Как да изберете и да сготвите артишок
Въпреки че артишокът е атрактивен на външен вид и много полезен, той често се избягва в кухнята, защото е доста особен и изглежда труднен за приготвяне. Което всъщност не е истина. Ако се научите как да го приготвяте, той може да ви стане любимия зеленчук, така че следващият път, когато попаднете на артишок, вземете си, а ние сега ще ви обясним всичко, което трябва да знаете за приготвянето му.
Нека първо да се запознаем с растението!
Анатомия на артишока
Артишокът е бодил, който е от семейството на цъфтящи растения, характеризиращи се с бодливи листа. Въпреки че обикновено се готви цял, само части от него са ядливи.
Външната част на луковицата се отличава с тъмнозелени листа, които са много твърди, жилави и влакнести и не са предназначени за консумация.
В основата обаче на всяко листо има меко "месо", което е частта, която се яде. Най-външните слоеве са много твърди, а колкото по-навътре навлизате към сърцето на артишока, толкова по-меки стават листенцата.
По-малките и по-нежни листа с лилави връхчета се третират като останалите.
Точно в основата се крие и влакнеста част, която не може да се консумира. Над нея обаче се намира сърцето на артишока, което е и най-нежната част (тази, която продават в консерви).
Може би си мислите, че това е твърде много работа, а се получава толкова малко количество храна. Но прясно сготвеният артишок е значително по-вкусен от консервирания, затова си струва да отделите време да го приготвите, когато имате възможност. Освен това артишокът е богат на хранителни вещества, фибри, антиоксиданти, фибри, витамин С, К и фолати. Смята се, че спомага за понижаването на кръвното налягане и подобряването на функцията на черния дроб.
Как да изберете и подготвите артишока за готвене?
Изберете яркозелен артишок, без кафеви петна. Пресният има плътно събрани листа. Някои зеленчуци са оцветени лилаво отвън, което е нормално. Имайте предвид, че както повечето големи зеленчуци, така и едрият артишок се приготвя по-бавно.
С остър нож отрежете дръжката заедно с около 2 сантиметра от долния край на артишока. Подрежете и горната част на зеленчука, точно там, където главата започва да се стеснява.
Извадете всички малки и твърди листа от основата и ги изхвърлете.
С помощта на ножици отрежете около 7-8 милиметра от най-горната част на листата. Изплакнете добре артишока под течаща вода, като внимателно издърпвате листата, за да почистите добре.
Ако планирате да сготвите артишокът по-късно, а не до няколко минути след подготовката, го потопете в студена вода, в която сте изстискали сока на 1 лимон.
Най-добрият начин да сготвите артишок
Най-често артишокът се вари и се приготвя на пара. Но при варене месото става по-воднисто и безвкусно, докато при готвене на пара, продуктът запазва вкуса си и хранителните вещества.
Сложете го в уред за готвене на пара или в метален гевгир и задушавайте, докато омекне.
Сервиране на артишока
"Месото" на артишока е кремаво и леко сладко, напомня аромата на прясна царевица. А листата се съчетават изключително добре с различни млечни дипове и сосове.
Не са ви нужни прибори за консумирането на артишока, късайте листенцата с пръсти и загребвайте от избрания сос, изстискайте със зъби вътрешността на листото, което след това изхвърлете.
Когато достигнете до лилавите листенца, ще забележите, че те са твърди, затова внимателно ги изхвърлете. Премахнете и влакнестата част и се насладете на най-нежната вътрешност, която е и най-вкусното от артишока.
thekitchn.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
СУОНСЪН ФОРМУЛА ЗА ДЕТОКСИКАЦИЯ НА ЧЕРНИЯ ДРОБ капсули 300 мг * 120 SWU761
ПРОМОПЕДИАКИД СИРОП ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА ЧРЕВНИЯ ТРАНЗИТ И КОМФОРТ 125 мл
ФЛОРАДИКС ДИДЖЕСТИВ сироп 250 мл SALUS HAUS
БИОФАР ФИТО ХРАНОСМИЛАНЕ ефервесцентни таблетки * 8
НовДАВИНЕС ШАМПОАН ДЕТОКСИКИРАЩ И ЕКСФОЛИРАЩ 250 мл.
БАРБЕЛ ДРЕКСЕЛ ЧЕРЕН ДРОБ И ЖЛЪЧЕН МЕХУР таблетки * 108
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Кулинарни хитринки
- Артишок - полезни свойства и противопоказания
- Добавки за здрав черен дроб (хепатопротектори)
- Артишок
- Пълнен артишок с наденица и чушки
- Артишокът е добра алтернатива при борбата с рак на гърдата
- Хумус с авокадо, артишок и спанак
- Печен йерусалимски артишок с фета сирене
- Салата с печени червени чушки и артишок
- Печен артишок с чеснов дресинг
- Как да си направим артишок на скара?
Коментари към Как да изберете и да сготвите артишок