Как да оползотворим останалото вино
На всеки се случва да му остане неизпито вино на дъното на бутилката след приятелско събиране. То е загубило аромата си, на практика са изчезнали и изисканите му вкусови качества. Казано с две думи: това вино не би ви донесло кой знае какво удоволствие, ако решите да го изпиете. Затова ви предлагаме 7 вкусни идеи как да използвате остатъка с кулинарни цели. Опитайте!
1. Вино и салатен дресинг
Смесете 1 ч. л. от виното (бяло или червено) с 2 ч. л. оцет (съответно бял или червен) и 1 ч. л. нарязан на ситно лук шалот. Оставете сместа да престои 5-10 минути, за да омекне лукът. Добавете 1/2 ч. л. течен мед, 1/4 ч. л. сол и 3 с. л. зехтин. Разбийте всичко с тел за разбиване на яйца и подправете зеленчуковата салата.
2. Вино, задушено месо и супи
Виното прави вкуса на задушеното месо и супите по-наситен. Достатъчно е да добавите малко от напитката в тенджерата с ястието и да оставите да заври. Белите и пенливи вина са подходящи за бульони и зеленчукови супи (прозрачни). По-плътните червени вина се съчетават с доматени крем супи или със задушено говеждо.
3. Вино и плодове
Страхотен и лесен десерт се получава от круши или ябълки във вино. За приготвянето му ви трябват 2 чаши червено вино, 2/3 ч. захар, пръчица канела, звездичка анасон, няколко зърна бахар, кардамон и карамфил. Сложете виното с подправките и захарта да заври и прибавете нарязаните на парченца ябълки или круши. Варете до омекване на плодовете (15-20 минути). След това махнете подправките и поднесете, охлаждайки задължително предварително.
4. Вино и яйца на очи
Варени яйца на очи може да приготвите, добавяйки червено вино в пилешки бульон, чуквате яйцето цяло и след това поднасяте върху препечена филийка. Украсете с нарязан зелен лук, парче бекон и запържени гъби. Страхотна закуска. Добър апетит!
5. Вино и сладолед
Топинг за сладолед от вино? Защо не?! Вкусно и необичайно. Смесете 2 с. л. бяло вино с 1/4 с. л. мед и половин шушулка ванилия. Нека сместа заври и добавете нарязани сушени плодове, свалете от огъня и оставете за около 10 минути. След това с решетъчна лъжица отделете плодовете и поднесете сладоледа с тях.
6. Вино и миди
Сложете бяло вино да заври (няколко чаши), прибавете към него няколко стръка пресни билки или смлян чесън за аромат. Нека се вари няколко минути и полейте мидите. Изчакайте 5 минути и поднесете ястието.
7. Вино и кубчета лед
Останалото ви вино налейте във формички за лед. Винените ледени кубчета може да сложите в сангрия, други коктейли и дори в супи. Получава се освежаващо вкусно.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
БИЛКОВА СМЕС ЗА НАЛОЖЕН ПЕЛИН 100 г ЕКО ХЕРБ
ВИНО ПИНО НЕРО ЧЕРВЕНО КА'ДИФРАР 750 мл.
FUN WINE МОСКАТО ЯГОДА 6% 250 мл
РЕСВЕРАТРОЛ капсули 325 мг * 60 NATURE`S WAY
ПРОМОВИНО ДЕ ЛА САБЛА ЛЕС КРЕТЕС ЧЕРВЕНО 750 мл.
FUN WINE МОСКАТО ПРАСКОВА 6% 250 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Кулинарни хитринки
- 20 продукта, които могат да понижат нивото на холестерола
- Методи за лечение на анорексия
- Регулация на слюноотделянето
- Секреция на стомашен сок
- Диета с ниско съдържание на мазнини
- Разграждане и резорбция на белтъци, масти и въглехидрати
- Консумирайте тези 8 храни при раздразнен стомах
- Хранене през тръба
- 15 продукта, които едновременно подпомагат отслабването и засищат
- Избягване на киселинни храни
Коментари към Как да оползотворим останалото вино