Карамелен кекс с джинджифил и фурми
Необходими продукти:
за кекса:
- 1/2 чаена чаша масло (110 грама) на стайна температура + още за намазване на формата за кекс
- 2 чаени чаши брашно + още за поръсване на формата
- 2 чаени чаши фурми, без костилки, нарязани
- 1 чаена лъжица сода за хляб
- 2 чаени лъжици бакпулвер
- 1/2 чаена лъжица сол
- 2 чаени лъжици настърган джинджифил
- 3 яйца на стайна температура
- 1/2 чаена чаша захаросан джинджифил, нарязан на ситно
за карамелената заливка:
- 1 чаена чаша тъмнокафява захар (мусковадо)
- 1 чаена чаша сметана
- 3/4 чаена чаша масло
- 1 чаена лъжица сол
- кафява захар на кристали за поръсване
Начин на приготвяне:
Включете фурната на 180 градуса.
Намазнете форма за кекс с масло и поръсете с брашно.
Содата и фурмите сложете в малка купичка, полейте с 1 чаена чаша гореща вода и оставете да 10-15 минути. След това намачкайте плодовете с вилица.
Фурмите, бакпулвера, солта и брашното сложете в купа. С миксер на висока скорост разбъркайте кафявата захар с джинджифила и маслото, докато се получи пухкава смес - бъркайте около 4 минути. Добавете яйцата едно по едно, като всяко трябва да се поеме от сместа, преди да добавите следващото. Смесете брашното и течната съставка, добавете нарязания захаросан джинджифил.
Тестото за кекс изсипете във формата, изравнете и печете до суха клечка, около 35-45 минути. Охладете преди да извадите от формата, охладете за около 10 минути във формата, след това още 20 (кекса трябва да се запази леко топъл преди да го полеете).
Пригответе соса, за който сложете в касерола захарта, маслото, солта и 2 супени лъжици водата. Варете 5-8 минути, докато сосът се сгъсти толкова, че да може да се задържа по лъжицата.
Надупчете кекса с клечка за зъби и полейте със соса. Внимателно върнете обратно с формата и надупчете отново с клечка и изсипете останалия сос. Оставете да абсорбира течността 15-20 минути.
Внимателно извадете кекса от формата, в началото може да ви струва невъзможно, но ще успеете да го изкарате внимателно.
Поръсете с кристалната захар и сервирайте с още сос, ако ви е останал.
epicurious.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Кекс с райски ябълки, орехи и глазура от крема сирене
- Лесен шоколадов кекс с масло
- Шоколадов кекс без яйца и мляко
- Бърз кекс с кондензирано мляко
- Шоколадов сладкиш с прясно мляко и заквасена сметана
- Шоколадов кекс Нутела от две съставки
- Мраморен кекс с маскарпоне, шоколад и лимон
- Боровинков кекс с кисело мляко, мед и канела
- Шоколадови кексчета с ванилов крем маскарпоне
- Бананов кекс с овесени ядки и орехи
Коментари към Карамелен кекс с джинджифил и фурми