Кекс с боровинки, ябълки и бадемови ядки

Необходими продукти:
- 180 грама самонабухващо брашно
- 2 супени лъжици овесени ядки
- 225 грама кафява захар
- 1 чаена лъжица канела
- 230 грама масло - 30 от него охладено и нарязано, 200 на стайна температура
- 25 грама филирани бадеми
- 2 ябълки, обелени и нарязани
- 1 супена лъжица лимонов сок
- 3 големи яйца
- 100 грама смлени бадеми
- 1/2 чаена лъжица бакпулвер
- 1/2 чаена лъжица бадемов екстракт (по желание)
- 100 грама свежи боровинки
Начин на приготвяне:
Смесете 30 грама брашно с овесените ядки, 25 грама захар и половината от канелата, сложете щипка сол. Добавете към сместа студеното масло и с пръсти втрийте, за да се получат трохи. Прибавете филираните бадеми и приберете в хладилник сместа.
Включете фурната на 180 градуса.
Намазнете правоъгълна тава и застелете с хартия. Нарежете ябълката на ситно и оваляйте в лимоновия сок, поръсете с останалата канела и оставете настрана.
С миксер разбийте останалото масло със захарта, докато се получи кремообразна смес - около 3-5 минути. Добавете яйцата, едно по едно, без да прекъсвате бъркането. Сложете брашното, смлените бадеми, бакпулвера и екстракта.
Изсипете половината от сместа в тава, отгоре сложете половината от ябълките и покрийте с останалото тесто. Изравнете и върху него разпределете остатъка от ябълките, добавете боровинките. Поръсете с микса от трохи и масло и печете 50-60 минути, до суха клечка.
Изчакайте кексът да се охлади 30 минути в тавата, преди да го извадите. След като изстине напълно, нарежете и сервирайте.
realfood.tesco.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Шоколадов кекс без яйца и мляко
- Бананов кекс с овесени ядки и орехи
- Шоколадови кексчета с ванилов крем маскарпоне
- Шоколадови кексчета с пълнеж от извара
- Млечен кокосов кекс
- Мраморен кекс с маскарпоне, шоколад и лимон
- Мини кексчета с фурми
- Мраморен кекс с шоколадови пръчици
- Великденски кекс с глазура
- Лесен шоколадов кекс с масло
Коментари към Кекс с боровинки, ябълки и бадемови ядки