Как да спасим ястието, ако е прекалено лютиво
Сбъркали сте кайен пипера или пък сте сложили твърде много лют пипер на люспи към ястието си, добавили сте много люта чушка или просто не сте преценили колко лютивина подхожда на ястието ви? Можем да ви успокоим, че това се случва на всички! Въпросът е как да спасим ястието, ако е прекалено люто?
Лютото е различно от солта и захарта. Докато солеността и сладостта се контролират от количествата сол и захар, които слагате, то при лютото не е така, може да се окаже, че в съвсем малко количество има адски много лютост! Ето какво можете да направите:
Опитвайте!
В английския има термин за това - Taste As You Go! Това означава, да опитвате ястието през цялото време, за да може да го овкусите правилно на вкус. Подходът е следният - опитвате преди да добавите подправките (сол, захар, люто), в средата на готвенето и непосредствено преди да сервирате.
Това означава, че която и подправка да добавяте, слагайте по съвсем малко и опитвайте често. Трябва обаче да имате предвид, че има нужда от малко време новият вкус да проникне в ястието, така че не бързайте да опитвате твърде скоро. Изчакайте 2-3 минути и тогава опитайте, за да видите какво точно се е случило.
Ако опитвате навреме, ще успеете да реагирате по-своевременно.
Разреждане на ястието
Вече сте установили ястието, че е прекалено люто. Може би първата ви реакция е да добавите захар. Всъщност захарта и някои видове мазнини могат да намалят усещането за лютивост, но нито един от двата варианта реално ще намали количеството на пикантността. Затова единствения начин е да се разреди ястието.
Ако готвите яхния, супа или сос, добавете от продуктите, течността, доматен сос или каквото има - бульон, зеленчуци, месо, фиде, за да балансирате вкуса.
Ако сте прекалили с овкусяването на месо, може да изстържете добре горния слой върху месото, за да намалите подправките. Не е желателно да изплаквате месото, но в много краен случай, може и това да направите, макар че значително ще промените вкуса на месото. Минус е, че по този начин ще имате огромно количество от ястието, но винаги може да замразите останалата част или да съхранявате в хладилник до седмица.
Балансирайте пикантността
След като вече сте разредили ястието може да направите и нещо по въпроса да намалите лютивостта, като постигнете баланс с другите подправки. За целта е добре да добавите малко млечни продукти или нещо сладко.
Млечните продукти съдържат казеин, който се свързва с капсаицина (активното вещество на лютите чушки) и неутрализира вкуса им.
Сладките съставки като захар и мед също балансират пикантността. Така езикът ни отново ще усеща лека пикантност и новия вкус на сладост, но отново е важно да внимавате, за да не се сблъскате с нов проблем - прекалено сладко ястие.
thespruceeats.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ПЕТ СЪСТАВКИ ПО СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ - ДЖЕЙМИ ОЛИВЪР - ХЕРМЕС
НовРЕЦЕПТИ ОТ РЕСТОРАНТА НА ГОРДЪН РАМЗИ - ГОРДЪН РАМЗИ - ХЕРМЕС
НЕАКТИВНА ХРАНИТЕЛНА МАЯ КЛАСИК 100 гр
ДЖИНДЖИФИЛ 200 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
СЕДЕМ НАЧИНА - ДЖЕЙМИ ОЛИВЪР - ХЕРМЕС
КОПРИВА НА ПРАХ 50 г ЗДРАВЕ ЗА ВАС
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Кулинарни хитринки
- Стопете мазнините с напитка от канела, джинджифил и лют пипер
- Сладък сос чили
- С оцет и захар може да заменим виното в ястията
- Лютите чушки понижават високото кръвно налягане
- Против глисти - лют червен пипер за възрастни, моркови за децата
- Гозбите на бабите по света - Пета част
- Японски хрян, Уасаби, Васаби
- Задушена бамя с лук и домати
- Риба с пикантен булгур и спанак
- Разядка от люти чушки с домати и чесън
Коментари към Как да спасим ястието, ако е прекалено лютиво