Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Кулинарни хитринки Как да изберете и да сготвите артишок

Как да изберете и да сготвите артишок

от 22 окт 2019г.
Редактор: Данна Панджарова
Как да изберете и да сготвите артишок - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Въпреки че артишокът е атрактивен на външен вид и много полезен, той често се избягва в кухнята, защото е доста особен и изглежда труднен за приготвяне. Което всъщност не е истина. Ако се научите как да го приготвяте, той може да ви стане любимия зеленчук, така че следващият път, когато попаднете на артишок, вземете си, а ние сега ще ви обясним всичко, което трябва да знаете за приготвянето му.

Нека първо да се запознаем с растението!

Анатомия на артишока

Артишокът е бодил, който е от семейството на цъфтящи растения, характеризиращи се с бодливи листа. Въпреки че обикновено се готви цял, само части от него са ядливи.

Външната част на луковицата се отличава с тъмнозелени листа, които са много твърди, жилави и влакнести и не са предназначени за консумация.

В основата обаче на всяко листо има меко "месо", което е частта, която се яде. Най-външните слоеве са много твърди, а колкото по-навътре навлизате към сърцето на артишока, толкова по-меки стават листенцата.

По-малките и по-нежни листа с лилави връхчета се третират като останалите.

Точно в основата се крие и влакнеста част, която не може да се консумира. Над нея обаче се намира сърцето на артишока, което е и най-нежната част (тази, която продават в консерви).

Може би си мислите, че това е твърде много работа, а се получава толкова малко количество храна. Но прясно сготвеният артишок е значително по-вкусен от консервирания, затова си струва да отделите време да го приготвите, когато имате възможност. Освен това артишокът е богат на хранителни вещества, фибри, антиоксиданти, фибри, витамин С, К и фолати. Смята се, че спомага за понижаването на кръвното налягане и подобряването на функцията на черния дроб.

Как да изберете и подготвите артишока за готвене?

Изберете яркозелен артишок, без кафеви петна. Пресният има плътно събрани листа. Някои зеленчуци са оцветени лилаво отвън, което е нормално. Имайте предвид, че както повечето големи зеленчуци, така и едрият артишок се приготвя по-бавно.

С остър нож отрежете дръжката заедно с около 2 сантиметра от долния край на артишока. Подрежете и горната част на зеленчука, точно там, където главата започва да се стеснява.

Извадете всички малки и твърди листа от основата и ги изхвърлете.

артишок

С помощта на ножици отрежете около 7-8 милиметра от най-горната част на листата. Изплакнете добре артишока под течаща вода, като внимателно издърпвате листата, за да почистите добре.

Ако планирате да сготвите артишокът по-късно, а не до няколко минути след подготовката, го потопете в студена вода, в която сте изстискали сока на 1 лимон.

Най-добрият начин да сготвите артишок

Най-често артишокът се вари и се приготвя на пара. Но при варене месото става по-воднисто и безвкусно, докато при готвене на пара, продуктът запазва вкуса си и хранителните вещества.

артишок

Сложете го в уред за готвене на пара или в метален гевгир и задушавайте, докато омекне.

Сервиране на артишока

"Месото" на артишока е кремаво и леко сладко, напомня аромата на прясна царевица. А листата се съчетават изключително добре с различни млечни дипове и сосове.

Не са ви нужни прибори за консумирането на артишока, късайте листенцата с пръсти и загребвайте от избрания сос, изстискайте със зъби вътрешността на листото, което след това изхвърлете.

Когато достигнете до лилавите листенца, ще забележите, че те са твърди, затова внимателно ги изхвърлете. Премахнете и влакнестата част и се насладете на най-нежната вътрешност, която е и най-вкусното от артишока.

