Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Как да опечем червено цвекло

Как да опечем червено цвекло

Как да опечем червено цвекло - изображение

Печеното цвекло усилва вкуса на зеленчука и го прави меко и апетитно.

Ето и как точно да го приготвите, за да се насладите на богатия вкус на печеното червено цвекло.

Изберете твърдо цвекло, ако все още има стъбла ги отрежете и ги запазете за друго.

Измийте добре от пръстта и го сложете върху лист алуминиево фолио.

Ако желаете го напръскайте с малко зехтин преди печене. Маслиново масло е добър избор, но също така може да използвате масло от гроздови семки или от рапица. Мазнината ще помогне на цвеклото да не загори по време на печенето и да не изсъхне.

Ако планирате да го използвате за салата, спокойно може да сложите повече мазнина, а соковете по-късно да използвате за овкусяване й.

Подправете зеленчука със сол, ако желаете, макар че цвеклото е сладко, солта ще обогати и подчертае вкуса.

Увийте добре алуминиевото фолио около цвеклото, по този начин ще запазите сочността на продукта, без да го препичате.

Печете го на 200 градуса. Продължителността на печенето зависи от няколко фактора:

  • - големината на зеленчука;
  • - колко броя цвекло печете;
  • - силата на фурната;
  • - колко свежо е цвеклото (по-младото се сготвя по-бързо).

За малките глави цвекло печенето отнема около 25 минути, а големите могат да се пекат и за 1 час или повече.

Когато цвеклото е омекнало и е изпечено (проверете с вилица, ако тя влиза лесно в него, значи е готово) отворете фолиото и оставете да се охлади, до температура, при която може да го пипате спокойно, без да ви пари.

печено червено цвекло

Охладеното цвекло се бели много лесно с помощта на нож или дори и да го разтриете между ръцете си и обелката му ще изпада.

Сервирайте печеното цвекло, полято със зехтин, или на салата.

Цвеклото е особено вкусно със силни ароматни сирена, добре се комбинира с ядки (орехи или лешници), както и с пресни билки като магданоз и копър.

Също така може да поднесете с други печени зеленчуци, за да внесете сладост в порцията си.

За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: thespruceeats.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЗдравни съветиЛюбопитноХрани и ястияДиетиАлт. медицинаБотаника