Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Как да съхраняваме чесъна. Изпробвани начини + рецепта за чеснова подправка

Как да съхраняваме чесъна. Изпробвани начини + рецепта за чеснова подправка

от 01 сеп 2016г., обновено на 09 март 2017г.
Как да съхраняваме чесъна. Изпробвани начини + рецепта за чеснова подправка - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

На всички ни е известна ползата на чесъна за човешкото здраве и неговите уникални лечебни свойства. Но как да го съхраняваме до новата реколта? Предлагаме ви различни начини за това, към които добавихме и рецепта за направата на домашна чеснова подправка за винаги ароматни и вкусни ястия.


Общи принципи за съхранение на чесъна

  1. Важно е приберете чесъна в подходящото време и сезон. Извадете узрелите глави в сухо време, не поливайте преди това. Те не трябва да бъдат напукани или увредени по някакъв начин.
  2. Оставете да изсъхне на сянка или под навес за около 2 седмици след събиране на реколтата.
  3. Не използвайте наранени или кухи глави, също такива с вдлъбнатини и пукнатини.
  4. След като чесънът изсъхне, може да разпределите в картонени или дървени чекмеджета, пластмасови съдове, плетени кошници, в торби от плат и дори в стъклени буркани.
  5. Ароматното растение се съхранява на тъмни сухи места и прохладни места при температура от 2 до 5 градуса и влажност на въздуха 70-80%. Оптимални решения при избора на помещение са изба, мазе, навес, шкафове на терасата или в хладилника.
  6. Необходимо е да следите състоянието на чесъна по време на съхранението му, защото може да се развали. Нагнилият има характерен неприятен мирис. Възможно е някои глави или скилидки да омекнат, да се сбръчкат или по тях да се появят петна. Ако забележите такива, отстранете ги.

 

Начини за съхранение на чесъна

  • Сплитане (плитка)

Сухите глави чесън се сплитат на плитка, използвайки стъблата на растението. След това плетеницата се закача на открито прохладно място, което да е тъмно и сухо.

  • В олио

Главата чесън се разделя на скилидки, които се обелват. Отстраняват се увредените и нездрави сред тях и се слагат в подходящ съд. Заливат се с растително олио и се затварят с капак. По този начин се съхраняват в хладилник или изба.

  • В сол

Целите необелени глави се слагат в чисти буркани и се засипват обилно с едра сол. Съдовете се затварят с капаци и се прибират на хладно място.

  • Какво да правим с покълналия чесън?

Поради високите температура или влажност на въздуха зеленчукът често покълва. Така той губи своите ценни качества и сочност. Освен това, в покълнало състояние не може да се съхранява дълго време, но може да го запазите за кратки периоди. За целта изрежете кълновете, а самия чесън приберете на по-хладно сухо и тъмно място от помещението, в което е бил до момента.
Наблюдавайте го за ново покълване и използвайте навреме.

  • Съхранение на чесъна под формата на подправка - рецепта

Може да запазите дъхавия зеленчук в счукан вариант под формата на подправка за ястията. Така ще ви е по-лесно по време на приготвянето на последните, защото чесънът ще е готов за употреба, което ще спести време за почистването му.

Рецепта за чеснова подправка

Необходими продукти:

1 килограм чесън
200 милилитра олио
щипка микс от различни видове смлян пипер (може и други подправки по ваш избор и на вкус)
2 чаени лъжици сол

Начин на приготвяне:

Обелете скилидките чесън, отрежете долната им част, след което ги смелете (може да използвате машинка за мелене на месо).
"Закалете" олиото, т.е първо го нагорещете, а после оставете да се охлади напълно. Когато това стане, залейте чесъна с него, прибавете солта и предпочитани подправки.
Разбъркайте старателно всичко и разпределете в стерилизирани бурканчета, затворете с капаци и съхранявайте в хладилника.

Добър апетит!

 

Снимки: lady.tochka.net; chesnochny.ru; Fotolia/ Floydine
Още по темата:
  • Как да съхраняваме и приготвяме лука Как да съхраняваме и приготвяме лука
  • Как най-добре да съхраняваме подправките Как най-добре да съхраняваме подправките
  • Полезни съвети за съхранение и приготвяне на картофите - Втора част Полезни съвети за съхранение и приготвяне на картофите - Втора част
  • Полезни съвети за съхранение и приготвяне на картофите Полезни съвети за съхранение и приготвяне на картофите
5.0/5 2 оценки

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

СЕСТРИНСКИ ОРГАНАЙЗЕР KEEN ELITE BAGS EB - 01.010
29.99лв.

