Карамелен кекс с ябълки
Тази рецепта за карамелен кекс с ябълки е изненадващо лесна за приготвяне и изисква само 20 минути активно време - не е лошо за толкова добре изглеждащо лакомство.
Необходими продукти:
- зехтин или друга мазнина за намазване
- брашно за поръсване
- 2 и 1/2 чаши пълнозърнесто брашно
- 1 чаена лъжичка сода за хляб
- 1/2 чаена лъжичка сол
- 1/4 чаена лъжичка канела на прах
- 2 чаши сладки ябълки, обелени и нарязани на кубчета
- 1 и 1/2 чаши кафява захар
- 1 чаша мътеница
- 1/2 чаша зехтин (или кокосово масло)
- 2 големи яйца
- 1/2 чаена лъжичка ванилов екстракт
- 3/4 чаша дулсе де лече (карамелен крем) от консерва
- 2 супени лъжици готварска сметана
*За измерване на количествата се използва чаена чаша.
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса.
Намазнете формичка за кекс със зехтин (или друга мазнина) и поръсете с брашно.
Смесете в голяма купа пълнозърнестото брашно, содата за хляб, солта и канелата. Добавете нарязаните на кубчета ябълки и разбъркайте да се смесят всички съставки.
В голяма купа разбийте мътеницата, кафявата захар, зехтина (или кокосовото масло), яйцата и ванилията до хомогенност.
Разтопете в микровълновата дулсе де лече (карамеления крем) за около 30 секунди.
Изсипете течните съставки (сместа с мътеница) към сухите съставки (брашнената смес) и разбъркайте, докато се комбинират. Изсипете половината от полученото тесто в подготвената кексова форма. Сложете 1/2 чаша от разтопеното дулсе де лече върху тестото във формичката. С върха на нож или с лъжица разпределете сместа. Запазете останалото дулсе де лече в купа. Изсипете останалото тесто във формичката и изпечете за около 45 до 50 минути или до златистокафяв загар.
Извадете от фурната и оставете да се охлади за 10-тина минути, след което го извадете и сложете върху телена поставка, за да изстине напълно за около 1 час.
Смесете готварската сметана с останалата 1/4 чаша дулсе де лече. Сложете в микровълновата да се затоплят за 30-45 секунди. Разбъркайте да се смесят добре и оставете да се охлади кремът за 5 минути, след което го изсипете върху охладения кекс, нарежете на парчета и сервирайте.
Да ви е сладко!
eatingwell.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Кекс с райски ябълки, орехи и глазура от крема сирене
- Лесен шоколадов кекс с масло
- Шоколадов кекс без яйца и мляко
- Бърз кекс с кондензирано мляко
- Шоколадов сладкиш с прясно мляко и заквасена сметана
- Шоколадов кекс Нутела от две съставки
- Боровинков кекс с кисело мляко, мед и канела
- Мраморен кекс с маскарпоне, шоколад и лимон
- Шоколадови кексчета с ванилов крем маскарпоне
- Млечен кокосов кекс
Коментари към Карамелен кекс с ябълки