Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Как да съхраняваме чесъна. Изпробвани начини + рецепта за чеснова подправка

Как да съхраняваме чесъна. Изпробвани начини + рецепта за чеснова подправка

Как да съхраняваме чесъна. Изпробвани начини + рецепта за чеснова подправка - изображение

На всички ни е известна ползата на чесъна за човешкото здраве и неговите уникални лечебни свойства. Но как да го съхраняваме до новата реколта? Предлагаме ви различни начини за това, към които добавихме и рецепта за направата на домашна чеснова подправка за винаги ароматни и вкусни ястия.


Общи принципи за съхранение на чесъна

  1. Важно е приберете чесъна в подходящото време и сезон. Извадете узрелите глави в сухо време, не поливайте преди това. Те не трябва да бъдат напукани или увредени по някакъв начин.
  2. Оставете да изсъхне на сянка или под навес за около 2 седмици след събиране на реколтата.
  3. Не използвайте наранени или кухи глави, също такива с вдлъбнатини и пукнатини.
  4. След като чесънът изсъхне, може да разпределите в картонени или дървени чекмеджета, пластмасови съдове, плетени кошници, в торби от плат и дори в стъклени буркани.
  5. Ароматното растение се съхранява на тъмни сухи места и прохладни места при температура от 2 до 5 градуса и влажност на въздуха 70-80%. Оптимални решения при избора на помещение са изба, мазе, навес, шкафове на терасата или в хладилника.
  6. Необходимо е да следите състоянието на чесъна по време на съхранението му, защото може да се развали. Нагнилият има характерен неприятен мирис. Възможно е някои глави или скилидки да омекнат, да се сбръчкат или по тях да се появят петна. Ако забележите такива, отстранете ги.

 

Начини за съхранение на чесъна

  • Сплитане (плитка)

Сухите глави чесън се сплитат на плитка, използвайки стъблата на растението. След това плетеницата се закача на открито прохладно място, което да е тъмно и сухо.

  • В олио

Главата чесън се разделя на скилидки, които се обелват. Отстраняват се увредените и нездрави сред тях и се слагат в подходящ съд. Заливат се с растително олио и се затварят с капак. По този начин се съхраняват в хладилник или изба.

  • В сол

Целите необелени глави се слагат в чисти буркани и се засипват обилно с едра сол. Съдовете се затварят с капаци и се прибират на хладно място.

  • Какво да правим с покълналия чесън?

Поради високите температура или влажност на въздуха зеленчукът често покълва. Така той губи своите ценни качества и сочност. Освен това, в покълнало състояние не може да се съхранява дълго време, но може да го запазите за кратки периоди. За целта изрежете кълновете, а самия чесън приберете на по-хладно сухо и тъмно място от помещението, в което е бил до момента.
Наблюдавайте го за ново покълване и използвайте навреме.

  • Съхранение на чесъна под формата на подправка - рецепта

Може да запазите дъхавия зеленчук в счукан вариант под формата на подправка за ястията. Така ще ви е по-лесно по време на приготвянето на последните, защото чесънът ще е готов за употреба, което ще спести време за почистването му.

Рецепта за чеснова подправка

Необходими продукти:

1 килограм чесън
200 милилитра олио
щипка микс от различни видове смлян пипер (може и други подправки по ваш избор и на вкус)
2 чаени лъжици сол

Начин на приготвяне:

Обелете скилидките чесън, отрежете долната им част, след което ги смелете (може да използвате машинка за мелене на месо).
"Закалете" олиото, т.е първо го нагорещете, а после оставете да се охлади напълно. Когато това стане, залейте чесъна с него, прибавете солта и предпочитани подправки.
Разбъркайте старателно всичко и разпределете в стерилизирани бурканчета, затворете с капаци и съхранявайте в хладилника.

Добър апетит!

 

Снимки: lady.tochka.net; chesnochny.ru; Fotolia/ Floydine

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиРецептиЛюбопитноИсторияНормативни актовеХрани и ястияСнимкиДиетиХранене при...ЛайфстайлБотаника