към тестото, бъркайте внимателно с дървена лъжица. След това изсипете във форма за печене, намазана с масло. Печете кекса на 180 градуса около 50-55 минути (проверявайте дали е изпечен с помощта на клечка за зъби).
Приготвяне на глазурата:
Разтопете шоколада на водна баня заедно с маслото, прибавете сметаната и бъркайте до получаване на хомогенна смес.
Полейте кекса с глазурата и поръсете с лешниците.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Кекс с райски ябълки, орехи и глазура от крема сирене
- Лесен шоколадов кекс с масло
- Шоколадов кекс без яйца и мляко
- Бърз кекс с кондензирано мляко
- Шоколадови кексчета с ванилов крем маскарпоне
- Шоколадов сладкиш с прясно мляко и заквасена сметана
- Боровинков кекс с кисело мляко, мед и канела
- Мраморен кекс с маскарпоне, шоколад и лимон
- Бананов кекс с овесени ядки и орехи
- Кекс с мюсли и ядки
Коментари към Кекс с лешници и шоколад