СЕСТРИНСКИ ОРГАНАЙЗЕР KEEN ELITE BAGS EB - 01.010

ЛОВИ ПЛИКОВЕ ЗА СЪХРАНЕНИЕ НА КЪРМА * 25
21.20лв.

ЛОВИ ПЛИКОВЕ ЗА СЪХРАНЕНИЕ НА КЪРМА * 25

ЧАНТА ЗА ИНСУЛИН ЦИРК ELITE BAGS EB-14.011
29.99лв.

ЧАНТА ЗА ИНСУЛИН ЦИРК ELITE BAGS EB-14.011

МЕДЕЛА КОНТЕЙНЕРИ (ШИШЕТА) ЗА КЪРМА 250 мл * 2
30.20лв.

МЕДЕЛА КОНТЕЙНЕРИ (ШИШЕТА) ЗА КЪРМА 250 мл * 2

ЛАНСИНОХ ПЛИКЧЕТА ЗА СЪХРАНЕНИЕ НА КЪРМА * 50
34.50лв.

ЛАНСИНОХ ПЛИКЧЕТА ЗА СЪХРАНЕНИЕ НА КЪРМА * 50

НЕСЕСЕР ЗА ИНСУЛИН ELITE BAGS EB-14.013
11.49лв.

НЕСЕСЕР ЗА ИНСУЛИН ELITE BAGS EB-14.013

Коментари към Как да съхраняваме чесъна. Изпробвани начини + рецепта за чеснова подправка

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Как да съхраняваме чесъна. Изпробвани начини + рецепта за чеснова подправка
    www.framar.bg 
    на 19 May 2025 в 00:32
    Коментирайте "Как да съхраняваме чесъна. Изпробвани начини + рецепта за чеснова подправка"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Полезна информация
  • Как да съхраним аспержите свежи за по-дълго?
  • Домашно лечение на синузит с чесън и мед
  • Гарнитура от задушени моркови с чесън, риган и лимон
  • Как да излекувате гъбичките по ноктите за седмица с чесън
  • Масло от чесън - ползи и употреба
  • Чесън - състав, полезни свойства и противопоказания
  • 10 причини да консумирате прясното мляко с чесън
  • 5 вреди от честото консумиране на чесън
  • Броколи на фурна с чесън и пармезан
  • Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Кетонна диета и чесън - подходящ ли е?

преди 2468 дни, 48 мин.

Може ли да излекувам пъпка с чесън?

преди 2726 дни, 12 часа и 30 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 2 дни, 12 часа и 36 мин.

Какво представлява прозяването

преди 7 дни, 3 часа и 36 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 7 дни, 3 часа и 48 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 7 дни, 3 часа и 55 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Чесън Чесън

Чесън

от 24 апр 2024г. Прочети повече
10 причини да консумирате прясното мляко с чесън 10 причини да консумирате прясното мляко с чесън

10 причини да консумирате прясното мляко с чесън

от 09 фев 2024г. Прочети повече
Домашно лечение на синузит с чесън и мед Домашно лечение на синузит с чесън и мед

Домашно лечение на синузит с чесън и мед

от 12 дек 2022г. Прочети повече
Защо печеният чесън не отстъпва по лечебни свойства на пресния Защо печеният чесън не отстъпва по лечебни свойства на пресния

Защо печеният чесън не отстъпва по лечебни свойства на пресния

от 30 дек 2019г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПОУМОН ХИСТАМИН 30 СН

РУУФ РАТ КАПАН ЗА МИШКИ И ПЛЪХОВЕ С ЛЕПИЛО 18 / 13 см CATCHMASTER

НИВЕА СЪН PROTECT & MOISTURE ХИДРАТИРАЩ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН СПРЕЙ ПОМПА SPF50+ 270 мл

СОЛИНГЕН МАГНУМ КЛЕЩИ ЗА НОКТИ 003

ОРТОТЕХ ОРТО СОФТ РАЗДЕЛИТЕЛИ ЗА ПРЪСТИ ХАЛУКС ПРОТЕКТ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:39:11

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:27:52

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: Десислава Петрова от 16 май 2025г. в 16:20:59

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: Петя Петкова от 16 май 2025г. в 15:53:33

НИЛАЦИД ГАСТРОГЕЛ саше * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 15:24:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival