Картофена крем-супа с праз и чеснови крутони
Необходими продукти:
- 500 грама картофи
- 2 стръка праз (само бялата част)
- 1 глава лук
- 3 скилидки чесън
- 1 чаена чаша вода (или повече)
- 100 милилитра готварска сметана с масленост 20%
- 3 супени лъжици зехтин
- 3 чаени лъжици мащерка
- 1/2 бял хляб
- сол
Начин на приготвяне:
Нарежете бялата част на два стръка праз на кръгчета, главата лук - на полукръгчета, картофите (обелени предварително) - на кубчета, а една от скилидките чесън намачкайте или нарежете ситно.
Сгорещете една супена лъжица от зехтина в тенджера, добавете чесъна, праза и кромида. Запържете ги, като не трябва да се зачервяват.
След това налейте водата, сложете картофените кубчета и ги сварете (около 10-15 минути).
С помощта на блендер превърнете зеленчуците в пюре, при което налейте сметаната и подсолете според предпочитанията си.
Ако супата се е получила прекалено течна, оставете върху котлона, докато течността се изпари и ястието придобие желаната консистенция.
Нарежете половин бял хляб на филии с дебелина около сантиметър.
Намачкайте останалите две скилидки чесън, смесете ги със зехтина, мащерката и подсолете.
С помощта на кулинарна четка нанесете тънък слой от ароматната мазнина върху филиите хляб, след което ги нарежете на кубчета.
Разпределете ги по дъното на тава и изпечете в предварително нагорещена до 220 градуса фурна за около 10 минути (разбърквайте периодично и внимавайте да не прегорят).
Поднесете готовата супа с хрупкавите чеснови хлебни парченца.
Бон апети!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: eda.ru
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Супи
- Зеленчукови супи
- Картофена супа със сирене и масло
- Ако имате разстройство, яжте картофена супа
- Картофена супа с топено сирене и фиде
- Пикантна крем супа от лилави картофи с бекон
- Празена супа с картофи
- Крем супа от кайма и картофи с кашкавал
- Картофена крем супа по японски
- Гръцка супа с картофи, нахут и нар
- Картофена крем супа
- Картофена крем супа с праз и сметана
Коментари към Картофена крем-супа с праз и чеснови крутони