Кекс с кардамон и шамфъстък

Добавянето на шамфъстък към различни печива придава по-особен вкус, който трудно се постига с други ядки, тъй като те са много специфични. Ако харесвате зелената ядка, задължително опитайте кекса с шамфъстък, който е много вкусен!
Необходими продукти:
- 4 яйца
- 1 1/2 чаени чаши захар
- 220 грама масло
- 1 чаена чаша кисело мляко
- 1 супена лъжица ванилия
- 2 капки зелена хранителна боя
- 1 1/2 чаени чаши брашно
- 1 1/2 чаени чаши смлян шамфъстък
- 1 1/2 чаени лъжици бакпулвер
- 1 чаена лъжица сода за хляб
- 1 чаена лъжица сол
за глазурата:
- 1/2 чаена чаша захар
- 2 супени лъжици масло
- 1/4 чаена лъжица смлян кардамон
- щипка готварска сол
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 170 градуса, намазнете форма за кекс с масло (или олио) и поръсете с брашно, като с потупване го разпределите, за да полепи по цялата форма. Излишното изсипете обратно в пакета.
С миксер разбийте яйцата със захарта, докато побелеят. Добавете маслото с ванилията и киселото мляко. Оцветете с хранителната боя.
Брашното пресейте, добавете смлените ядки, бакпулвера, содата и солта. Смесете сухите и мокрите съставки и изсипете в тавата.
Печете до суха клечка за 50-55 минути. Извадете от фурната и изчакайте да се охлади дотолкова, че да можете спокойно да го извадите от формата.
Смесете пудрата захар с млякото, кардамона и солта. Разбъркайте добре, за да се комбинират.
Изпечения и охладен кекс полейте с глазурата и поръсете с още натрошени шамфъстъци, ако желаете.
thespruceeats.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Ягодово руло
- Шоколадов кекс с крем от извара и глазура
- Меден кекс с канела и шоколадова глазура
- Кекс с тиквички, стафиди и ананас
- Тиквени кексчета с орехи и шоколад
- Брауни със сушени сини сливи и ром
- Шоколадови пастички със смлени бадеми
- Кекс с маракуя и лимон
- Шоколадов сладкиш с лешници
- Чаен кекс с малини, шоколад и бадеми
Коментари към Кекс с кардамон и шамфъстък