Кекс с кардамон и шамфъстък

Добавянето на шамфъстък към различни печива придава по-особен вкус, който трудно се постига с други ядки, тъй като те са много специфични. Ако харесвате зелената ядка, задължително опитайте кекса с шамфъстък, който е много вкусен!
Необходими продукти:
- 4 яйца
- 1 1/2 чаени чаши захар
- 220 грама масло
- 1 чаена чаша кисело мляко
- 1 супена лъжица ванилия
- 2 капки зелена хранителна боя
- 1 1/2 чаени чаши брашно
- 1 1/2 чаени чаши смлян шамфъстък
- 1 1/2 чаени лъжици бакпулвер
- 1 чаена лъжица сода за хляб
- 1 чаена лъжица сол
за глазурата:
- 1/2 чаена чаша захар
- 2 супени лъжици масло
- 1/4 чаена лъжица смлян кардамон
- щипка готварска сол
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 170 градуса, намазнете форма за кекс с масло (или олио) и поръсете с брашно, като с потупване го разпределите, за да полепи по цялата форма. Излишното изсипете обратно в пакета.
С миксер разбийте яйцата със захарта, докато побелеят. Добавете маслото с ванилията и киселото мляко. Оцветете с хранителната боя.
Брашното пресейте, добавете смлените ядки, бакпулвера, содата и солта. Смесете сухите и мокрите съставки и изсипете в тавата.
Печете до суха клечка за 50-55 минути. Извадете от фурната и изчакайте да се охлади дотолкова, че да можете спокойно да го извадите от формата.
Смесете пудрата захар с млякото, кардамона и солта. Разбъркайте добре, за да се комбинират.
Изпечения и охладен кекс полейте с глазурата и поръсете с още натрошени шамфъстъци, ако желаете.
thespruceeats.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Шоколадов кекс без яйца и мляко
- Бананов кекс с овесени ядки и орехи
- Шоколадови кексчета с ванилов крем маскарпоне
- Шоколадови кексчета с пълнеж от извара
- Млечен кокосов кекс
- Мраморен кекс с маскарпоне, шоколад и лимон
- Мини кексчета с фурми
- Мраморен кекс с шоколадови пръчици
- Великденски кекс с глазура
- Лесен шоколадов кекс с масло
Коментари към Кекс с кардамон и шамфъстък