Начало Хранене Рецепти Десерти Кейкове и торти Карамелена торта с извара, крема сирене и орехи

Карамелена торта с извара, крема сирене и орехи

Карамелена торта с извара, крема сирене и орехи - изображение

Необходими продукти

За блата:

  • 150 грама ронливи карамелени бисквити
  • 1/2 чаена чаша орехови ядки
  • 1/2 чаена чаша кафява захар
  • 3 супени лъжици безсолно краве масло плюс малко за намазване
  • кленов сироп или бита сметана за поднасяне


За глазурата:

  • 1,5-2 чаени лъжици краве масло (безсолно)
  • 1 супена лъжица кафява захар
  • 1/2 чаена лъжица ванилова захар

За плънката:

  • 600 грама извара
  • 120 грама крема сирене
  • 2 яйца
  • по 6 супени лъжици течна сметана с 33-35% масленост и с 20% масленост
  • 1 чаена чаша кафява захар
  • 1 супена лъжица картофено нишесте (с връх)
  • сок от 1/2 лимон

 

Начин на приготвяне:

Смесете натрошените бисквити и смлените орехи, добавете захарта, разтопеното и леко охладено масло. Полученото тесто сложете в подмазана кръгла форма с диаметър 22-24 сантиметра, като го притиснете към дъното и стените на съда. Приберете в хладилника за час, а междувременно направете плънката.

Прокарайте изварата през сито и изсипете в съда на блендер. Добавете крема сиренето, яйцата, високо- и нискомаслената сметана, кафявата захар, картофеното нишесте и налейте сока, изцеден от половин лимон.

Разбийте съставките до еднородност и изсипете крема върху вече стегналия карамелен блат.

Изпечете десерта (при температура на фурната от 200 градуса) за около 25 минути. За това време пълнежът трябва да остане леко течен в средата.

Изчакайте тортата да се охлади до стайна температура (около час и половина), след което поставете в хладилника, за да се изстуди.

Пригответе глазурата.

В малък съд смесете маслото с двата вида захар и налейте две чаени лъжици вода. Варете комбинацията в продължение на 1-2 минути, като бъркате непрекъснато.

Щом се охлади малко, полейте студената торта с нея.

Поднесете десерта с кленов сироп и/или бита сметана.

Да ви е сладко!


За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: gastronom.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиСнимкиЗдравни съветиЛайфстайлХрани и ястияЛюбопитноНовини