Източник:

thekitchn.com

Още по темата:
  • Хумус с авокадо, артишок и спанак Хумус с авокадо, артишок и спанак
  • Салата с печени червени чушки и артишок Салата с печени червени чушки и артишок
  • Салата с артишок и червени чушки Салата с артишок и червени чушки
  • Печен йерусалимски артишок с фета сирене Печен йерусалимски артишок с фета сирене
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

АРТИШОК + ПАПАЯ таблетки * 160 SANCT BERNHARD
56.90лв. / 29.09 €

АРТИШОК + ПАПАЯ таблетки * 160 SANCT BERNHARD

НОФАТИН таблетки * 30 ВИТАГОЛД
31.30лв. / 16.00 €

НОФАТИН таблетки * 30 ВИТАГОЛД

ЗЕИН ФАРМА БЯЛ ТРЪН/СИЛИМАРИН + АРТИШОК капсули * 90
35.80лв. / 18.30 €

ЗЕИН ФАРМА БЯЛ ТРЪН/СИЛИМАРИН + АРТИШОК капсули * 90

ОСТРОВИТ АРТИШОК ЕКСТРАКТ 100 г
22.95лв. / 11.73 €

ОСТРОВИТ АРТИШОК ЕКСТРАКТ 100 г

ВИТАУЪРЛД ФОРМУЛА С ВИТАМИНИ И РАСТИТЕЛНИ ЕКСТРАКТИ ЗА ЧЕРНИЯ ДРОБ капсули * 120
82.20лв. / 42.03 €

ВИТАУЪРЛД ФОРМУЛА С ВИТАМИНИ И РАСТИТЕЛНИ ЕКСТРАКТИ ЗА ЧЕРНИЯ ДРОБ капсули * 120

СОРИА НАТУРАЛ ЕКСТРАКТ ОТ АРТИШОК 50 мл
22.50лв. / 11.50 €

СОРИА НАТУРАЛ ЕКСТРАКТ ОТ АРТИШОК 50 мл

Коментари към Как да изберете и да сготвите артишок

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Как да изберете и да сготвите артишок
    www.framar.bg 
    на 01 November 2025 в 21:26
    Коментирайте "Как да изберете и да сготвите артишок"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Кулинарни хитринки
  • Артишок - полезни свойства и противопоказания
  • Артишокът е добра алтернатива при борбата с рак на гърдата
  • Артишок
  • Добавки за здрав черен дроб (хепатопротектори)
  • Намалете нивата на кръвна захар, холестерол и пикочна киселина с вода от артишок
  • Пълнен артишок с наденица и чушки
  • Хумус с авокадо, артишок и спанак
  • Печен йерусалимски артишок с фета сирене
  • Броколи с артишок и кисело мляко
  • Пълнено хлебче със спанак, артишок и крема сирене
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Синдром на ФанкониСиндром на Фанкони

Синдром на Фанкони

от 31 окт 2025г.Прочети повече
Защо хълцаме и как да спремЗащо хълцаме и как да спрем

Защо хълцаме и как да спрем

от 31 окт 2025г.Прочети повече
Окципитална невралгияОкципитална невралгия

Окципитална невралгия

от 31 окт 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Биомаркерите са ключът към правилното лечение на рака на белия дроб

преди 1 дни, 10 часа и 23 мин.

Гадене и лека болка сред преглед при гинеколог

преди 11 дни, 6 часа и 35 мин.
Всички

АНКЕТА

Пушите ли?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

СПРЕЙ ЗА ГЪРЛО 50 мл БУРОВ

ФАРЕНЗИМ С ВКУС НА ЯГОДА БЕЗ ЗАХАР таблетки за смучене * 20

ОСТРОВИТ ИНОЗИТОЛ ПРАХ 200 г

СУОНСЪН ВИТАМИН D3 капсули 1000 IU * 60

ЯБЪЛКОВ ПЕКТИН таблетки 500 мг * 60 ABX

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

АТАРАКС таблетки 25 мг * 25 UCB FARCHIM

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 31 окт 2025г. в 16:54:21

ХЕКЛА ЛАВА D30 пилули 10 г

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 31 окт 2025г. в 16:53:09

АТАРАКС таблетки 25 мг * 25 UCB FARCHIM

Коментар на: Гери от 31 окт 2025г. в 16:45:46

ХЕКЛА ЛАВА D30 пилули 10 г

Коментар на: Надежда от 31 окт 2025г. в 16:40:54

РЕПАРИЛ Н гел 40 г

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 31 окт 2025г. в 16:10:28
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival