Кекс Зебра с шоколадово-орехово покритие
Необходими продукти
За тестото:
- 5 яйца
- 2 чаени лъжици набухвател за тесто
- 1 чаена лъжица ванилова захар
- 2 супени лъжици какао
- 1 чаена чаша сметана (заквасена)
- 2,5 чаени чаши пшенично брашно
- 2 чаени чаши кристална захар
За покритието:
- 5 супени лъжици прясно мляко
- 1 супена лъжица какао на прах
- 150 грама черен шоколад
- 100 грама орехови ядки
Начин на приготвяне:
С миксер разбийте яйцата и захарта (включително и ваниловата) до побеляване. Без да прекратявате процеса, добавете заквасената сметана, последвана от пресятото с набухвателя брашно. Разбивайте до еднородност.
Разделете полученото тесто на 2 еднакви части. Към едната прибавете какаото и разбийте с миксера, другата оставете така.
Застелете с пергамент кръгла форма и със супена лъжица започнете да слагате от двете смеси, редувайки ги, като първо запълнете центъра на съда. Продължете така до изчерпване на тестото.
Изпечете кекса за 40 минути във фурната, която преди това сте затоплили при 180 градуса.
През това време направете глазурата.
Шоколада разтопете на водна баня, като предварително го начупите на парченца. Щом свалите от котлона и налейте 5 супени лъжици прясно мляко, какаото и бъркайте, докато се получи хомогенна смес.
Когато кексът се изпече, обърнете го върху широк плосък съд/поднос, изчакайте да се охлади и покрийте от всички страни с шоколадовата глазура.
Поръсете с натрошени орехи, когато покритието изстине малко.
Да ви е сладко!
Източник: gastronom.ru
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Млечен кокосов кекс
- Лесен шоколадов кекс с масло
- Шоколадов сладкиш с прясно мляко и заквасена сметана
- Шоколадово руло с маслен крем
- Боровинков кекс с кисело мляко, мед и канела
- Лимонов кекс с кокосови стърготини и захарна глазура
- Мраморен кекс с маскарпоне, шоколад и лимон
- Пандишпанов кекс с масло
- Шоколадов кекс без яйца и мляко
- Портокалов кекс с шоколадови парченца
Коментари към Кекс Зебра с шоколадово-орехово покритие